Kolumna

Legende slovenskega alpinizma
  • Nazaj
  • Poročila z akcij
torek, 20. januar 2009

Ice 2009

18. srečanje lednih plezalcev je bilo v francoskem L’Argentiere La Bessee

Od 8. do 11. januarja so bile doline Freissinieresa, Fournela in drugih okoliških dolin polne ledu in skale željnih plezalcev različnih narodnosti.


Tokratnega lednega srečanja smo se udeležili Luka Ajnik, Matjaž Dušič, Andrej Erceg in David Debeljak. Po prihodu so nas organizatorji napotili v prijeten hostel, kjer je že prebivalo nekaj francoskih plezalcev.

Prvi dan smo odšli v dolino Freissinieres, kjer je ogromno lednih gmot. Pod steno Téte de Gramusat sta Dušič in Ajnik izbrala 550 metrov dolg slap Géronimo, vendar sta se nato zaradi obilnega tuša v drugem raztežaju preselila v sektor Les Viollins, kjer sta preplezala Cousin Hubert (III/5+, 130 m). Z Andrejem sva v Téte de Gramusat začela po Gramusat Directe, zgoraj pa nevede zavila v bolj vitko svečo smeri Blind Faith (V/6, 320 m).

Naslednji dan se je plezanje prvega dne kar dodobra občutilo na naših telesih, Andreja pa je napadla še trebušna gripa. Zjutraj sta se Ajnik in Dušič ponovno odpravila v Les Viollins, kjer sta ob počeni sveči obrnila v Cascade des Viollins. Nato sem se jima pridružil in odpravili smo se v dolino Fournel. Dušič in Ajnik sta šla poskusiti srečo v Double Scotch, ki ni izgledal ravno obetajoče. To je potrdil tudi bližnji ogled. Medtem sem sam preplezal slap Davidoff (II/4+, 200 m), katerega sta nato preplezala tudi Luka in Matjaž.

Zvečer je sledil tradicionalni piknik na prostem v dolini Fournel. Ognji, artistične predstave, francoska glasba, korenčkov golaž, ogromen kotel kuhanega vina nad ognjem, polna luna ter za konec izgubljen ključ od avta. Noč smo preživeli na parkirišču ob razmišljanju kako naj pridemo do novega ključa. Zjutraj smo ponovno poskusili srečo z iskanjem in v snegu na prizorišču piknika se je zasvetil ključ, kateremu je sledil huronski krik veselja.
Zadnji dan smo se še enkrat odpravili v Freissinieres v sektor Les Viollins, kjer smo Dušič, Ajnik in Debeljak preplezali Les Visiteurs (III/5, 160 m).

Zahvala gre organizatorju in Komisiji za alpinizem, ki sta finančno podprli udeležbo na srečanju.

David Debeljak