Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Film o Pavli Jesih na TV Slovenija 1 (vir Kinodvor)

ponedeljek, 3. avgust 2015

Film o Pavli Jesih na TV Slovenija 1

Dokumentarni film o alpinistki Pavli Jesih bo v torek. 4. avgusta 2015, ob 20.55 predvajan na TV Slovenija 1. Prisrčno vabljeni k ogledu!

Dokumentarni film Pavla Jesih
Režija: Igor Šterk
Scenarij: Andrej E. Skubic
producija: dokumentarni program RTV Slovenija, 2014

Pavla Jesih (1901–1976), rojena Ljubljančanka, članica Turistovskega kluba Skala, je med letoma 1926 in 1933 opravila številne prvenstvene vzpone v navezi z našimi najboljšimi takratnimi plezalci: Jožetom Čopom, Tonetom Guerro, Mihom Potočnikom, Stankom Tominškom, Danilom Martelancem, največ pa z Milanom Gostišo in kasneje z Jožo Lipovcem. V večini je plezala v navezi kot vodilna plezalka. V severnih stenah Triglava, Debele peči, Škrlatice, Velikega Draškega vrha, Rakove špice, Špika, Travnika in Rogljice se je lotevala prvenstvenih smeri, ki so se odlikovale po dolžini, vrstečih se težavah in so terjale večjo uporabo klinov. Skupno je nanizala 18 prvenstvenih smeri. Njene smeri so povečini dobivale imena Skalaška, kar kaže na njeno klubsko pripadnost. Po padcu v Veliki Mojstrovki leta 1933 se prvenstvenih vzponov ni več lotevala, razen prvenstvenega vzpona takoj po koncu druge svetovne vojne, konec junija 1945, ko sta z Jožem Čopom v Severni triglavski steni v treh dneh preplezala novo smer v centralnem stebru, ki se danes imenuje Čopov steber. (vir: Slovensko planinstvo)

Pavla Jesih je ena tistih izjemnih žensk, katerih življenjske zgodbe so stkane iz različnih niti: odlična plezalka, uspešna podjetnica, domoljubka, ena od pionirk ustanavljanja kinematografske mreže v Sloveniji ter velika ljubiteljica filma. Okoli Pavle Jesih se tako prepleta veliko zgodb: zgodba o slovenskem alpinizmu, slovenski kinematografiji, podjetništvu in ženski vlogi v njegovem razvoju ter sodnih procesih v povojni Jugoslaviji.

Slovensko mladinsko gledališče je decembra 2013 krstno uprizorilo gledališko igro Pavla nad prepadom.

Vabljeni k ogledu!

----------------------
Povezana novica:
Premiera filma Pavla Jesih v Slovenski filharmoniji