Alpinistične novice

Tomaž Jakofčič, znan tudi kot “Jaka”, je slovenski alpinist in gorski vodnik. Rodil se je 24. maja 1970 v Reutlingenu, Nemčija. Tomaž se je s plezanjem začel ukvarjati pri 13 letih in postal alpinist dve leti kasneje. Preplezal je mnoge vrhove v Sloveniji in tujini, med drugim tudi več prvenstvenih vzponov. Tomaž je prvi slovenski gorski vodnik, ki je vodil tuje stranke na vrh Mount Everesta. Tomaž je od 1998 do 2003 urejal alpinistične novice v časopisu Delo, in potem skupaj s Petrom Mežnarjem na spletnem portalu Gore in ljudje. Piše različne članke z alpinistično tematiko za različne časopise in revije.

Gašper Pintar je svojo plezalno kariero začel kot otrok v Plezalnem klubu Škofja Loka, ki je bil v letih njegovega odraščanja najuspešnejši plezali klub v Sloveniji. Tudi Gašper je odlično napredoval in se zgodaj začel uvrščati v selekcije najboljših v državi. Kot član mladinske in kadetske reprezentance Slovenije se je udeleževal tudi mednarodnih tekem svetovnega pokala v športnem plezanju. Zadnja leta je športno plezanje na umetnih stenah nadgradil z gorsko naravo širom sveta. Postal je eden najbolj perspektivnih slovenskih alpinistov. Za izredne dosežke v alpinizmu je Gašper leta 2019 prejel posebno priznanje Planinske zveze Slovenije kot eden najbolj perspektivnih alpinistov.

Napisano besedilo skupaj s fotografijo, ki opisuje članek ter fotografijo avtorja pošljite na naslov: an@pzs.si
Tomaž Jakofčič

Alpinistične novice 27.02.2024

torek, 27. februar 2024

Obilno sneženje je ustavilo serijsko plezanje. Malo se že čuti upad gorečnosti ob prisotnem vonju pomladi. Ali se motim in je to zgolj posledica nestanovitnega vremena in sneženja.

Prikaži več

Tomaž Jakofčič

Alpinistične novice 30.1.2024

torek, 30. januar 2024

Kar dlake mi gredo pokonci od navdušenja nad alpinizmom, ki se dogaja v naših gorah. Razmere stoletja so vzrok za neverjetno alpinistično aktivnost v naših gorah.

Prikaži več

Gašper Pintar

Alpinistične novice, 16. 1. 2024

torek, 16. januar 2024

Več pošiljk snega počasi preobraža podobo zimskih gora. Razmere za plezanje so postale bolj zahtevne. A dnevi se daljšajo, aktivnost plezalcev ostaja visoka in novi vrhunski vzponi se dogajajo, ko to pišem ...

Prikaži več

Tomaž Jakofčič

Alpinistične novice, 2. 1. 2024

torek, 2. januar 2024

Noro, odlični vzponi se vrstijo eden za drugim in pleza se več kot poleti. Največ po zaslugi fenomenalnih  razmer v stenah. Novoletno sneženje bo akcijo za nekaj časa ustavilo.

Prikaži več

Gašper Pintar

Alpinistične novice, 19. 12. 2023

torek, 19. december 2023

V tokratnih alpinističnih novicah sem pregledal vzpone iz začetka zime. Snežne padavine so bile zaenkrat skopo odmerjene, vendar so kljub temu, ali pa ravno zaradi tega, plezalci uspeli najti led in predelan sneg. Kot se reče - če ne greš, ne veš. Najbolj neučakane naveze so nanizale vrsto vzponov v severnih stenah višjih leg v Julijcih.

Prikaži več