Novice

Alpinistične novice, 7. 5. 2024

torek, 14. maj 2024

Za tokratno objavo je nabor novic pretežno skop. Nastopil je čas plezalnih kislih kumaric: v severnih stenah ostajata mraz in mokrota, razmer za zimsko plezanje pa ni več.

Marko Prezelj v mednarodni navezi odhaja v indijsko Himalajo

torek, 14. maj 2024

Slovenski vrhunski alpinist Marko Prezelj (AO PD Kamnik) je član mednarodne alpinistične odprave Nanda Devi East 2024 v indijsko Himalajo, ki jo vodi Francoz Manu Pellissier, njen član pa je tudi Gruzijec Archil Badriashvili. V Indijo odpotujejo 14. maja in se vračajo predvidoma 27. junija. Njihov cilj je 2000-metrska vzhodna stena gore Nanda Devi East (7434 m).

Veliki zid, prvenstvena smer slovensko-britanske naveze Pintar-Livingstone na Aljaski

sreda, 8. maj 2024

Slovenski in britanski alpinist Gašper Pintar in Tom Livingstone sta med 14. in 17. aprilom 2024 na alpinistični odpravi na Aljaski preplezala prvenstveno smer The Great Wall/Veliki zid v 1600-metrski južni steni gore Mt Dickey, ki sodi med najvišje skalne (in kombinirane) stene na svetu. Njuno odpravo je zaznamovalo nestanovitno in mrzlo vreme, a sta z vztrajnostjo uspela v štirih dneh preplezati novo smer v steni, ki je v preteklosti že privabila številna velika alpinistična imena.

Aljaska 2024 | Vau, to pa ni več samo plezalni trip - to je odprava!

ponedeljek, 6. maj 2024

V aprilu 2024 sem preživel slab mesec dni na ledeniku Ruth v gorovju Aljaska, približno 20 kilometrov jugovzhodno od vrha Denalija, znamenitega najvišjega vrha Severne Amerike. O zgodovini in plezalnem razvoju območja je pred kratkim zanimivo pisal Tomaž Jakofčič v enih od Alpinističnih novic. Velike stene, ki se silovito poganjajo kvišku iz ravne površine ledenika, so spoštovanja vreden plezalni teren. To, skupaj s prevladujočim (mrzlim!) vremenom zgodnje pomladi v severnih vzporednikih, je botrovalo, da sem si vmes večkrat mislil "vau, to pa ni več samo plezalni trip - to je odprava!"

Z Ecrinsov v innsbruške stene – a še vedno s preveč snega

četrtek, 2. maj 2024

Ko sva z Martinom pregledovala vreme za prvotno lokacijo zimskega tabora sva kmalu opazila, da je pametno izbrati še lokacijo B za primer slabega vremena. Kmalu sva imela cel kup možnih lokacij za izvedbo zimskega tabora, ki so imele vse skupno lastnost - en velik kup napovedanega snega oziroma padavin. Rešitev se je pokazala relativno blizu Slovenije - Stubaiske in Zillertalske Alpe južno od Innsbrucka so obetale še največ.

Kaj moramo vedeti o turnem kolesarjenju?

četrtek, 2. maj 2024

Turno kolesarstvo je oblika gorskega kolesarstva, ki nima tekmovalnih ciljev. Kolesar uživa tako pri vzponu kot pri spustu, njegov cilj je doživetje v naravi.

Zimska Skalaška trilogija Anje Petek in Petra Boriča

petek, 26. april 2024

Anja Petek (ZSAK Rinka) in Peter Borič (AO PD Radovljica) sta med 13. in 15. januarjem 2024 kot prva v enem zamahu opravila Skalaško trilogijo, "maratonski" vzpon na zimski Špik, Škrlatico in Triglav preko Skalaških smeri. Slaba dva tedna prej, 30. in 31. decembra 2023, sta preplezala Skalaško smer Triglavske stene in nadaljevala v Čopov steber, s čimer se je Anja podpisala pod prvo žensko zimsko ponovitev Čopovega stebra. Več o Skalaškem trisu v enem zamahu pa v njenem poročilu.

V gorah je sneg, naj vas ne zavedejo spomladanske razmere v dolini

petek, 26. april 2024

V zadnjih dneh je v visokogorju in sredogorju zapadlo veliko snega, zato naj vas med prvomajskimi prazniki ob obisku gora ne zavedejo spomladanske razmere v dolini, saj lahko marsikje nad višino 1000 metrov na planinskih poteh pričakujete sneg. Še posebej pri obiskovanju visokogorja, kjer je tretja stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov, veljajo vsa priporočila za zimski obisk gora, kamor koli se odpravimo, pa izberimo pot, ki smo ji kos tako po znanju kot izkušnjah. Klože, pomrznjen sneg in težak južen sneg od nas zahtevajo posebno previdnost. Visokogorske koče so še zaprte, večina koč v sredogorju in nižje ležeče koče pa v času prvomajskih praznikov odprtih vrat pričakujejo planince.

Zgodovinski uspeh Filipa Princija in pomembna mejnika Maje Šuštar Habjan in Gregorja Šegla

sreda, 24. april 2024

Pretekli teden je bil še posebej uspešen za slovenske orodne oziroma 'dry-tooling' plezalce. 17. aprila je svoje sanje uresničil primorski plezalec Filip Princi, ki je v italijanskem plezališču Bus del Quai preplezal smer Uragano Dorato težavnosti D15, kar je najtežji slovenski vzpon z orodji doslej. 20. aprila je Maja Šuštar Habjan na Gorenjskem preplezala smer Suspiria de profundis, ocenjeno z D14, kar je četrti najtežji ženski vzpon na svetu. Svoj kamenček v mozaik uspehov je dodal še Gregor Šegel, ki je isti dan isto smer preplezal na 'flash', torej v prvem poskusu, vendar z znanimi informacijami o oprimkih in smeri.