Prejemniki najvišjih priznanj PZS za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2016 (foto Irena Mušič Habjan)

četrtek, 2. februar 2017

Priznanja PZS za vrhunske dosežke v letu 2016 prejmejo ...

Planinska zveza Slovenije je na alpinistično-plezalnem večeru 2. februarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2016. Tjaša Jelovčan je postala najuspešnejša alpinistka in Luka Lindič najuspešnejši alpinist, za življenjsko delo v alpinizmu smo se poklonili himalajcu Andreju Štremflju. Najuspešnejši športnoplezalni par sta Janja Garnbret in Domen Škofic, najuspešnejši ledni plezalec Janez Svoljšak in turni smučar Nejc Kuhar.

"Slovenci smo športni narod, kar potrjujejo naše vrhunske športnice in športniki, nad fenomenalnimi uspehi katerih se navdušujejo strokovnjaki doma in v tujini, ki jim ni povsem jasno, kako lahko dosegamo tako odlične rezultate na mednarodni ravni. Odgovor je znan: z znanjem, neizmerno energijo in entuziazmom. Morda je nekaj tudi na tem, da ko stopimo skupaj, je res samo nebo edina ovira pri doseganju neverjetnih športnih dosežkov," je v pozdravnem nagovoru povedal Tomaž Barada, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez, večkratni svetovni in evropski prvak v taekwondoju.

Namen izbora
Planinske zveze Slovenije (PZS) ter njenih Komisije za alpinizem (KA), Komisije za športno plezanje (KŠP) in Komisije za gorske športe (KGŠ) je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v lednem plezanju in turnem smučanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke slovenskih alpinistk in alpinistov, ki so lani opravili več uspešnih vzponov in odprav, športnih plezalk in plezalcev, za katerimi je najuspešnejša sezona do zdaj, ter lednih plezalcev in turnih smučarjev, ki so dosegli odlične tekmovalne dosežke na svetovni ravni. Na planinsko-alpinističnem večeru na sejmu Natour Alpe-Adria so tekmovalci v športnem in lednem plezanju prejeli tudi priznanja Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ) za dosežke na najvišjih mednarodnih tekmovanjih. Prireditev sta popestrila kratka filma s prihajajočega 11. festivala gorniškega filma, zanimanje je požela predvsem retrospektivna Sfinga iz leta 1983, v kateri med plezanjem Obraza Sfinge spremljamo Andreja Štremflja, Aleša Kunaverja in Marjana Manfredo.

PDF BROŠURA: Podelitev priznanj za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju (873 KB)

priznanja_najuspesnejsim_2017_foto_irena_music_habjan

Prejemniki najvišjih priznanj Planinske zveze Slovenije za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2016: Tjaša Jelovčan, Janja Garnbret, Janez Svoljšak, Luka Lindič in Andrej Štremfelj; manjkata Domen Škofic in Nejc Kuhar. (foto Irena Mušič Habjan)

Najuspešnejši alpinisti leta 2016
Najuspešnejša alpinistka 2016 je Tjaša Jelovčan (AO PD Kranj), ki je sezono posvetila visokim alpskim skalnim stenam in jo okronala z vzponom po najdaljšem grebenu na Mont Blanc. Najuspešnejši alpinist 2016 je Luka Lindič (AO PD Celje - Matica), uveljavljen med peščico svetovnih alpinistov, ki narekujejo trend razvoja te dejavnosti na najvišji ravni. Za njim so tri uspešne odprave v Skalnem gorovju, gorovju Kookshai too in Karakorumu, kjer sta se z Alešem Česnom povzpela na Broad Peak in po severozahodnem grebenu dosegla severni vrh Gašerbruma IV. Najperspektivnejši alpinistki 2016 sta naveza Marija Jeglič (AO PD Ljubljana - Matica) in Sara Jaklič (AO PD Kranj), najperspektivnejši alpinist 2016 pa Matija Volontar (AO PD Jesenice). Priznanje za posebne dosežke v alpinizmu sta prejela Aleš Česen (Alpski gorniški klub) in posthumno Domen Kastelic (Akademski AO).

Prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju alpinizma je himalajec Andrej Štremfelj (AO PD Kranj), čigar odnos do alpinizma, tudi življenja, vzdržuje svežino in zrelost hkrati.
V slovensko alpinistično zgodovino se je vpisal 13. maja 1979, ko sta z Nejcem Zaplotnikom kot prva Slovenca in hkrati prva Jugoslovana stopila na vrh Everesta (8848 m), leta 1990 pa sta se na najvišjo goro povzpela z ženo Marijo in postala prvi zakonski par na strehi sveta. Povzpel se je še na sedem drugih osemtisočakov, za prvenstveni vzpon v alpskem slogu po južnem stebru Kangčendzenge (8476 m) leta 1991 sta z Markom Prezljem prejela prestižno mednarodno alpinistično nagrado zlati cepin. >>> Več na spletnem mestu PZS v obrazložitvi Marka Prezlja.

andrej_stremfelj_zivljenjsko_delo_2017_foto_irena_music_habjan
Prejemnik nagrade za življenjsko delo v alpinizmu Andrej Štremfelj (foto Irena Mušič Habjan)

Najuspešnejši športni plezalci leta 2016
Najuspešnejša športna plezalka 2016 je Janja Garnbret (Šaleški AO), svetovna prvakinja v športnem plezanju in skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, tudi tretja na izboru športnice leta 2016. Najuspešnejši športni plezalec 2016 je Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), prvi slovenski tekmovalec s skupno zmago svetovnega pokala v športnem plezanju (Domen lani v težavnosti). Priznanja športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli Tjaša Kalan (AO PD Kranj), Julija Kruder (ŠPO PD Celje - Matica), Mina Markovič (ŠPK Plus) z bronom s svetovnega prvenstva in Urban Primožič (PK Škofja Loka), posebno priznanje je šlo v roke paraplezalcu Gregorju Selaku (ŠPD Gre gor).

Priznanja perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu in v evropskem mladinskem pokalu so prejeli Matic Kotar (ŠD Proteus), Mia Krampl (AO PD Kranj), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), Lučka Rakovec (ŠD Proteus), Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor) in Tjaša Slemenšek (Šaleški AO). Trenersko priznanje si je zaslužil Gorazd Hren (Šaleški AO), trener Garnbretove, najuspešnejše športne plezalke v pretekli sezoni, in selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Priznanja Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ) za dosežke na najvišjih mednarodnih tekmovanjih so prejeli: Garnbretova veliko statuo za 1. mesto na svetovnem prvenstvu, Škofic veliko statuo za 1. mesto v skupni uvrstitvi svetovnega pokala in Markovičeva veliko statuo za 3. mesto na svetovnem prvenstvu, Selak zlati znak za 3. mesto na svetovnem prvenstvu invalidov, Kramplova srebrni znak za 2. mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu in Lukanova za 2. in 3. mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu, trener Gorazd Hren zlato plaketo in selektor slovenske paraplezalne reprezentance Jurij Ravnik bronasto plaketo.

Urban Primožič in Jure Raztresen (oba PK Škofja Loka), ki sta lani sklenila tekmovalno kariero, sta v zahvalo za dolgoletno in uspešno zastopanje barv slovenske članske in mladinske reprezentance v športnem plezanju prejela srebrni častni znak PZS.

Najuspešnejši v lednem plezanju in turnem smučanju 2016
Najuspešnejši ledni plezalec 2016 je Janez Svoljšak (AO PD Kranj), evropski prvak v tekmovalnem lednem plezanju, tudi prejemnik zlatega znaka OKS-ZŠZ za 1. mesto na evropskem prvenstvu v neolimpijski športni panogi. Za najuspešnejšega turnega smučarja 2016 je bil imenovan Nejc Kuhar (TSO PD Jezersko).

janja_garnbret_gorazd_hren_priznanja_2017_foto_irena_music_habjan
Najuspešnejša športna plezalka 2016 Janja Garnbret in njen trener Gorazd Hren, tudi selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju (foto Irena Mušič Habjan)

Najuspešnejši so povedali ...

