Kolumna
torek, 25. oktober 2016

Medgeneracijsko sodelovanje

Po nedavno preplezani smeri v Temenu - Pajek, ki sva jo z Anžetom Klaričam preplezala 9.8 2016, me je kontaktiral možakar po imenu Janez Gril. V kratkem telefonskem pogovoru mi je povedal, da sta s Stanetom Belakom - Šraufom leta 1978 že plezala v tistem delu Temena. Prosil me je tudi, če se lahko dobiva, da natančno vriševa obe smeri in tako vidiva skupne dele. Seveda sem na srečanje takoj pristal.

Po vrisu obeh smeri, sva opazila, da sta smeri skupne približno 2/3 stene. Le v zgornjem delu, se smeri za približno pet raztežajev razlikujeta. Janez je predlagal, da Pajek ostane, saj ni vedel natančno kje sta plezala, midva s Klaričem pa tudi nisva našla klinov, ki bi jih morala po njegovem opisu. Z idejo se nisem stinjal, saj je tam svet tako razbit, da je 10m levo ali desno ista stvar. Tako sva oba skoraj istočasno prišla na idejo, da smeri ''združiva''.

Ker pa Stane Belak-Šrauf še nima svoje smeri se bo smer imenovala Šraufova smer (Gril-Belak Šrauf 1978; Klarič-Volontar 2016). Vse o dogovoru lahko preberete na priloženi sliki, ki ga je spisal Gril s peresom na list (A4 format). Celotno dogajanje pa bo objavljeno v eni izmed naslednjih številk Planinskega vestnika. Izredno dobra izkušnja, z izjemnim človekom.

Besedilo: Matija Volontar
Fotografije: Matija Volontar in Janez Gril 

Fotogalerija