Kolumne

Na Komisiji za alpinizem smo pričeli objavljati alpinistično kolumno. Z osebno kritično mislijo želimo izpostavili in približati vse kar je aktualnega o alpinizmu (neposredno ali posredno) širši alpinistično gorniški srenji. Dolgoročni cilj pisanja kolumne je, da v praksi sproži tudi kakšno konkretno dejanje. K pisanju ste vabljeni vsi, ki želite izpostaviti katerokoli temo s področja alpinizma.

Avtorji imate pri izbiri teme povsem proste roke.

Vsebina zapisa lahko odpira novo temo, lahko je tudi replika, odgovor ali drugačen pogled na že zapisano.

Objavili bomo vsa besedila, edini pogoj je, da je besedilo spoštljivo in brez osebnih obračunavanj. Besedilo naj ne bo daljše od dveh A4 tipkanih strani. Napisano besedilo skupaj s fotografijo, ki opisuje članek ter fotografijo avtorja pošljite na naslov: ka.kolumna@pzs.si
Bor Levičnik

Kaj je težje: 8-tisočak ali 9a?

torek, 17. oktober 2023

Alpinizem je izjemno specifična dejavnost, ki obsega veliko dejavnikov, med drugim tudi psihološkega. Poleg tega, da ga naredijo vsi ti faktorji izredno zanimivega, pa ga hkrati naredijo tudi zelo težko merljivega, saj si lahko vsak težavnost razlaga po svojih merilih oziroma bo nekomu nekaj težje kot drugemu.

Prikaži kolumno

Andrej Stuchly

Čigave so gore

sreda, 6. julij 2022

Sem bil pred kratkim sprovociran, v smislu: kaj se pa feratarji grejo v strmih stenah ... pa si nisem mogel kaj, da nebi nekaj bolj na hitro napisal na to temo. Že dolgo me namreč moti ta medsebojna nekompatibilnost, ki jo najbolj čutim predvsem med planinci in alpinisti, ker se s tema področjema največ ukvarjam.

Prikaži kolumno

Jan Slapšak

Kaj imata skupnega šofer in alpinist

ponedeljek, 13. junij 2022

Sliši se kot tipičen začetek šale, a ta gotovo ne spada med boljše. Bistvo tega zapisa ni posmehovanje na račun enega ali drugega, temveč primerjava v opravljanju izpita v dveh dejavnostih, ki so jima skupne nevarnosti, ki jih je nemogoče popolnoma odpraviti. Obe zahtevata poznavanje ogromno veščin, namenjen čas prakticiranja dejavnosti je največkrat sorazmeren z varnostjo, v večini primerov nisi odgovoren le zase in ne glede na to, kako zelo dober si je dejavnost še vedno nevarna.

Prikaži kolumno

Miha Habjan

Podtaknjenci

četrtek, 19. november 2020

November je navadno tisti čas leta, ko se alpinistična aktivnost v visokih hribih malo umiri. Kolikor jo je še, se ta preseli v nižje in južne stene, na grebene, še najbolj pa so takrat obiskana številna plezališča. Predvsem na alpinistično hibernacijo vplivajo okolijski dejavniki, če je pa leto kot 2020, nam pa premor narekuje še spopadanje z epidemijo.

Prikaži kolumno

Andrej Grmovšek

Kako vrtati v hribih?

petek, 1. marec 2019

Prošnja za aktivno sodelovanje na okrogli mizi o svedrovcih v naših gorah, ki jo organizira KA v sklopu Festivala gorniškega filma, me je dokončno »prisilila«, da nekaj svojih pogledov o tej tematiki delim tudi z drugimi. Odločil sem se tudi za pisno obliko, ki je že zaradi forme bolj premišljena in trajna.

Prikaži kolumno

Matevž Štular

Izgubljeni zapisi

ponedeljek, 18. februar 2019

V veselje mi je prebrati prispevke, ki zaidejo v kolumno. Tovrstna »črkarska pravda« nam pomaga ustvarjati lastne poglede na spremembe v naši okolici. Obenem je to poučen način, da se v svet odraslih vnesemo tudi mi mladiči. Kakor koli, moj namen ni, da z vami delim svoje mnenje, pač pa mnenje človeka, ki ga nisem poznal.

Prikaži kolumno

Marko Mavhar

Kdor zna, naredi, kdor pa ne zna, pa uči!

torek, 18. december 2018

Tematika o vrtanju je sprožila ogromen plaz kritik, mišljenja in razmišljanja. Tudi moja malenkost je imela željo naložiti še kakšno poleno na že kar zajeten kres. Kasneje sem se vprašal, če je sploh še kaj dodat ... Vsak naj dela po svoje, kakor misli in ve, narava vedno poskrbi za vse, konec koncev se bo tudi v naši branži našel kakšen lik z orodjem za odstranjevanje svedrov iz klasik. Nič bat! 

Prikaži kolumno

Luka Lindič

Se komu zdi, da nas je Franca zafural? Meni ne!

torek, 13. november 2018

Zanimiva razmišljanja ostalih dosedanjih piscev kolumn so me spodbudila, da svoje mnenje na temo svedrovcev v gorah delim še sam. V zadnjih dveh letih sem veliko časa preživel v nemških Alpah, kjer je v stenah zavrtanih neprimerljivo več svedrov kot pri nas. Ravno v času, ko se je začela kolumna na to temo, sva z Ines preplezala dve izjemni smeri v Julijskih Alpah. Na drugi strani časa v Triglavu in Onkraj resničnosti v Vršacu.

Prikaži kolumno

Tomaž Jakofčič

Pomembna je vizija

petek, 26. oktober 2018

Svedrovci

Debata ima že brado a ker sem nekje vmes so tule še moje misli. Svedrovci po naših gorah so neizbežni in tudi dobrodošli. A kje? Sigurno ne v smereh, ki jih omenja Bjelko (Kogel, Veža in Rušica). To so najlepše, manj resne stene v naših gorah. Idealen poligon za začetnike v alpinizmu. Dobra skala, skromna višina in solidna klasična opremljenost dajejo dobre pogoje za celodnevno čaranje začetniške naveze. V kolikor kje tiči kak očitno slab klin, se ga pač zamenja. Svedrovci v tako klasičnih smereh kot je Akademska, Zupanova, Kuštrasta ipd. bi bila velika, nepopravljiva napaka. Poti nazaj skorajda ni!

Prikaži kolumno