ANDREJ ŠTREMFELJ,
prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju alpinizma: "Najprej bi se zahvalil Bogu, ki mi je naklonil to milost, da sem danes lahko med vami, druga zahvala gre ženi Mariji, ki me je uspešno prenašala vsa leta mojega alpinizma, vse moje odprave, odsotnosti in vse, kar pride zraven, in tretja zahvala Planinski zvezi Slovenije oz. Tonetu Škarji, ki so mi posredno omogočili vse te uspehe, vsaj v začetku, zagotovo do treh četrtin. Vsem iskrena hvala." Himalajec je še dodal: "Če me kdo vpraša, ali mi je lepše ob prejemu priznanja ali ko pridem na nek vrh, ni dvoma, da mi je na vrhu lepše. Slava je vendar najbolj pokvarljivo blago, kar ga lahko dobiš, ob prejemu priznanja s strani stroke pa se seveda počutiš drugače. Od poškodb imam težave z obrabljenimi sklepi, zato zdaj bolj izbiram in se ne zapodim v vsako stvar, a še vedno neznansko rad plezam."

TJAŠA JELOVČAN,
najuspešnejša alpinistka 2016: "Sezona je bila dobra, najbolj mi je v spominu ostal vzpon oziroma greben na Mont Blanc, najdaljši v Evropi, priznanje pa je seveda tudi motivacija za naprej. Poškodba s konca glavne sezone je zdaj sanirana, motivacija je še večja, prihodnje leto upam na več plezanja v tujini, tudi kakšno odpravo, saj mi uhajajo že nekaj let zapored. Bistvo vsega pa ostaja - da uživam v tem, kar počnem."

LUKA LINDIČ,
najuspešnejši alpinist 2016: "Zadnje leto sem bolj kot ne preživel v velikih hribih, na zimsko obarvanih vzponih. Težko izberem vrhunce, saj je bila vsaka stvar drugačna, četudi gre v vseh primerih za alpinizem. V smislu, kjer sem si najbolj želel potrditve, je bila zame najpomembnejša odprava v Pakistan, ker se mi prej v tako visokih gorah ni še nikoli poklopilo. Tudi zdaj se ni popolnoma, sva pa z Alešem v teh razmerah naredila največ, morda na koncu kar malce pretiravala na Gašerbrumu IV, seveda z zdravim razumom, ne nepremišljeno. Ne pričakujem, da bo vsako leto tako alpinistično bogato, mi je pa pokazalo, koliko sem sposoben prebaviti v kratkem času, kar mi največ pomeni. Priznanje PZS pa je zame neka potrditev."

JANJA GARNBRET,
najuspešnejša športna plezalka 2016: "Lani sem res dosegla vse, kar se je osvojiti dalo, kar bi si vsak tekmovalec želel, a imam še vedno veliko izzivov, nikoli mi jih ne bo zmanjkalo - tako v svetovnem pokalu, saj je vsaka tekma nov začetek, kot tudi v naravni steni. Vedno se je fino spomniti na lansko sezono, a že gledam naprej in se pripravljam na novo. Vedno je lepo dobiti priznanje, predvsem pa mi veliko pomeni, da cenijo moje dosežke in kaj sem naredila za športno plezanje."

JANEZ SVOLJŠAK, najuspešnejši ledni plezalec 2016: "Letošnji svetovni pokal ni potekal slabo, a glede na lanske rezultate je težko biti zadovoljen recimo s petim ali sedmim mestom. Vem, da se da bolje, zato se bom ta konec tedna, ko je pred mano še svetovno prvenstvo, potrudil in čim bolje plezal. Samo priznanje mi ne pomeni toliko, ker v Sloveniji ni konkurence, je pa zelo dobro, da se tekmovalnemu lednemu plezanju s pojavljanjem v medijih veča prepoznavnost in se s tem morda spodbudi koga, da se začne ukvarjati s tem športom, tekmuje in poveča konkurenco na domačih tekmah."

priznanja_2017_alpinizem_foto_irena_music_habjan
Priznanja najuspešnejšim v alpinizmu v letu 2016: sestra Domna Kastelica, član Komisije za alpinizem PZS Peter Bajec, Marija Jeglič, Aleš Česen, Sara Jaklič, Matija Volontar, Tjaša Jelovčan, Luka Lindič in predsednik PZS Bojan Rotovnik (foto Irena Mušič Habjan)

OBRAZLOŽITVE

NAJUSPEŠNEJŠI v ALPINIZMU v letu 2016

Strokovno komisijo, ki je naredila izbor najuspešnejših alpinistov, so sestavljali izkušeni alpinisti različnih generacij, ki poznajo razmere v slovenskem in svetovnem alpinizmu: Urban Ažman, Tadej Debevec, Tina Di Batista, Tomaž Jakofčič, Matjaž Jeran, Matej Kladnik, Neda Podergajs in Tone Škarja ter Peter Bajec in Miha Habjan (oba KA PZS).

