Alpinistične novice

Tomaž Jakofčič, znan tudi kot “Jaka”, je slovenski alpinist in gorski vodnik. Rodil se je 24. maja 1970 v Reutlingenu, Nemčija. Tomaž se je s plezanjem začel ukvarjati pri 13 letih in postal alpinist dve leti kasneje. Preplezal je mnoge vrhove v Sloveniji in tujini, med drugim tudi več prvenstvenih vzponov. Tomaž je prvi slovenski gorski vodnik, ki je vodil tuje stranke na vrh Mount Everesta. Tomaž je od 1998 do 2003 urejal alpinistične novice v časopisu Delo, in potem skupaj s Petrom Mežnarjem na spletnem portalu Gore in ljudje. Piše različne članke z alpinistično tematiko za različne časopise in revije.

Gašper Pintar je svojo plezalno kariero začel kot otrok v Plezalnem klubu Škofja Loka, ki je bil v letih njegovega odraščanja najuspešnejši plezali klub v Sloveniji. Tudi Gašper je odlično napredoval in se zgodaj začel uvrščati v selekcije najboljših v državi. Kot član mladinske in kadetske reprezentance Slovenije se je udeleževal tudi mednarodnih tekem svetovnega pokala v športnem plezanju. Zadnja leta je športno plezanje na umetnih stenah nadgradil z gorsko naravo širom sveta. Postal je eden najbolj perspektivnih slovenskih alpinistov. Za izredne dosežke v alpinizmu je Gašper leta 2019 prejel posebno priznanje Planinske zveze Slovenije kot eden najbolj perspektivnih alpinistov.

Napisano besedilo skupaj s fotografijo, ki opisuje članek ter fotografijo avtorja pošljite na naslov: an@pzs.si
Tomaž Jakofčič

Alpinistične novice 18.6.2024

torek, 18. junij 2024

Letna alpinistična sezona se še ni pričela. Slabo, nestanovitno vreme in količine snega po policah, strižejo peruti vsem nadobudnim.

Prikaži več

Gašper Pintar

Alpinistične novice, 4. 6. 2024

torek, 4. junij 2024

Sezona skalnega plezanja je v polnem zamahu, le delno omejena z nestanovitnim vremenom zadnjega meseca. Kot vsako leto se pojavljajo nove smeri - ni še povsod vse preplezano. Treba je le pravi par oči in rok, da se iz skale materializira nova linija.

Prikaži več

Tomaž Jakofčič

Alpinistične novice 21.5.2024

torek, 21. maj 2024

Vse več se pleza v kopni skali, tudi v gorah. Plezalo se je lažje smeri v Rušici, ki je še pošteno flekasta od mokrote. Kogel je lepo suh in naveze so bile v vseh mega klasikah stene. Staničev vrh je suh in obiskan bolj ali manj celo leto, zdaj zna biti že skoraj pretoplo v ploščati južni steni. Obiskan je bil tudi desni del vzhodne stene Brane.

Prikaži več

Gašper Pintar

Alpinistične novice, 7. 5. 2024

torek, 7. maj 2024

Za tokratno objavo je nabor novic pretežno skop. Nastopil je čas plezalnih kislih kumaric: v severnih stenah ostajata mraz in mokrota, razmer za zimsko plezanje pa ni več. 

Prikaži več

Tomaž Jakofčič

Alpinistične novice 23.04.2024

torek, 23. april 2024

V začetku aprila je bilo že skoraj prevroče za južne stene a se je sedaj drastično obrnilo. Tako kot že velikokrat, se je v aprilu prikradel mrzel val in za nekaj dni naredil krasne ledne razmere v smereh, ki še premorejo kaj snega. Ena od popularnih smeri v vzhodni steni Stenarja, Led iz severa, je bila na primer prvič preplezana prav v taki aprilski zim (pred 24 leti)i. A kdo bo po zimi s tako fenomenalnimi razmerami šel aprila v hribe z lednimi orodji? No way! Tu in tam se še smuča, tudi strme reči, sicer pa so roke že bele od magnezija do komolcev. Razen pri tistih seveda, ki imajo načrte v visokih gorah in se pridno znojijo pri hitenju v breg. Kar nekaj smelih ciljev je na sporedu v tem letu a podrobneje jih orišemo sproti.

Prikaži več

Gašper Pintar

Alpinistične novice, 12. 3.

torek, 12. marec 2024

Izgleda, da je zimskih razmer pri nas konec - 5 stopinj pretopli februar je naredil svoje. V naš nabiralnik ni prišlo nič novic. Lahko pa pogledamo, kaj naši plezalci plezajo po svetu, in se začnemo veseliti prihajajoče skalne sezone!

Prikaži več

Tomaž Jakofčič

Alpinistične novice 27.02.2024

torek, 27. februar 2024

Obilno sneženje je ustavilo serijsko plezanje. Malo se že čuti upad gorečnosti ob prisotnem vonju pomladi. Ali se motim in je to zgolj posledica nestanovitnega vremena in sneženja.

Prikaži več