Legende slovenskega alpinizma

Tina Horvat

Boris Kambič

nedelja, 26. november 2023

V predporočni pogodbi se je zavezal plezanju. Boris Kambič je pionir plezanja v Paklenici in v argentinskih Andih.

Prikaži več

Drago Perko

Cene Griljc

sobota, 24. september 2022

Sopotnik Tomaža Humarja med himalajskim krstom. Cene Griljc v Himalajo prvič pri 56 letih. Naslikal vseh 14 osemtisočakov.

Prikaži več

Tina Horvat

Marko Butinar

petek, 17. september 2021

Nosečnici rešil življenje. Marko Butinar je utiral pot našim najbolj uspešnim himalajskim odpravam. Ob plezanju je bil ves čas tudi zelo aktiven gorski reševalec pri GRS Rateče.

Prikaži več

Tina Horvat

Ivan Kotnik - Ivč

torek, 3. avgust 2021

Dva Štajerca v steno smrti z enimi samimi derezami. Ivan Kotnik - Ivč je pionir himalajizma in prvi Slovenec v najtežji smeri v severni steni Eigerja. Kot upokojenec načrtuje vzpon na najvišji še neosvojeni vrh, med korono pa pogreša savnanje.

Prikaži več

Tina Horvat

Peter Muck

sreda, 2. junij 2021

Z vrvjo vlekel soseda na Šmarno goro. 90-letni Peter Muck, upokojeni strokovnjak za vodarstvo, je bil v mladih letih odličen alpinist. Hčerke Dese mu ni uspelo navdušiti za hribe, je pa šla po njegovih stopinjah vnukinja Zala.

Prikaži več

Tina Horvat

Mitja Košir

torek, 11. maj 2021

Mitja s prijateljema prvi prismučal s Triglava. Košir je v slavnem Čopovem stebru s komaj 15 leti doživel veliki alpinistični krst.

Prikaži več

Tina Horvat

Janko Ažman

četrtek, 6. maj 2021

Če nisi bil smučar, si postal alpinist. Prvi Slovenec, ki je premagal magično mejo 8000 metrov. Janko Ažman je tudi ustanovitelj Mojstranških veveric.

Prikaži več

Tina Horvat

Danica Blažina

torek, 20. april 2021

Sredi stene so ji razpadli mašni čevlji. Danica Blažina je v povojnem moškem svetu alpinizma utirala pot slovenskim dekletom.

Prikaži več

Tina Horvat

Rado Kočevar

ponedeljek, 19. april 2021

Pri 92 še vedno živa mišica. Rado Kočevar je najboljši alpinist povojne generacije. Še pred dvema letoma je smučal in vodil v hribe.

Prikaži več

Drago Perko

Damijan Meško

torek, 6. april 2021

Damijan Meško je bil leta 1975 prvič član himalajske odprave. Gore in hribe občuduje še danes, pred dvema letoma je bil tri mesece zdravnik v Tibetu. Zdravil je alpiniste in Nepalce.

Prikaži več