Priznanje za življenjsko delo na področju alpinizma: ANDREJ ŠTREMFELJ (AO PD Kranj)
>>> Obrazložitev na spletnem mestu PZS.

Najuspešnejši alpinist: LUKA LINDIČ (AO PD Celje - Matica)

Luka Lindič se je v letu 2016 dokončno uveljavil med peščico svetovnih alpinistov, ki narekujejo trend razvoja te dejavnosti na najvišji ravni. Za njim so tri uspešne odprave. V Skalnem gorovju Severne Amerike je s soplezalcem Marcom Andreejem Leclercom preplezal tri zahtevne prvenstvene kombinirane smeri. V Karakorumu je z Alešem Česnom za aklimatizacijo osvojil vrh osemtisočaka Broad peaka (bila sta edina naveza na vrhu v sezoni), zatem pa sta s hitrim vzponom v kratki vremenski luknji po severozahodnem grebenu priplezala na skoraj 8000 metrov visoki severni vrh Gašerbruma 4. Ob koncu sezone je plezal na kitajski strani gorovja Kookshai too. Z uveljavljeno nemško soplezalko Ines Papert sta v steni Kyzyl Askerja preplezala lepo prvenstveno smer in osvojila vrh gore. Odprave so nedvomno vrhunec alpinističnega udejstvovanja in Luka je v lanskem letu s tega vidika opravil odlično delo.

Najuspešnejša alpinistka: TJAŠA JELOVČAN (AO PD Kranj)
Tjaša Jelovčan je sezono posvetila visokim alpskim skalnim stenam. Večletno plezanje na visoki ravni je s predanim in trdim delom nadgradila z naborom odličnih smeri zgornje osme stopnje, krono udejstvovanja pa je predstavljala veličastna alpska tura po Peutereyskem grebenu na Mont Blanc.

Najperspektivnejši alpinist: MATIJA VOLONTAR (AO PD Jesenice)
Matija je v letu 2016 pokazal izjemen napredek in predvsem vsestransko naravnanost. Bil je aktiven poleti in pozimi, predvsem pa inovativen v iskanju novih linij v slovenskih gorah – v navezi z različnimi soplezalci so nastale tri nove smeri.

Najperspektivnejši alpinistki:
naveza MARIJA JEGLIČ (AO PD Ljubljana-Matica) in SARA JAKLIČ (AO PD Kranj)
Marija in Sara že več let, večinoma v navezi, uspešno plezata zahtevne smeri v gorah in venomer dvigujeta plezalno raven ter razvijata svojo vsestranskost. Čeprav sta prejšnja leta kot naveza sodelovali še več, sta lansko sezono kronali z odpravama v Kanado, kjer sta plezali krajše ledne in kombinirane smeri, ter na Madagaskar, kjer sta uživali v topli skali tamkajšnjih visokih sten.

Priznanje za posebne dosežke v alpinizmu: ALEŠ ČESEN (Alpski gorniški klub)

Aleš je lani veliko plezal z Luko Lindičem – skupaj sta sezono kronala v pakistanskem Karakorumu, kjer sta se kot edina naveza v sezoni za aklimatizacijo povzpela na 8047 metrov visoki Broad peak, nato pa dodala še izjemen vzpon v severozahodnem grebenu na severni vrh Gašerbruma 4. Čeprav glavnega cilja odprave nista izpolnila, sta prepričala s svojim drznim in hkrati premišljenim pristopom.

