Novice

V gore z busom ali vlakom – ob vikendih še posebej ugodno

četrtek, 18. julij 2024

Gneči na cesti, dragemu gorivu in parkirninam se lahko enostavno ognemo. Tudi v letošnjem poletju se lahko v gore odpravimo z vlakom ali avtobusom. Na Gorenjskem in v Posočju je izbira res velika, vedno več možnosti pa je tudi na Savinjskem, Koroškem in na Pohorju. Najatraktivnejše linije smo zbrali na enem kupu.

Z dvema novima smerema na dva šesttisočaka v indijski Himalaji | poročilo odprave Nanda Devi East 2024

petek, 12. julij 2024

Odpravo ocenjujem kot uspešno. Čeprav nismo preplezali glavnega cilja odprave, smo v dokaj nenavadnih okoliščinah uspeli preplezati dve novi smeri na dva šesttisočaka, od tega na enega prvi vzpon sploh - »odkar svet stoji«. Manu je našo šesttedensko aktivnost tudi statistično povzel: gorniško aktivnih dni smo imeli 14, od skupno 26 dni v bazi ali nad njo, varovali smo se 60 raztežajev, opravili 40 spustov po vrvi, 8 bivakov, 10.000 metrov vzpona ... Seveda je zaradi neuresničenega vzpona na Nando ostalo nekaj grenkobe, ki se že preobraža v misel na ponoven poskus, je v poročilu alpinistične odprave Nanda Devi East 2024 zapisal Marko Prezelj.

Obnovljena spominska plošča ponesrečenim planincem v Vratih

ponedeljek, 8. julij 2024

PD Dovje-Mojstrana je v okviru uspešnega sodelovanja z restavratorskim centrom Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) Slovenije poskrbelo za obnovo spominske plošče, posvečene ponesrečenim alpinistom in planincem v ostenjih Triglava, Stenarja, Rokavov in Škrlatice. V petek, 5. julija, so sodelavci ZVKD obnovljeno ploščo ponovno namestili na staro mesto.

DOLOMITI po dolgem in počez | prednaročilo prenovljenega vodnika

petek, 5. julij 2024

»V rokah držim nenavaden dragulj. Dvakrat je brušen, pri tem pa je avtorju uspelo, da ga po drugi obdelavi ni manj, ampak celo za tretjino več!« je zapisal Vid Pogačnik, Jože Drab pa ugotavlja, da je »izbor opisanih poti in vrhov več kot odličen« in da »je vodnik po Dolomitih nepogrešljiv del gorniške literature, ki ga mora imeti vsak ljubitelj strmih, prepadnih gora, kamor Dolomiti vsekakor sodijo«.

Cesti v Kot in Krmo | informacija o stanju

ponedeljek, 1. julij 2024

Cesta v dolino Krma je še vedno zaprta za ves promet, saj še vedno potekata posek in spravilo lesa. Večinoma gre za sanitarni posek po lanskoletnem poletnem vetrolomu.

Robanov kot – kjer se dobro pleza, divje dostopa in odlično jé

četrtek, 27. junij 2024

Tabor bi bil težko bolj uspešen. Robanov kot je primeren tudi za lažje smeri (Krofička, nekatere smeri v Predostenju), a za plezanje v glavni steni Križevnika mora naveza suvereno obvladovati VI. stopnjo, saj je celotna tura toliko bolj kompleksna. Vsi člani so pokazali visoko motivacijo in se kljub dolgim turam v soboto, ponovno odpravili plezat v nedeljo. Marsikdo je dobil dobro predstavo, kaj pomeni plezanje v Križevniku in dodaten zagon za naprej. Kampiranje na travniku ter zajtrk in večerja na kmetiji sta se izkazala za odlično kombinacijo.

Aleš Česen in Tom Livingstone se vračata na Gašerbrum III

petek, 21. junij 2024

Uigrana slovensko-britanska alpinistična naveza Aleš Česen in Tom Livingstone se po dveh letih, odkar jo je k umiku prisililo slabo vreme, vrača na Gašerbrum III (7952 m), skoraj osemtisočak v Karakorumu. V Pakistan odpotujeta 21. junija, vračata se predvidoma v sredini avgusta. Več v pogovoru z vodjo odprave.

Alpinistične novice 18.6.2024

sreda, 19. junij 2024

Letna alpinistična sezona se še ni pričela. Slabo, nestanovitno vreme in količine snega po policah, strižejo peruti vsem nadobudnim.