Vrh Chukyma Go (foto Matej Mučič)

sreda, 11. november 2015

Poročilo alpinistične odprave Rolwaling 2015

V oktobru se je štiričlanska alpinistična odprava, ki so jo sestavljali Luka Stražar in Blaž Kramer (oba Akademski AO) ter Ambrož Bajde in Matej Mučič (oba AO PD Kamnik), mudila na območju nepalske doline Rolwaling.

Za bazo je služila vas Na (4200 m). Cilj odprave je bil opraviti čim več kakovostnih vzponov v okoliških stenah. Ob prihodu je postalo jasno, da so razmere izredno kopne, na kar so namigovali tudi že pogovori z domačini, tako velika večina predvidenih, predvsem lednih smeri ni obstajala.

V sklopu aklimatizacije so se vsi člani odprave povzpeli na 5940 m visok neimenovan in po zdaj zbranih podatkih še neosvojen vrh. Smer vzpona je bila tehnično nezahtevna v pretežno snegu in ledu z naklonino okoli 60°, mestoma 70-80°.

rolwaling5
Člani alpinistične odprave Rolwaling 2015 (foto Luka Stražar)

Po nekaj dneh počitka si je četverica izbrala nov cilj, in sicer 6200 m visok vrh Chukyma Go, na katerega je novo smer preplezal tudi že Domen Kastelic. Stena Chukyma Go je namreč ponujala dobre razmere za vzpon. Vsaka naveza si je izbrala svojo smer vzpona. Tega je otežilo slabo vreme s snežnimi plohami ter strelami in grmenjem čez noč. Naveza Bajde-Kramer je vzpon zaradi sneženja in pršnih plazov prekinila. Mučič in Stražar sta vzponom v svoji liniji nadaljevala in noč prebivakirala 20 metrov pod vrhom. Naslednji dan sta v lepem vremenu dosegla vrh in sestopila v dolino.

Plezanje na koto 5900 m (foto Matej Mučič)
       Plezanje na koto 5900 m (foto Matej Mučič)
Ostali cilji so bili videti manj obetavno. Po počitku sta Mučič in Stražar znosila opremo v ABC pod steno Dragnag Ri (6800 m), Bajde in Kramer pa sta se odločila za ponovni poskus v Chukyma Go. 22. oktobra sta Mučič in Stražar dostopila pod steno Dragnag Ri, vendar sta zaradi kopnih razmer in visokih temperatur obrnila. Isti dan sta Bajde in Kramer dostopila do ABC po Chukyma Go ter naslednji dan vstopila v steno, vendar zaradi trdega ledu in utrujenosti obrnila nekaj raztežajev pod grebenom ter sestopila v dolino.

27. oktobra so člani odprave zapustili bazo in se vrnili v Kathmandu, kjer so opravili formalnosti in 2. novembra odleteli domov.

Opravljeni vzponi
Kota 5940 m, domnevno prvi pristop, vsi člani
Chukyma Go (6200 m), nova smer, 800 m do Wi4 in M5, 2 dni, Mučič in Stražar

Za podporo se zahvaljujemo:
Planinski zvezi Slovenije, RAB Equipement UK, AO PD Kamnik, BAS PRODUCTION, TOMAHAUK – Tomaž Hvala S.P., Treking šport, Tendon, KLEPARSTVO Tomaž Soklič S.P., GU ENERGY Slovenija.

Luka Stražar

Fotogalerija