Priznanje za posebne dosežke v alpinizmu: DOMEN KASTELIC (Akademski AO) posthumno
Domen Kastelic je tudi v letu 2016 plezal raznovrstne smeri po vseh gorstvih Evrope, sezono pa kronal z odpravo v tibetansko pogorje Nyanchentanglha, kjer je s švedskima soplezalcema preplezal prvenstveno smer na 6300 metrov visoki Jang Tsang Go. Smer so poimenovali Dom, težave pa ocenili z AI4, M5. Domna je jeseni pod Mont Blancom doletela tragična usoda – z italijanskim soplezalcem sta preminula v snežnem plazu. Priznanje prejema posthumno.

priznanja_2017_sportno_plezanje_vrhunski_dosezki_foto_irena_music_habjan
Prejemniki priznanj športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih Gregor Selak, Urban Primožič in Mina Markovič z načelnikom Komisije za športno plezanje PZS Alešem Pircem, selektorjem paraplezalne reprezentance Jurijem Ravnikom in podpredsednikom OKS-ZŠZ Tomažem Barado (foto Irena Mušič Habjan)

NAJUSPEŠNEJŠI v ŠPORTNEM PLEZANJU v letu 2016

Najuspešnejša športna plezalka: JANJA GARNBRET (Šaleški AO)
Že v sezoni 2015 je pokazala, da na prizorišče svetovnega tekmovalnega plezanja prihaja tekmovalka, ki bo brez dvoma krojila svetovni vrh. Nihče pa najbrž ni pričakoval, da bo v letu 2016 pobrala praktično vse, kar je na tekmovanjih trenutno mogoče. Postala je svetovna prvakinja v težavnosti, poleg tega pa je dominirala na tekmah svetovnega pokala. Sedem uvrstitev na zmagovalne stopničke, od tega štiri zmage, so ji na koncu prinesle še naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti in tudi v kombinaciji. Vse to ni ostalo neopaženo tudi v širši športni javnosti. Društvo slovenskih športnih novinarjev jo je uvrstilo na tretje mesto na izboru športnice leta 2016.

Najuspešnejši športni plezalec: DOMEN ŠKOFIC (ŠPO PD Radovljica)
Uspelo mu je tisto, kar doslej ni še nobenemu slovenskemu tekmovalcu. Če mu je po svetovnem prvenstvu s 4. mestom ostal nekoliko grenak priokus, je v skupnem seštevku svetovnega pokala dosegel tisto, kar si želi vsak tekmovalec. S tremi zmagami in enim drugim mestom si je več kot zasluženo priboril naslov skupnega zmagovalca svetovnega pokala v težavnosti. Za lep zaključek nepozabne sezone pa je v domačem prvenstvu še petič zapored postal državni prvak.

Priznanje trenerju: Gorazd Hren (Šaleški AO),
trener Janje Garnbret, najuspešnejše športne plezalke v pretekli sezoni.

Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih
Tjaša Kalan (AO PD Kranj) za finale in končno 7. mesto na tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Imstu.
Julija Kruder (ŠPO PD Celje Matica) za finale in končno 6. mesto na tekmi svetovnega pokala v balvanih v Münchnu.
Mina Markovič (ŠPK Plus)
za bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu v težavnosti. Poleg tega se je še petkrat uvrstila v finale tekem svetovnega pokala v težavnosti in sezono končala na 5. mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala v tej disciplini.
Urban Primožič (PK Škofja Loka), za katerim
je ena najboljših sezon do zdaj, saj se je kar trikrat uvrstil v finale tekem svetovnega pokala v težavnosti.
Posebno priznanje: Gregor Selak (ŠPD Gre Gor)
za bronasto kolajno na paraplezalnem svetovnem prvenstvu v Parizu v kategoriji RP3.

priznanja_2017_sportno_plezanje_perspektivni_foto_irena_music_habjan
Prejemniki priznanj perspektivnim športnim plezalcem Tjaša Slemenšek, Urška Repušič, Lučka Rakovec, Luka Potočar, Vita Lukan, Mia Krampl in Matic Kotar z načelnikom KŠP PZS Alešem Pircem in podpredsednikom OKS-ZŠZ Tomažem Barado (foto Irena Mušič Habjan)

