Novice

Filip Princi znova do D15, kot peti v kultni smeri

četrtek, 30. maj 2024

V soboto, 25. maja, je novogoriškemu plezalcu Filipu Princiju uspel še en vzpon zgodovinskega pomena. V italijanskih Dolomitih je v slovitem plezališču Tomorrow's world opravil vzpon v smeri A line above the sky, ocenjeni z D15, v stilu DTS. Gre za smer, ki je nastala leta 2016 in takrat veljala za najtežjo na svetu. Filipov vzpon v tej smeri je šele peti do zdaj, opravljen v slogu DTS, pred njim je to uspelo zgolj štirim velikanom orodnega plezanja, Tomu Ballardu, Gaetanu Raymondu, Dareku Sokolowskemu in Jeffu Mercierju. Še bolj impresivno pa je dejstvo, da je Filipu v smeri uspelo v zgolj drugem poskusu, na vikend, ki ga je želel izkoristiti zgolj za študij slovite smeri ter druženje z Darekom Sokolowskim.

Everest Bojana Pollaka 45 let po legendarnem vzponu

ponedeljek, 20. maj 2024

Pred 45 leti, 13. maja 1979, je odprava prvega slovenskega, takrat še jugoslovanskega vzpona Everest pisala zgodovino slovenskega alpinizma. Spomine na ta dogodek je s svojo fotografsko razstavo originalnih črno-belih fotografij obudil udeleženec odprave "Everest 1979" Bojan Pollak. Razstava je v Kulturnem domu Radomlje na ogled do 30. junija 2024 po predhodnem dogovoru.

Alpinistične novice, 7. 5. 2024

torek, 14. maj 2024

Za tokratno objavo je nabor novic pretežno skop. Nastopil je čas plezalnih kislih kumaric: v severnih stenah ostajata mraz in mokrota, razmer za zimsko plezanje pa ni več.

Marko Prezelj v mednarodni navezi odhaja v indijsko Himalajo

torek, 14. maj 2024

Slovenski vrhunski alpinist Marko Prezelj (AO PD Kamnik) je član mednarodne alpinistične odprave Nanda Devi East 2024 v indijsko Himalajo, ki jo vodi Francoz Manu Pellissier, njen član pa je tudi Gruzijec Archil Badriashvili. V Indijo odpotujejo 14. maja in se vračajo predvidoma 27. junija. Njihov cilj je 2000-metrska vzhodna stena gore Nanda Devi East (7434 m).

Veliki zid, prvenstvena smer slovensko-britanske naveze Pintar-Livingstone na Aljaski

sreda, 8. maj 2024

Slovenski in britanski alpinist Gašper Pintar in Tom Livingstone sta med 14. in 17. aprilom 2024 na alpinistični odpravi na Aljaski preplezala prvenstveno smer The Great Wall/Veliki zid v 1600-metrski južni steni gore Mt Dickey, ki sodi med najvišje skalne (in kombinirane) stene na svetu. Njuno odpravo je zaznamovalo nestanovitno in mrzlo vreme, a sta z vztrajnostjo uspela v štirih dneh preplezati novo smer v steni, ki je v preteklosti že privabila številna velika alpinistična imena.