Kolumne

Na Komisiji za alpinizem smo pričeli objavljati alpinistično kolumno. Z osebno kritično mislijo želimo izpostavili in približati vse kar je aktualnega o alpinizmu (neposredno ali posredno) širši alpinistično gorniški srenji. Dolgoročni cilj pisanja kolumne je, da v praksi sproži tudi kakšno konkretno dejanje. K pisanju ste vabljeni vsi, ki želite izpostaviti katerokoli temo s področja alpinizma.

Avtorji imate pri izbiri teme povsem proste roke.

Vsebina zapisa lahko odpira novo temo, lahko je tudi replika, odgovor ali drugačen pogled na že zapisano.

Objavili bomo vsa besedila, edini pogoj je, da je besedilo spoštljivo in brez osebnih obračunavanj. Besedilo naj ne bo daljše od dveh A4 tipkanih strani. Napisano besedilo skupaj s fotografijo, ki opisuje članek ter fotografijo avtorja pošljite na naslov: ka.kolumna@pzs.si
Miha Habjan

Podtaknjenci

četrtek, 19. november 2020

November je navadno tisti čas leta, ko se alpinistična aktivnost v visokih hribih malo umiri. Kolikor jo je še, se ta preseli v nižje in južne stene, na grebene, še najbolj pa so takrat obiskana številna plezališča. Predvsem na alpinistično hibernacijo vplivajo okolijski dejavniki, če je pa leto kot 2020, nam pa premor narekuje še spopadanje z epidemijo.

Prikaži kolumno

Andrej Grmovšek

Kako vrtati v hribih?

petek, 1. marec 2019

Prošnja za aktivno sodelovanje na okrogli mizi o svedrovcih v naših gorah, ki jo organizira KA v sklopu Festivala gorniškega filma, me je dokončno »prisilila«, da nekaj svojih pogledov o tej tematiki delim tudi z drugimi. Odločil sem se tudi za pisno obliko, ki je že zaradi forme bolj premišljena in trajna.

Prikaži kolumno

Matevž Štular

Izgubljeni zapisi

ponedeljek, 18. februar 2019

V veselje mi je prebrati prispevke, ki zaidejo v kolumno. Tovrstna »črkarska pravda« nam pomaga ustvarjati lastne poglede na spremembe v naši okolici. Obenem je to poučen način, da se v svet odraslih vnesemo tudi mi mladiči. Kakor koli, moj namen ni, da z vami delim svoje mnenje, pač pa mnenje človeka, ki ga nisem poznal.

Prikaži kolumno

Marko Mavhar

Kdor zna, naredi, kdor pa ne zna, pa uči!

torek, 18. december 2018

Tematika o vrtanju je sprožila ogromen plaz kritik, mišljenja in razmišljanja. Tudi moja malenkost je imela željo naložiti še kakšno poleno na že kar zajeten kres. Kasneje sem se vprašal, če je sploh še kaj dodat ... Vsak naj dela po svoje, kakor misli in ve, narava vedno poskrbi za vse, konec koncev se bo tudi v naši branži našel kakšen lik z orodjem za odstranjevanje svedrov iz klasik. Nič bat! 

Prikaži kolumno

Luka Lindič

Se komu zdi, da nas je Franca zafural? Meni ne!

torek, 13. november 2018

Zanimiva razmišljanja ostalih dosedanjih piscev kolumn so me spodbudila, da svoje mnenje na temo svedrovcev v gorah delim še sam. V zadnjih dveh letih sem veliko časa preživel v nemških Alpah, kjer je v stenah zavrtanih neprimerljivo več svedrov kot pri nas. Ravno v času, ko se je začela kolumna na to temo, sva z Ines preplezala dve izjemni smeri v Julijskih Alpah. Na drugi strani časa v Triglavu in Onkraj resničnosti v Vršacu.

Prikaži kolumno

Tomaž Jakofčič

Pomembna je vizija

petek, 26. oktober 2018

Svedrovci

Debata ima že brado a ker sem nekje vmes so tule še moje misli. Svedrovci po naših gorah so neizbežni in tudi dobrodošli. A kje? Sigurno ne v smereh, ki jih omenja Bjelko (Kogel, Veža in Rušica). To so najlepše, manj resne stene v naših gorah. Idealen poligon za začetnike v alpinizmu. Dobra skala, skromna višina in solidna klasična opremljenost dajejo dobre pogoje za celodnevno čaranje začetniške naveze. V kolikor kje tiči kak očitno slab klin, se ga pač zamenja. Svedrovci v tako klasičnih smereh kot je Akademska, Zupanova, Kuštrasta ipd. bi bila velika, nepopravljiva napaka. Poti nazaj skorajda ni!

Prikaži kolumno

Vili Guček

Unendliche Geschichte (Svedrovci v stenah naših gora)

sreda, 17. oktober 2018

Ker tudi sam morim nemogoče z mojo šini po skalah, malce celo v naših bregih, sem spisal par stavkov. Maja je s svojo peace and love spravo zadela: za vse je dovolj prostora v naših hribih. Aleksander pa je skrbno predstavil, razčlenil problematiko in podal odlično iztočnico za nadaljnje pogovore in dogovore.

Prikaži kolumno

Peter Bajec

Napredek ali bližnjica do uspeha?

sreda, 3. oktober 2018

Aleš, Luka in Tom so pribrcali na Latok I. Štiri dni so iskali prehode med težavami, ki jih je stena postavljala pred njih. Štiri dni so sprejemali take in drugačne odločitve, se zanašali na znanje, izkušnje in občutek, nikoli vedoč ali bo naslednji raztežaj ponudil prehod naprej ali jih bo zvabil v slepo ulico. Dan za dnem, dokler niso smeri petega dne pripeljali do vrha Latoka I. Čisto, naravno in spoštljivo.

Prikaži kolumno

Aleksander Bjelčevič

Vrtanje v slovenskih stenah

torek, 11. september 2018

Kolumno donedavnega načelnika KA razumem kot poziv k razpravi o morebitni spremembi etičnega kodeksa KA PZS iz poglavja »Varovanje« o vrtanju v smereh, ki so bile splezane s klini. Če je debato odprl načelnik, ki vrtanju nasprotuje, to pomeni, da je kodeks res potrebno na novo premisliti. Predlagam, da se pogovarjajmo o dveh različnih rečeh, ki ju bom najprej pokazal z dvema ilustracijama.

Prikaži kolumno

Maja Šuštar

Vojna med klinom in svedrovcem?

ponedeljek, 6. avgust 2018

Tema, če svedrovec sodi v hribe ali ne, je res že neštetokrat prežvečena, preteklo je že mnogo perečih debat, še vedno se pojavljajo zelo čustveni odzivi posameznikov, pa čeprav je etični kodeks jasno in po mojem mnenju zelo dobro zastavljen. Svedrovec je dovoljen, vendar z minimalističnim pristopom in brez prevrtavanja obstoječih smeri. Stvari so jasno opredeljene. Vendar zakaj vojna še vedno traja? Vojna med klinom in svedrovcem, nevarnostjo in varnostjo, avanturo in razkazovanjem mišic v skali. Vojna med ‘alpiji' in ‘frikoti' pravzaprav ... Kdaj in zakaj je sploh nastala? Verjetno v trenutku, ko je športno plezanje postalo samostojna disciplina. Sama sem ta dogodek jasno opazovala na društveni ravni. Ker sem bila med svojo plezalno potjo vpletena na obeh straneh, si o tem upam tudi javno spregovoriti.

Prikaži kolumno