Priznanja perspektivnim za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu in v evropskem mladinskem pokalu
Matic Kotar (ŠD Proteus) za bronasto kolajno v kombinaciji na evropskem prvenstvu v Mitterdorfu.
Mia Krampl (AO PD Kranj) za srebrno kolajno na svetovnem mladinskem prvenstvu v težavnosti v kategoriji kadetinj in za bronasto kolajno na evropskem mladinskem prvenstvu v težavnosti v isti kategoriji.
Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) za srebrno kolajno v balvanih in bronasto v težavnosti na svetovnem mladinskem prvenstvu v kategoriji kadetinj.
Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica) za finale in končno četrto mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu v težavnosti v kategoriji starejših dečkov.
Lučka Rakovec (ŠD Proteus) za bronasto kolajno na tekmi evropskega mladinskega pokala v balvanih v kategoriji starejših deklic in 2. mesto na tekmi evropskega mladinskega pokala v težavnosti v isti kategoriji.
Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor) za bronasto kolajno na tekmi evropskega mladinskega pokala v balvanih v kategoriji kadetinj.
Tjaša Slemenšek (Šaleški AO) za finale in končno 6. mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu v težavnosti v kategoriji kadetinj.

NAJUSPEŠNEJŠI v LEDNEM PLEZANJU v letu 2016

Najuspešnejši ledni plezalec: JANEZ SVOLJŠAK (AO PD Kranj)
Je vsestranski plezalec in alpinist in tudi naš trenutno najuspešnejši tekmovalec v lednem plezanju. V pretekli sezoni je samo še nadgradil sezono 2015 in v italijanskem Rabensteinu postal evropski prvak. Med mednarodnimi rezultati izstopa še 2. mesto na tekmi svetovnega pokala v Saas Feeju, z ostalimi dosežki na tekmah svetovnega pokala pa si je v skupnem seštevku priboril odlično 3. mesto.

NAJUSPEŠNEJŠI v TURNEM SMUČANJU v letu 2016

Najuspešnejši turni smučar: NEJC KUHAR (TSO PD Jesersko)
Je odličen tekmovalec tako v turnem smučanju kot tudi v gorskem teku. Nejc je večkratni zmagovalec državnega pokala in državnih prvenstev v različnih kategorijah turnega smučanja. V pretekli sezoni je na evropskem prvenstvu v Švici na tekmi v vzponu osvojil 11. mesto, v posamični tekmi pa 13. mesto. Med tekmami svetovnega pokala izstopa 8. mesto na tekmi v vzponu v Italiji, s slovite tekme Mountain Attack v Avstriji pa je domov prinesel zlato kolajno.

Iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj z željo, da bodo tudi v letu 2017 sebe in nas navduševali z novimi dosežki, predvsem pa uspeli ohraniti jekleno voljo, predanost in strast, ki jih usmerjajo pri udejstvovanju na tako vrhunski ravni.

Manca Čujež

---------------------------------

Ocena alpinistične sezone 2016

Zima ni ponudila posebnih presežkov. Večinoma se je ponavljalo klasične lahke smeri, nastalo je nekaj novih zimskih smeri, a nobena posebej ne izstopa. A so vzrok slabe zime ali razvajenost alpinistov, je vprašanje, ki še nima odgovora. Tako je nekaj plezalcev zaradi pomanjkanja kakovostnih lednih razmer poletelo čez lužo v mrzlo Kanado, kjer so opravili kar nekaj dobrih ponovitev lednih in kombiniranih smeri. Slovenske lipe listi so obiskali tudi Škotsko, ki zaradi etičnih pravil ponudi intenzivno in prvinsko plezalno izkušnjo. Kot vsako leto tudi letos Chamonix ni ostal brez slovenskega pridiha. Samooklicana meka zimskega alpinizma je videla nekaj solidnih vzponov, a presežka tudi tukaj ni bilo.

Pomlad je minila v ogrevanju in pripravah na poletno sezono, ki je prinesla nekaj težkih vzponov. Sem ter tja so alpinisti pogledali izven okvirov klasičnih smeri in sten, a še vedno je bila večina težkih vzponov opravljenih v severni steni Triglava in drugih enostavno dostopnih stenah. Udobnost dostopa, sestopa in predvsem veliko informacij o smereh so velik magnet za mlade generacije. Nekaj več obiska so v letošnji sezoni doživeli Trenta ter smeri Vršaca in Mlinarice. Tudi v Dolomitih so naši alpinisti preplezali nekaj težkih smeri, veseli nas, da je ena izmed teh smeri v 1200-metrski steni Civette.

