Novice

Ženski alpinistični tabor Klemenča jama 2023 | poročilo

sreda, 30. avgust 2023

Muhasto vreme na ženskem taboru Komisije za alpinizem PZS ni pustilo muhastega vzdušja, čeprav je udeleženkam preprečilo plezanje v markantni severni steni Ojstrice. Sta pa zato prišla do izraza iznajdljivost in raziskovanje drugih sten v okolici, ki lahko ravno tako ponujajo celodnevno preverjanje volje.

Prezelj kot prvi Slovenec dobil nagrado Paula Preussa

sreda, 2. avgust 2023

Kamniški alpinist Marko Prezelj je letošnji dobitnik nagrade Paula Preussa, ki jo od leta 2013 podeljuje Mednarodno društvo Paula Preussa. Nagrado bodo podelili 23. septembra v Messnerjevem gorskem muzeju na gradu Sigmundskron pri Bolzanu.

Viki Grošelj prvi Slovenec na seznamu Rock & Ice Stars

torek, 11. julij 2023

Sloviti alpinist Reinhold Messner je leta 2006 ob odprtju svojega največjega gorniškega muzeja Firmian v Bolzanu pri vhodu dal na steno vgravirati imena svetovno znanih alpinistov in ga poimenoval Rock & Ice Stars. Kot prvi med Slovenci je na seznamu trideseterice plezalcev zdaj tudi Viki Grošelj.

V gore z busom ali vlakom – ob vikendih še posebej ugodno

petek, 7. julij 2023

Gneči na cesti, dragemu gorivu in parkirninam se lahko enostavno ognemo. Tudi v letošnjem poletju se lahko v gore odpravimo z vlakom ali avtobusom. Na Gorenjskem in v Posočju je izbira res velika vedno več možnosti pa je tudi na Savinjskem, Koroškem in na Pohorju. Najatraktivnejše linije smo zbrali na enem kupu.

Tabor Robanov kot – kratke stene, dolge ture, okusne jedi

sreda, 5. julij 2023

Tabor v Robanovem kotu je bil primarno mišljen pod Ojstrico, ampak sem ga zaradi muhaste pomladi prestavil pod Križevnik, saj sem se bal, da bi lahko potencialen pozen sneg dodatno zakompliciral stvari. Ko pa sem začel premišljevati, sem se zavedel, da je prestavitev lokacije bila v resnici odlična ideja, saj je Robanov kot po mojem mnenju zapostavljena lokacija, kjer na videz kratke stene ne privlačijo plezalcev toliko, kot bi jih morale.