IZPITNA TURA I Za naziv alpinist (generacija 2024)

Na izpitni turi vas bo inštruktor ocenil iz prvin kot so: plezanje, izdelava sidrišč, nameščanja vmesnega varovanja, izdelava varovališč, menjava na varovališču, sposobnost orientacije v sami smeri in komunikacija.

Poleg tega je sestavni del izpitne ture tudi:

Priprava na turo
Vašemu inštruktorju (potem ko se dogovorite za izpitno turo) morate po mailu poslati vašo pripravo na turo. Obvestite ga o vsej potrebni opremi in časovnici cele ture, na turi pa seveda mora imeti s seboj najmanj opis oziroma skico - to slednje je verjetno logično vsem.

Poznavanje gorstev
Poznati morate večino glavnih vrhov v bližnji okolici izbrane ture. Priporočamo, da to vzamete zelo resno in se pripravite.

Orientacija
Na sestopu (lahko pa tudi na dostopu) bo inštruktor preveril vaše praktično znanje orientacije na terenu (izmerjen azimut na določen vrh, kako bi določili svoj položaj na karti, kako bi se znašli v primeru zelo goste megle itd, kako bi našli sestop z roba stene v megli, kjer ni nobene poti, gotovo bo našel kak vrh v okolici, ki ga ne boste poznali - pomagate si s karto in kompasom ter ugotovite kateri je). Torej brez karte in kompasa nikar na turo. Tudi na prvo pomoč nikar ne pozabite.

Izdelava varovališč in vmesno varovanje
Ne zanašajte se na to, da bodo varovališča že urejena. Tudi če se to zgodi, bo inštruktor od vas zahteval, da naredite svojega - ali na pol raztežaja ali pa nekaj metrov proč od že obstoječih. Gre seveda za to, da inštruktor preveri ali to znate narediti tako kot je treba. Prav tako boste za kakšen raztežaj dobili nalogo, da vmesno varovanje še dodatno uredite (pa čeprav to ni potrebno) z zatiči oziroma metulji.

Rok za opravljene izpitne ture je pred oddajo prijavnice za izpit alpinista (marec 2024) . V kolikor izpitne ture ne boste opravili do roka ne morete pristopiti k izpitu za alpinista. Poročilo o izpitni turi izpolni inštruktor in ga pošljete skupaj s prijavnico za alpinista.

Za izpitno turo (smer) se dogovorite z izbranim inštruktorjem. Ta je lahko z vašega odseka ali iz katerega drugega. Važno je, da je registriran in ima veljavno licenco.

Težavnost smeri in dolžina smeri: najmanj ocena IV (kar ne pomeni npr. IV/II-III) in načeloma ne več kot IV-V, dolžina najmanj 300-400 metrov ali več. Zahtevnost smeri izberite v skladu z vašimi vzponi. Če bi bil v izbrani smeri kakšen raztežaj ocenjen več (in bi bil morda prezahteven za vas glede na vaše vzpone) naj tisti del inštruktor odpleza v vodstvu.

Izbrano smer načeloma plezate kot prvi v navezi. Kakšen raztežaj bo inštruktor vseeno odplezal kot prvi, že zato, da oceni, kako boste uredil menjavo na varovališču in kako ga boste varovali kot prvega.

Stroški prevoza.
Vse stroške prevoza na turo krijete sami. Posebej tudi inštruktorju, če se mora do dogovorjenega mesta pripeljati sam.

Alen Marinović,
vodja usposabljanja pri KA PZS

prenesi datoteko