Na področju odprav je bila sezona nekoliko siromašnejša, a je bila zato po kakovosti bogatejša. Na tem področju velja kot paradnega konja vsekakor izpostaviti Luko Lindiča, ki je v nahrbtnik pospravil kar nekaj prvenstvenih smeri. Bil je uspešen v Kanadi in na Kitajskem, najbolj pa seveda izstopa odličen poskus v SZ grebenu Gašerbruma IV, kjer sta z Alešem Česnom obupala šele na severnem vrhu. Za aklimatizacijo sta se kot edina alpinista v sezoni povzpela na osemtisočak Broad Peak. Aktivna sta bila tudi Nastja Davidova in Matic Jošt v pogorju Haptal v indijski Himalaji. Žal jima je smele načrte prekrižalo vreme, a sta vseeno uspela opraviti nekaj vzponov in raziskati dolini Shimling in Denyai. Odličen vzpon sta v Kirgiziji opravila tudi Grega Lačen in Andrej Gradišnik, ki sta v dolini Ak-Su načrtovala prosto ponovitev 900-metrske težke smeri v Pik Slesova. Kljub kislemu vremenu sta fanta vztrajala in iz situacije uspela izvleči pozitiven izkupiček, saj je Gregi uspelo opraviti prosti vzpon. Omeniti velja tudi prvi vzpon in pristop na šesttisočak Jang Tsang Go v Tibetu, ki ga je opravil Domen Kastelic s švedskima kolegoma.
Tik pred koncem leta so se v stenah naredile odlične razmere, katerih značilnost je bila majhna količina snega, a je bil zelo dobre kakovosti in posledično je bilo veliko vzponov. Kot pozitivno je treba oceniti "ponovno odkritje" Martuljških gora, ampak žal so alpinisti spet slepo sledili objavam v virtualnem svetu in redki so zmogli pogledati čez te "(pre)visoke" planke. Mogoče bi na tem mestu izpostavili le ponovitev Čopovega stebra.

Če potegnemo črto pod sezono, moramo priznati, da je bila, z izjemo nekaterih svetlih trenutkov, precej povprečna. Kot da postaja alpinizem prostočasna dejavnost in ne več način življenja. Kot da ni več tiste drzne predrznosti, s katero se je slovenski alpinizem ponosno postavil ob bok največjim akterjem. Vedno bolj pridobivajo na pomenu številke, ocene, »lajki« in občudovanje družbenih omrežij, vedno manj pa je raziskovanja, iskanja, obračanja in učenja iz porazov, pisanja zgodbe, doživetja. Vedno manj je pristnega alpinizma. To je deloma trend tudi na svetovni sceni, kjer se mogoče bolj čuti pritisk sponzorjev, ki stojijo za plezalci. In sponzorji pričakujejo pojavnost. Takšno, ki se prodaja. Prodaja pa se samo težko, težje, najtežje, nevarno, nevarnejše, še dobro, da smo bili mi. A je to prava smer, pa bo pokazal čas.

Peter Bajec, član Komisije za alpinizem PZS

srebrni_znak_pzs_2017_rotovnik_primozic_raztresen_foto_irena_music_habjan
Športna plezalca Urban Primožič in Jure Raztresen sta ob koncu tekmovalne kariere iz rok predsednika PZS Bojana Rotovnika prejela srebrni častni znak PZS. (foto Irena Mušič Habjan)

Ocena športnoplezalne sezone 2016

Ko smo po nekaj zadnjih sezonah že verjeli, da boljših rezultatov skoraj ni mogoče doseči, so naši športni plezalci v lanskem letu postavili nove mejnike tako visoko, da jih bo zares zelo težko ponoviti.

Težavnostno plezanje je že nekaj let slovenska paradna disciplina, lanska sezona se je končala sanjsko. Slovenija je osvojila 1. mesto v ekipni razvrstitvi svetovnega pokala pred velesilama Francijo in Avstrijo. Zasluge za ekipni uspeh gredo vsekakor selektorju slovenske reprezentance Gorazdu Hrenu in njegovemu pomočniku Luki Fondi, ki sta v reprezentanco poleg strokovne kakovosti vnesla sproščeno vzdušje in pozitivni duh.

