Kolumna

Tabor 3 pod Pik Leninom, 6.100 m, foto: Branko Ivanek

Splošno o taborih

Perspektivka in perspektivec; seveda, če sta priromala na tole stran, potem sta najbrž že vsaj malo razmišljala, kako bi pogledala čez planke naše rodne grude in otipala kamnine, led in sneg tujerodnih dežel. Ki so, jasno, popolnoma drugačni kot jih najdemo v naših klancih. In čisto nekaj drugega, kot tisto kar gledata na netu in frisbuku. 

No, tukaj vama na pomoč lahko priskoči Komisija za alpinizem (KA). Kot sta verjetno že zasledila na katerem izmed s plezanjem povezanih spletnih portalov, KA vsako leto razpiše vsaj dva večja alpinistična tabora - enega letnega, katerega namen je plezanje v skali in enega bolj zimsko naravnanega.

20160516_pzs_ka_tabori_001

Namen teh taborov je predvsem združevati vas, zagnano mladino, saj tovrstni tabori predstavljajo odlično osnovo za plezanje, druženje in izmenjavo izkušenj ter pogledov med mladimi udeleženci ter starejšimi, izkušenimi in mogoče že malce osivelimi vodji posameznih taborov. Poleg tega pa se tudi malo »povohate« med seboj in mogoče najdeta idealnega soplezalca, s katerim se bosta še velikokrat navezala na vrv in delila radosti bivakov visoko v stenah. Kdo ve. Kot Amerikanci radi rečejo, samo nebo je omejitev.

20160516_pzs_ka_tabori_004   

Občasno se nam na taborih pridruži tudi kak član Slovenske mladinske alpinistične reprezentance (SMAR) ali drug izkušen alpinist. No, no, brez panike. Ne se ustrašit. To niso vesoljci. So čisto navadni, zabavni mladeniči in mladenke, ki z vami delijo isto ljubezen - plezanje. Dajta, priznajta, gotovo sta že kdaj pomislila, kako bi bilo fino priti v SMAR ;). In naj vama prišepnemo še eno skrivnosti. Tudi oni stalno iščejo nove primerne kandidate ...).

20160516_pzs_ka_tabori_002 

Kaj vaju še zanima? Aja, KA vse te tabore sofinancira, kar pomeni, da primakne kar velik del cekinov za kritje stroškov nastanitve , gondol, itn, poleg tega pa zagotovi tudi vso potrebno organizacijo, morebitno potrebno zavarovanje (za tujino), vodniško literaturo, itn. Običajno na tabor vzamemo 10 perspektivcev, ki so izbrani na podlagi izpolnjevanja razpisnih pogojev. V splošnem pa imajo prednost udeležbe na taborih aktivni mladi perspektivni alpinisti in starejši pripravniki. Seveda se uporabljena moška oblika smiselno razume tako za ženske, kot moške predstavnike.

20160516_pzs_ka_tabori_003   

Če sta zdržala do tukaj, potem lahko potrpita še minuto in si ogledata načrtovane tabore v sezoni 2017/2018. Če vaju kateri od taborov mika, pa le pogumno cukajta za rokave načelnika, ki redno prejema pomembno pošto za nadobudne člane odsekov. Ali pa še kdaj priplezajta na spletno stran KA. Se najdejo tudi dobre novice. 

Se vidimo na taboru!


OKVIRNI TERMINSKI NAČRT ALPINISTIČNIH TABOROV ZA PERSPEKTIVNE ALPINISTE ZA SEZONO 2018

Zdravo,
nadaljujemo z dobro prakso preteklih let in objavljamo okvirni koledar in program taborov za perspektivne alpinistke in alpiniste.

Želja za letošnje leto je nadaljevati z začrtanimi smernicami tovrstnih taborov in v krog udeležencev potegniti še kakega novega, nadobudnega plezalca in predvsem plezalko. Želimo si prijav mladih perspektivnih alpinistov in starejših pripravnikov z nekaj ustrezne alpinistične kilometrine (v navezi z alpinistom). Zimski tabor v domačih bregih je vsekakor dobra priložnost, da se spoznate s tovrstnimi tabori.

Če niste prepričani ali ste iz primernega testa za tabor, pokličite (Peter Bajec - Poli, 041 622 713) in se bomo pogovorili. Ne grizemo :-).

Zima 2018
Zimski tabor Slovenija
Cilj: omogočiti mladim plezalcem pridobivanje izkušenj v zimskem alpinizmu domačih gora. Glede na snežno/ledne razmere usmerjati mlade v prilagajanje ciljev. Druženje mladih, spoznavanje novih plezalsko zanimivih področij in potencialno razvijanje novih navez, ki bi lahko stopile stopničko višje v njihovem alpinističnem razvoju.
Vrsta plezanja: snežne/kombinirane smeri in/ali ledni slapovi.

 • Datum: 16. - 18. februar 2018.
 • Lokacija: nekje v Sloveniji ali bližnji okolici.
 • Vodje: določeno naknadno.
 • Število udeležencev: do 16 mladih perspektivnih alpinistk in alpinistov.
 • Bivanje: določeno naknadno, predvidoma bivanje v bivakih ali zimskih sobah.

 

Poletje 2018
Poletni tabor tujina
Cilj: omogočiti mladim plezalcem spoznavanje in plezanje v alpskih stenah izven Slovenije, pod mentorstvom izkušenih alpinistov, ki poznajo območje ter znajo usmerjati njihove želje in cilje. Druženje mladih, spoznavanje novih plezalsko zanimivih področij in potencialno razvijanje novih navez, ki bi lahko stopile stopničko višje v njihovem alpinističnem razvoju.
Vrsta plezanja: praviloma kopna skala.

 • Datum: konec julija 2018.
 • Lokacija: določeno naknadno.
 • Vodje: določeno naknadno.
 • Število udeležencev: do 10 mladih perspektivnih alpinistk in alpinistov.
 • Bivanje: kamp.

 

Poletni tabor Slovenija
Cilj: omogočiti mladim plezalcem spoznavanje in plezanje v nekoliko manj poznanih in obiskanih območjih domačih gora. Druženje mladih, spoznavanje novih plezalsko zanimivih področij in potencialno razvijanje novih navez, ki bi lahko stopile stopničko višje v njihovem alpinističnem razvoju.
Vrsta plezanja: kopna skala.

 • Datum: 24. - 26. avgust 2018.
 • Lokacija: manj obiskano in poznano domače.
 • Vodje: določeno naknadno.
 • Število udeležencev: do 16 mladih perspektivnih alpinistk in alpinistov.
 • Bivanje: določeno naknadno.

 

Jesen 2018
Zimski tabor tujina
Cilj: omogočiti mladim plezalcem spoznavanje in plezanje v alpskih stenah izven Slovenije, pod mentorstvom izkušenih alpinistov, ki poznajo območje ter znajo usmerjati njihove želje in cilje. Druženje mladih, spoznavanje novih plezalsko zanimivih področij in potencialno razvijanje novih navez, ki bi lahko stopile stopničko višje v njihovem alpinističnem razvoju.
Vrsta plezanja: praviloma ledno/snežne in kombinirane smeri.

 • Datum: 13. - 20. oktober 2018.
 • Lokacija: želja je nova lokacija, v skrajnem primeru Chamonix.
 • Vodje: določeno naknadno.
 • Število udeležencev: do 10 mladih perspektivnih alpinistk in alpinistov.
 • Bivanje: hostel.

 

Pripravila: Peter Bajec in Miha Habjan