Kolumna

Legende slovenskega alpinizma
  • Nazaj
  • Poročila z akcij
torek, 24. februar 2009

Izmenjva s poljskimi alpinisti

poljaki_dlugoz_popko.jpgLansko leto je skupina osmih poljskih alpinistov gostovala v slovenskih gorah, letos pa se je osem slovenskih alpinistov odpeljalo v poljske Tatre.

Udeleženci izmenjave v letošnjem letu so bili Blaž Ortar, Tine Cuder, Matej Knavs (vsi AO Ljubljana-Matica), Tomaž Jereb, Aljaž Tratnik (oba AO Idrija), David Debeljak in Arne Jeglič (oba AO Rašica) in Miha Zupin (AO Kranj).

Fotogalerija


Izmenjava je trajala od petka 6. februarja do nedelje 15. februarja. Polovica ekipe je prispela na Poljsko dva dni kasneje. Po 11 urah vožnje so nas v Lysi Polani na Slovaškem naložili na kombi in odpeljali v kočo ob Morskem Oku, ki je postala naše bivališče v prihodnjih dneh. Po prihodu so nam poljski gostitelji predstavili področje in nas založili z skicami in vodnički. Poljska ekipa je bila številčna in se je tekom tedna spreminjala.

Soboto in nedeljo je zaznamovalo zelo toplo vreme ter posledično slabe ramere v stenah. V soboto sta Knavs in Zupin preplezala W samo po³udine in Žebro v Buli, Debeljak in Jeglič pa Starek v Czo³ówki Miêguszi. V nedeljo je termometer kazal osem stopinj nad ničlo zato je večina udeležencev izmenjave počivala, Knavs in Zupin sta v Buli preplezala kombinacijo Globalne Ocieplenie z Bladym Šwitem. Zvečer v Morski Oko pride še preostanek ekipe iz Slovenije.

Ponedeljek je prinesel ohladitev vendar tudi sneženje in plazove. Precej navez se je odpravilo v Kociol Kazalnicy, eno boljših sten za zimsko plezanje na tem področju. Debeljak in Jeglič sta v tej steni preplezala Uskok Laborantów, Zupin in Knavs poskusila v Orze³ z Epiru. Plezanje so ves čas oteževali pršni plazovi. Tratnik, Jereb, Cuder in Orter so v Czo³ówki Miêguszi opravili poskus v smeri Starek.

Vremenska napoved za torek je bila obetavna, dejanska situacija pa malo manj, saj se je pršnim plazovom pridružil še močan veter. Kljub temu so Cuder, Andrzej Soko³owski in Ortar v Kociol Kazalnicy preplezali Orze³ z Epiru, Tratnik, Jereb in Zupin pa v isti steni D³ugoz-Popko.

Vsakodnevno sneženje je močno dvignilo nevarnost plazov predvsem za dostope in sestope, zaradi tega smo plezali le še v stenah z bolj varnim dostopom in sestopom. V sredo sta Jeglič in Debeljak v Czo³ówki Miêguszi preplezala Szare Zaciêcie z varianto. V četrtek sta Knavs in Cuder v Buli preplezala Globalne Ocieplenie.

V petek se je ponovno plezalo le v Buli, Knavs in Zupin sta preplezala Bladym Šwitem. Jeglič in Debeljak sta opravila prvo ponovitev in prvi prosti vzpon v smeri Fat Boy Slim.

Ker je bila napoved za naslednje dni še slabša smo se premaknil v Zakopane, kjer smo se udeležili memoriala Barteka Olszañskeiega z drytool tekmo. Tekma je potekala v nekdanjem kamnolomu na položnih smereh. V polfinalu smo zasedli spodobna mesta, finala, ki je potekal v nedeljo pa se nismo udeležili.

Poljske Tatre so vsekakor področje vredno obiska, saj ponujajo dobre pogoje za kombinirano plezanje v daljših smereh. Izmenjava je uspela, piko na i pa je ukradlo vreme.

Preplezane smeri
- Bula, W samo po³udine (II/M5, 200m), Knavs, Zupin
- Bula, Žebro (II/M5, 180m), Knavs, Zupin
- Bula, Kombinacija Globalne Ocieplenie z Bladym Šwitem (II/M6, 140m), Knavs, Zupin
- Bula, Globalne Ocieplenie (II/M6+, 140m), Cuder, Knavs
- Bula, Fat Boy Slim (II/M8+, 140m), Debeljak, Jeglič (Jeglič 1x AO), 1PP
- Bula, Bladym Šwitem (II/M6+/M7-), 140m, Knavs, Zupin
- Czo³ówka Miêgusza, Starek (III/M7, 300m), Debeljak, Jeglič (Jeglič 1x A0)
- Czo³ówka Miêgusza, Szare Zaciêcie z varianto (III/M7, 300m), Debeljak, Jeglič (Jeglič 1x A0)
- Kociol Kazalnicy, Uskok Laborantów (IV/M7+, 350m), Debeljak, Jeglič
- Kociol Kazalnicy, D³ugoz-Popko (IV/M6+, 250m), Tratnik, Jereb, Zupin (Zupin 1x A0)
- Kociol Kazalnicy, Orze³ z Epiru (IV/M7-, 200m), Cuder, Soko³owski, Ortar


David Debeljak