Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Ruska kapelica, vir: www.kranjskagora.si

četrtek, 23. julij 2015

Proslava pri Ruski kapelici – cesta na Vršič začasno zaprta

V nedeljo, 26. julija 2015, bo zaradi spominske slovesnosti pri Ruski kapelici, cesta med Kranjsko Goro in Vršičem zaprta med 8. in 12. uro. Zapora velja za ves promet.

Letošnja Spominska slovesnost pri Ruski kapelici bo potekala v nedeljo, 26. julija 2015, s pričetkom ob 10. uri (celoten spored spominskih slovesnosti).

 

Zaradi omenjene prireditve bo ta dan, med 8. in 12. uro, na odseku ceste med Kranjsko Goro in Vršičem popolna zapra za vsa vozila, zato priporočamo vsem, ki bi se želeli povzpeti na vrhove nad vršiškim prelazom, da čas odhoda prilagodite temu izrednemu dogodku. Prav tako bo v času slovesnosti onemogočeno parkiranje na parkiriščih pri Ruski kapelici, Koči na gozdu in prelazu Vršič, onemogočeno bo tudi parkiranje ob sami cesti na relaciji od Kranjske Gore do Ruske kapelice. Za vse obiskovalce proslave bo organiziran avtobusni prevoz izpred hotela Kompas v Kranjski Gori.

V času popolne zapore ceste bodo pri izvajanju avtobusnih prevozov na linijah Ljubljana - Kranjska Gora - Vršič - Bovec in obratno veljale naslednje spremembe:

  • odhod 6:30 Ljubljana - Vršič - Bovec vozi preko Podkorna in Predela do Bovca,
  • odhod 7:30 Bovec - Kranjska Gora - Ljubljana vozi samo do Vršiča in iz Kranjske Gore do Ljubljane,
  • odhod 8:30 Kranjska Gora - Bovec se ukine, 
  • odhod 9:30 in 11:30 Kranjska Gora - Bovec vozi samo iz Vršiča do Bovca,
  • odhod 9:30 Bovec - Kranjska Gora vozi samo do Vršiča.

Ostali odhodi avtobusov bodo predvidoma potekali nemoteno. Lahko pa prihaja do zamud, zaradi povečanega prometa osebnih vozil. Za razumevanje se vam zahvaljujemo.

 

 

Več informacij na spletni strani Društva Slovenija Rusija.Ruska kapelica, zgrajena leta 1916, je kapelica, postavljena v spomin ruskim vojakom, ki jih je zasul snežni plaz med gradnjo ceste čez prelaz Vršič. Ob njej je tudi manjše grobišče, kot nagrobnik pa je postavljena kamnita piramida z napisom v cirilici Synam Rossii (Sinovom Rusije).

Zaradi težke dostopnosti soške doline je avstro-ogrska vojska že pred prvimi boji  Soške fronte (ko je bilo sicer že jasno, da se bo Italija obrnila proti dotedanji zaveznici Avstro-Ogrski) načrtovala izgradnjo ceste čez prelaz Vršič (takrat so ga imenovali Mojstrovka pass). Zaradi pomembnosti projekta in pomanjkanja delovne sile so za gradnjo uporabili kar ruske vojne ujetnike. Z intenzivnejšo gradnjo so pričeli že jeseni l. 1915. Že v prvi zimi, predvidevajo da 12. marca 1916, pa se je s strmin Mojstrovke utrgal ogromen snežni plaz, ki je pod seboj pokopal večje število ujetnikov in njihovih stražarjev. Natančno število umrlih je neznano, ocenjuje pa se, da je v plazu umrlo od 170 in 300 Rusov in od 10 do 80 avstrijskih vojakov.

Že ob pokopu žrtev se je pojavila misel o postavitvi spomenika, katerega so ruski ujetniki čez dobrega pol leta postavili s prostovoljnim delom. Na kamnitih temeljih so postavili leseno kapelico, ki so jo oblikovali kot centralen prostor s stolpičema ob straneh. Slednja sta zaključena v slogu baročnih kupol, kakor jih poznajo v Rusiji.
 

O gradnji Ruske (Vršiške) ceste si lahko preberete tudi v Planinskem vestniku (marec 1957) (pretipkana različica).