Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Tabor 3 pod Pik Leninom, 6.100 m, foto: Branko Ivanek

Splošno o taborih in plan 2021

Perspektivka in perspektivec; seveda, če sta priromala na tole stran, potem sta najbrž že vsaj malo razmišljala, kako bi pogledala čez planke naše rodne grude in otipala kamnine, led in sneg tujerodnih dežel. Ki so, jasno, popolnoma drugačni kot jih najdemo v naših klancih. In čisto nekaj drugega, kot tisto kar gledata na netu in frisbuku. 

No, tukaj vama na pomoč lahko priskoči Komisija za alpinizem (KA). Kot sta verjetno že zasledila na katerem izmed s plezanjem povezanih spletnih portalov, KA vsako leto razpiše vsaj dva večja alpinistična tabora - enega letnega, katerega namen je plezanje v skali in enega bolj zimsko naravnanega.

20160516_pzs_ka_tabori_001

Namen teh taborov je predvsem združevati vas, zagnano mladino, saj tovrstni tabori predstavljajo odlično osnovo za plezanje, druženje in izmenjavo izkušenj ter pogledov med mladimi udeleženci ter starejšimi, izkušenimi in mogoče že malce osivelimi vodji posameznih taborov. Poleg tega pa se tudi malo »povohate« med seboj in mogoče najdeta idealnega soplezalca, s katerim se bosta še velikokrat navezala na vrv in delila radosti bivakov visoko v stenah. Kdo ve. Kot Amerikanci radi rečejo, samo nebo je omejitev.

20160516_pzs_ka_tabori_004   

Občasno se nam na taborih pridruži tudi kak član Slovenske mladinske alpinistične reprezentance (SMAR) ali drug izkušen alpinist. No, no, brez panike. Ne se ustrašit. To niso vesoljci. So čisto navadni, zabavni mladeniči in mladenke, ki z vami delijo isto ljubezen - plezanje. Dajta, priznajta, gotovo sta že kdaj pomislila, kako bi bilo fino priti v SMAR ;). In naj vama prišepnemo še eno skrivnosti. Tudi oni stalno iščejo nove primerne kandidate ...).

20160516_pzs_ka_tabori_002 

Kaj vaju še zanima? Aja, KA vse te tabore sofinancira, kar pomeni, da primakne kar velik del cekinov za kritje stroškov nastanitve , gondol, itn, poleg tega pa zagotovi tudi vso potrebno organizacijo, morebitno potrebno zavarovanje (za tujino), vodniško literaturo, itn. Običajno na tabor vzamemo 10 perspektivcev, ki so izbrani na podlagi izpolnjevanja razpisnih pogojev. V splošnem pa imajo prednost udeležbe na taborih aktivni mladi perspektivni alpinisti in starejši pripravniki. Seveda se uporabljena moška oblika smiselno razume tako za ženske, kot moške predstavnike.

20160516_pzs_ka_tabori_003   

Če sta zdržala do tukaj, potem lahko potrpita še minuto in si ogledata načrtovane tabore v sezoni 2017/2018. Če vaju kateri od taborov mika, pa le pogumno cukajta za rokave načelnika, ki redno prejema pomembno pošto za nadobudne člane odsekov. Ali pa še kdaj priplezajta na spletno stran KA. Se najdejo tudi dobre novice. 

Se vidimo na taboru!


OKVIRNI TERMINSKI NAČRT ALPINISTIČNIH TABOROV ZA PERSPEKTIVNE ALPINISTE ZA LETO 2021

V preteklem letu je epidemija novega koronavirusa dodobra spremenila naše utečene načine življenja. Dotaknila se je praktično vseh sfer življenja, prizanesla ni niti športnim aktivnostim. Kot ste lahko videli, so epidemija in ukrepi povezani s preprečevanjem širjenja virusa spremenili tudi načrtovane taborniške aktivnosti. Če smo za rep ujeli zadnjo priložnost za izpeljavo zimskega tabora v domačih hribih, je izpeljavo kasnejših taborov močno krojila epidemiološka slika doma in v tujini. Številne države so zaostrovale ukrepe, otežkočeno je bilo prehajanje mej, številne omejitve so praktično onemogočale najem prenočitvenih kapacitet. Kljub temu se je pod streho spravil še letni plezalni tabor v Berchtesgadnu v Nemčiji. Izvedba kasnejših taborov (zimski v tujini in dodatni letni v domačih hribih) je bila onemogočena zaradi zaostrenih zdravstvenih razmer. Kljub veliki želji in številnim preigranim scenarijem, si na KA enostavno nismo upali tvegati z izpeljavo taborov v takih razmerah.

Leto 2021 ni nič drugačno, je celo bolj negotovo, zato ste lahko tudi opazili, da še vedno ni objavljenega terminskega plana za letošnje tabore. Razlog je enostaven - ne vemo koliko taborov in kdaj jih bomo sploh lahko izpeljali. Na KA bomo sicer pripravili vse potrebno za izpeljavo taborov, poskušali bomo najti tudi najbolj optimalne lokacije, izbrati vodje. Bo pa letos potrebne nekaj več prilagodljivosti tudi z vaše strani, dragi perspektivci, ker bodo razpisi objavljeni takoj, ko bodo razmere dopuščale. To pomeni, da bodo roki za prijave gotovo krajši, ravno tako pa bodo časovni okviri od objave razpisov do izpeljave taborov precej krajši, kot je bila to navada v preteklih letih. Zato vas naprošamo, da redno spremljate spletno stran KA in družbena omrežja, ravno tako pa ne pozabite načelnikov redno povprašati ali je kak razpis že zunaj.

Kljub tem negotovim razmeram, pa lahko v grobem povemo, da bodo tabori:

  • Zimski tabor Slovenija (glede na razmere bi lahko bil v marcu, sicer pomaknjen v april).
  • Letni tabor tujina (kot običajno ga bomo poskušali izpeljati v zadnjem tednu julija).
  • Letni tabor Slovenija (želimo ga izpeljati v prvi polovici avgusta).
  • Zimski tabor tujina (ta bo najbolj delikaten, saj je velika verjetnost, da bodo oktobra ponovno uvedeni strožji ukrepi. Zato se lahko zgodi, da bo tabor premaknjen iz tradicionalnega Chamonixa na novo lokacijo. Zaenkrat razmišljamo o Švici in Franciji. Termin pa nekje zadnji teden avgusta, če bodo šle zdravstvene razmere na roko ga bomo poskušali zamakniti čim dlje v september).
  • V primeru, da bi bila zdravstvena slika v tujini tudi preko poletnih mesecev preveč negotova, bomo program prilagodili in poskušali izvesti več 2 - 4 dnevnih taborov v domačih hribih in bližnji okolici.
Tako, toliko z naše strani, da boste vsaj v nekih širših okvirih obveščeni o naših načrtih ter da se boste lahko ustrezno prilagodili in prijavili na tabore, ki jih brez vaše udeležbe ne more biti. Naj se vam na tem mestu tudi zahvalimo za vašo udeležbo v preteklih letih, predvsem pa za motiviranost in pripravljenost plezati kljub včasih ne najboljšim snežno-ledno-skalnim in vremenskim razmeram. Kljub vsemu, se je v preteklih letih kar veliko (s)plezalo. Le tako naprej!

Pripravila: Peter Bajec