Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Smarovci uspešno plezali v Visokih Tatrah (foto člani akcije SMAR)

ponedeljek, 30. marec 2015

Smarovci uspešno plezali v Visokih Tatrah (poročilo akcije)

Člani slovenske mladinske alpinistične reprezentance (SMAR) so letošnjo prvo akcijo namenili plezanju kombiniranih smeri v Visokih Tatrah. V gorovju na meji med Slovaško in Poljsko so med 14. in 22. marcem 2015 preplezali nekaj zahtevnih smeri, tudi eno prvenstveno, spoznali nova plezalna območja in navezali stike z domačimi plezalci. Poročilo akcije je pripravil Janez Svoljšak.

Udeleženci: Janez Svoljšak, Tjaša Jelovčan, Martin Žumer, Nejc Marčič, Matevž Mrak in Matej Balažic.

Letošnjo prvo akcijo SMAR-a smo namenili plezanju kombiniranih smeri v Visokih Tatrah. Gorovje leži na meji med Slovaško in Poljsko. Nastanjeni smo bili v apartmaju v kraju Gerlachov na Slovaškem.

S svojim znanjem in izkušnjami nam je pri izbiri ciljev in organizaciji pomagal Michal Sabovčeik.

Po prihodu in nastanitvi v apartmaju smo se sestali z Michalom in za prvo izhodišče izbrali kočo pri Zelenem jezeru. Koča stoji pod severno steno Kezmarskega Stita, ki je ena višjih sten v Visokih Tatrah. V nedeljo, 14. marca, smo s smučmi dostopili do koče in tam prespali. Naslednji dan smo v oblačnem vremenu plezali v predostenju Kežmarskega Stita. Naveza Marčič-Jelovčan je preplezal smer Weberovka, Žumer-Svoljšak smer Matrix z lažjo izstopno varianto, Mrak-Balažic pa smer Russian rullet.

Naslednji dan smo premešali naveze in spet odšli plezat v Kežkarski Stit in njegovo predostenje. Do vrha Kežmarskega Stita je naveza Žumer-Mrak splezala po kombinaciji smeri Webervka in Szczepanského cesta. Svoljšak in Marčič sta preplezala Bocekova cesta a varianty, Jelovčan-Balažic pa Zlata nitka. Zvečer smo zapustili kočo in odsmučali v dolino.

V sredo smo počivali in naredili načrt za naslednje dni.

V četrtek smo s smučami dostopili v dolino Kačacia, kjer smo postavili šotore in tam prespali. Naslednji dan smo plezali v Kačaci minchu. Žumer-Marčič-Sabovčik so dokončali novo smer, v kateri je Michael že predhodno poskušal. Balažic in Svoljšak sta plezala kombinacijo smeri Lavym zarezom in Superdirretisima. Jelovčan in Mrak pa sta zaradi slabih razmer obrnila v smeri Pravým komínom. Vsi razen Balažica in Svoljšaka so odsmučali v dolino.

smar_tatre_udelezenci
Udeleženci akcije SMAR v Visoke Tatre so bili Janez Svoljšak, Tjaša Jelovčan, Martin Žumer, Nejc Marčič, Matevž Mrak in Matej Balažic. (foto člani akcije SMAR)

V soboto sta Balažic in Svoljšak preplezala smer Žolik v Veži železnej brany in odsmučala v dolino. Ostali so sončen dan namenili športnem plezanju v bližnjem plezališču.
 
Pravih zimskih linij, kot jih poznamo v Alpah, je tu malo, večinoma se pleza letne smeri, v katerih pa mogokrat brez zamrznjenih šopov trav ne bi bilo možno plezati, saj te omogočajo prehod čez gladke granitne plošče.

Mislim, da je bil tabor uspešen, saj smo preplezali nekaj zahtevnih smeri, spoznali nova območja ter navezali stike z lokalnimi plezalci. Ob tem se zahvaljujemo tudi PZS za podporo.

Janez Svoljšak


Preplezane smeri

Kezmarski stit:
- Weberovka: M6, 400 m,
- Matrix: M9 (z lažjo izstopno varianto M6), 300 m,
- Russian rullet: M6, 300 m,
- Szczepanského cesta: M4, 400 m,
- Bocekova cesta a varianty: M5+, 400 m,
- Zlata nitka: M5, 300 m.

Kačaci minch:
- Nezabutka (prvenstvena smer): M7 A3, 500 m,
- Lavym zarezom +Superdirretisima: M6 A1, 500 m.

Veža železnej brany: Žolik: M6+, 500 m.MNENJA UDELEŽENCEV

Matej Balažic: "Zanimiva in neobičajna  lokacija tokratne SMAR-akcije je v kombinaciji z zanimivimi plezalnimi cilji in dobro družbo dosegla moja pričakovanja glede SMAR-a. Ob obilici dobrega vremena in "solidnih razmer" smo res lahko izkoristili plezanje na Slovaškem. Plezanje se mi je zdelo dokaj podobno plezanju v naših gorah pozimi, le skala je bila drugačna, varovanje pa je bilo velikokrat bolj provizorične narave. Plezanje so popestrile zmrznjene trave, ki so največkrat predstavljale edini "oprimek", ki je omogočil nadaljnjo plezanje. Poleg plezanja me je presenetila tudi odprtost in prijaznost lokalnih plezalcev, ki so nam pomagali pri logistiki glede obočja in nam Tatre predstavili v pozitivni luči za plezalni cilj, kamor bi se morda še kdaj vrnil pozimi, saj ponujajo še kar nekaj dobrih sten, ki jih tokrat nismo imeli časa obiskati."

Matevž Mrak: "Dobra družba, vreme, zanimivo plezanje in precej zelenega ledu. Zahvala gre tudi lokalnim plezalcem!"

Tjaša Jelovčan: "Prva akcija je za nami. Super izkušnja v super družbi. Za vse nas je bilo to novo plezalno območje, tako da je bila vključena predvsem raziskovalna žilica. Kljub ne najboljšim snežnim razmeram smo dobro izkoristili lepo vreme in splezali kar nekaj smeri. Samo plezanje je kar resno. To mogoče ne leti na samo dolžino smeri, ampak predvsem na vmesno varovanje in kakovost skale. So pa Tatre, bolj kot za plezanje, definitivno raj za turno smučanje. Četudi zimsko plezanje ni ravno moja najljubša rekreacija, lahko rečem, da sem uživala."

Nejc Marčič: "Po dolgem času nam je na zimski akciji vreme služilo, zato tudi kakovostnih vzponov ne manjka. V ekipo je prišla nova energija z mlajšimi in močnimi plezalci. Dobre volje in motivacije nam ni mogel pokvariti niti na novo zaljubljeni domačin Miško, ki bi nam moral več pomagati. Še sreča, da obstajajo zemljevidi in vodnički. V plezalskem smislu so Visoke Tatre druga Škotska, dobrodošli tam!"

Martin Žumer: "Dobra izkušnja plezanja v previsnih travah in granitu slabše kakovosti."

Fotogalerija

Avtor: člani akcije SMAR