Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Po snežiščih do vrha Mont Blanca (foto Matevž Mrak)

sreda, 16. december 2015

Akcija SMAR v Frenejskih in Brouilardskih stebrih

Načrt akcije Slovenske mladinske alpinistične reprezentance (SMAR) je bil plezanje v Frenejskih in Brouilardskih stebrih ter nadaljevanje v skalnih smereh Eigerja. Zaradi poslabšanja vremena in zdravstvenih težav smo uresničili le prvi del akcije.

Čas: 29. avgust do 3. september 2015.

Udeleženci: Tjaša Jelovčan (vodja), Matevž Mrak, Matej Mučič in Tadej Krišelj.

V soboto popoldne se po dolgočasni italijanski avtocesti pripeljemo v idilični Courmayeur. Na parkirišču v Val Veny izberemo opremo in se odpravimo proti koči Monzino. Zbudimo se v sončno jutro in počasi napredujemo proti bivaku Eccles (3850 m). Natopimo si nekaj vode za naslednji dan in zaspimo.

Okoli 4h zjutraj že plezamo po vstopnem razu, saj je graben zaradi visokih temperatur prenevaren. Po treh spustih ob vrvi dosežemo snežišče pod Frenejskimi stebri. Ker ni sledi prehodnikov, je prečenje precej težavno. Matej in Matevž dosežeta pravi vstop v steber, Tadej in Tjaša pa sta zaradi padajočega kamenja primorana vstopiti bolj levo, kar jima vzame precej časa. V popolni samoti in dobrem granitu je plezanje pravi užitek. Probleme nam dela samo nekaj snega na položnejših delih smeri. V Chandelle se temperature precej znižajo zaradi sence in prihajajočega poslabšanja vremena. Tu se v najtežjem raztežaju poslužimo nekaj tehnike.

Matevž in Matej prideta na vrh ob izdihu dneva ter ob močnem vetru sestopita na bivak Vallot, kjer prespita. Naslednji dan sestopita v dolino. Tjaša in Tadej pa sta zaradi zgrešenega vstopa poznejša in sta zaradi sneženja z vetrom pod vrhom Mt. Blanca prisiljena dvakrat bivakirati. Ko se vreme izboljša, sestopita na kočo Gouter in v dolino. Res veličastna tura v popolni samoti vse do vrveža v koči Gouter.

10___Tadej_v_varianti_spodnjega_dela_smeri___Foto_Tjasa
Tadej v varianti spodnjega dela smeri v Frenejskem stebru (foto Tjaša Jelovčan)

Kronologija:

29. avgust
Zjutraj se prek Padske nižine pripeljemo v Courmayeur. Popoldne zberemo vso potrebno opremo in se napotimo proti koči Monzino, kjer prespimo.

30. avgust
Zjutraj se odpravimo proti bivaku Eccles in tam prespimo.

31. avgust
Zjutraj okoli 4h zapustimo bivak. Ob prvih sončnih žarkih Matej in Matevž dosežeta vznožje stebra. Tadej in Tjaša sta zaradi padajočega kamenja prisiljena vstopiti precej bolj levo. Matej in Matevž izplezata preko vrha in prespita na bivaku Vallot. Tadej in Tjaša bivakirata na Brouilardskem grebenu.

1. september
Matevž in Matej sestopita v dolino (Les Houches). Tadej in Tjaša zaradi megle in vetra še enkrat bivakirata pod vrhom Mont Blanca.

2. september
Tadej in Tjaša preko vrha sestopita na Vallot, kjer malo počijeta in popijeta. Kasneje se odpravita na kočo Gouter. Tu prespita.

3. september
Zjutraj sestopita v Les Hoches. Zaradi slabe napovedi in zdravstvenih težav se odločimo, da odidemo proti domu.

Partner: Tendon

Zapisal: Matevž Mrak

Fotogalerija