Novice

Alpinistična odprava Šiša Pangma 2018 - Luka in Ines končala odpravo

petek, 25. maj 2018

Alpinistična odprava Šiša Pangma 2018, ki jo sestavlja uigrana nemško-slovenska naveza Ines Papert in Luka Lindič (AO PD Celje Matica), je v Himalajo odpotovala 6. aprila, vrača pa se 28. maja. Njun cilj je vzpon po prvenstveni smeri v jugozahodni steni osemtisočaka Šiša Pangme.

Posveti Komisije za alpinizem z načelniki - Osrednja Slovenija

petek, 25. maj 2018

Spoštovani načelniki, namestniki in ostali člani alpinističnih kolektivov, v torek, 5. junija, nadaljujemo s posveti s člani alpinističnih odsekov, katerih namen je v prvi vrsti komunikacijsko zbližanje in izmenjava informacij. Ugotavljamo namreč, da se kolektivi po državi soočajo z raznoraznimi izzivi, o katerih smo na KA morda premalo seznanjeni. Verjetno pa je med njimi marsikateri rešljiv s sodelovanjem in vključitvijo pomoči odsekov ali krovne organizacije.

POMEMBNO - Previdnostno opozorilo lavinskih žoln model Ortovox 3+

petek, 18. maj 2018

Ortovox na svoji spletni strani opozarja, da lahko v nekaterih redkih primerih pride do začasne motnje prenosa na lavinski žolni Ortovox 3+, ki ima verzijo programske opreme 2.1. Motnja lahko povzroči podaljšanje postopka iskanja. Razlog napake pa je programski.

Iz Patagonije brez vzpona tudi Svoljšak in Krišelj

četrtek, 10. maj 2018

Torres del Paine je del Patagonije, ki kljub vse večji popularnosti tega gorovja ohranja prvinski pristop k plezanju v tem delu sveta. Tekom najinega bivanja v baznem taboru nisva srečala veliko plezalcev, kar je veliko nasprotje z gorami nad El Chaltenom. Na prvi poged je plezanje v Painih enostavno, ko pa dodamo še elemente narave (sneg, veter, dež, požled…) se situacija spremeni v prava alpska doživetja.

Še vedno na Poti z Nejcem Zaplotnikom

torek, 24. april 2018

April je Nejčev mesec, 15. aprila 1952 se je rodil in se 24. aprila 1983 poslovil, v gorah, ki jih je imel tako rad, v lednem plazu pod Manaslujem. Kot ena najbolj karizmatičnih osebnosti slovenskega alpinizma, ki je ubirala svojo pot in so ji gore predstavljale nepogrešljiv prostor za epske dogodivščine, je znal svoja doživetja ubesediti iskreno in z izostrenim občutkom - in se tudi tako zapisati v brezčasnost. Njegova Pot še danes velja za alpinistično biblijo, zato vabljeni na popotovanje med Zaplotnikovimi mislimi ...

Jože Rovan novi predsednik Planinske zveze Slovenije

sobota, 21. april 2018

Na redni letni in volilni skupščini Planinske zveze Slovenije, ki je bila 21. aprila v Šoštanju, je na čelu slovenskih planincev dosedanjega predsednika Bojana Rotovnika nasledil Jože Rovan. Kot gorski stražar, planinski vodnik, markacist in turnokolesarski vodnik desetletja vpet v delo planinske organizacije je nekdanji podpredsednik PD Ljubljana-Matica odgovorno funkcijo vodenja PZS, ene največjih prostovoljskih organizacij v Sloveniji z več kot 57 tisoč člani, prevzel ob veliki podpori delegatov planinskih društev. Podpredsedniki v mandatnem obdobju 2018-2022 bodo Miro Eržen, Roman Ponebšek, Irena Mrak in Martin Šolar.

Izšel je Letopis PZS 2017

torek, 17. april 2018

Planinska zveza Slovenije je pred skupščino, ki bo 21. aprila 2018 v Šoštanju, izdala Letopis 2017, že osmi po vrsti. V njem so predstavljeni delovanje PZS in vseh njenih komisij in odborov v preteklem letu, pregled najpomembnejših planinskih dogodkov v letu 2017, prav tako tudi mednarodna dejavnost, področna organiziranost in planinska društva. Vabljeni k branju!

Posveti Komisije za alpinizem z načelniki - Gorenjska regija

četrtek, 12. april 2018

Spoštovani načelniki, namestniki in ostali člani alpinističnih kolektivov. Kot ste morda že zasledili na spletni strani KA, v torek, 24. 4. 2018 nadaljujemo s posveti s člani alpinističnih odsekov, katerih namen je v prvi vrsti komunikacijsko zbližanje in izmenjava informacij.