Junakinja lanske sezone je brez konkurence Janja Garnbret. V nekaj stavkih ni mogoče zajeti vseh uspehov in nagrad, ki jih je lani dosegla naša mlada plezalka. Po rezultatskih merilih šteje največ osvojeni naslov svetovne prvakinje v Parizu. Sledita prvo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala težavnosti in v kombinaciji, ki si ju je priborila s štirimi posamičnimi zmagami in še tremi uvrstitvami na zmagovalne stopničke na tekmah za svetovni pokal. Za njene uspehe jo je Društvo slovenskih novinarjev postavilo ob bok nosilkama olimpijskih medalj Tini Trstenjak in Anemari Velenšek ter Janjo uvrstilo na tretje mesto na izboru športnice leta 2016. Povrhu tega je Janjo izbralo še za najobetavnejšo mlado športnico Slovenije.

Lanska sezona je bila prelomna tudi za Domna Škofica, ki je v težavnosti končno pristal na mestu, ki mu pripada. Najboljši v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti je naslov, ki si ga je priboril s tremi zmagami in enim drugim mestom na tekmah za svetovni pokal. Na svetovnem prvenstvu v Parizu se mu je medalja za las izmuznila iz rok, vendar je s 4. mestom dosegel še vedno vrhunski rezultat.

Janja in Domen sta lani postavila višje standarde tudi v pojavljanju v medijih, kar sicer ni bilo samo po sebi umevno, kaže pa na njun profesionalni odnos do športa ter razumevanje, kakšne pozitivne učinke imajo njuni uspehi na razvoj naše športne panoge.

Po nekaj zadnjih sanjskih sezonah je Mina Markovič po krajšem premoru spet zajela pravi veter v jadra in na svetovnem prvenstvu v Parizu stopila na oder za zmagovalke in osvojila bronasto medaljo. S tem vrhunskim rezultatom je bila uvrščena na 6. mesto med športnicami Slovenije leta 2016. Tudi na zadnji tekmi za svetovni pokal v domačem Kranju je s 4. mestom potrdila, da sodi v svetovni vrh ženskega plezanja, kjer bo – upamo – ostala še nadaljnjih nekaj let.

Tudi preostali del ekipe članske reprezentance je lani dosegel nekaj vrhunskih rezultatov. Izstopal je Urban Primožič, ki je v treh uvrstitvah v finale težavnosti tekem za svetovni pokal dosegel 5., 6. in 7. mesto. Finale v težavnosti je dosegla še Tjaša Kalan, ki je bila 7. v Imstu.

Balvansko plezanje v lanski sezoni Sloveniji ni prineslo podobnih uspehov kot težavnost. Edine stopničke na tekmi za svetovni pokal v balvanih je dosegla Janja Garnbret, ki je bila 2. v Innsbrucku, uvrstitev v finale pa je uspela Juliji Kruder s 6. mestom v Münchnu.

Mladinska reprezentanca je v pretekli sezoni na najpomembnejših tekmah ponovno dosegala vrhunske rezultate. Na svetovnem prvenstvu na Kitajskem so mladinke osvojile 6 medalj, po pričakovanju je bila zlata Janja Garnbret, ki sta se ji na odru za zmagovalke pridružili Mia Krampl in Vita Lukan, odlično uvrstitev pa sta dosegla še Luka Potočar s 4. in Tjaša Slemenšek s 5. mestom v težavnosti. Tokrat so se z evropskih prvenstev mladinci domov vrnili z bronasto medaljo Mie Krampl.

V lanskem letu je Komisija za športno plezanje PZS na predlog Jurija Ravnika ustanovila reprezentanco v paraplezanju. Že v svoji prvi sezoni je ekipa dveh tekmovalcev, Tanje Glušič in Gregorja Selaka, pod vodstvom selektorja Jurija Ravnika dosegla kopico izvrstnih rezultatov, ki jih je kronal Gregor Selak z bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v paraplezanju v Parizu.

V sezoni, ki je pred nami, že poteka štiriletni olimpijski ciklus, ki se bo končal na olimpijskih igrah v Tokiu. Slovenski športni plezalci so že začeli s skrbnimi in načrtnimi pripravami. Planinska zveza Slovenije in njena Komisija za športno plezanje se bosta potrudili zagotoviti kakovostne pogoje za trening in nastope najboljših. Nastop v Tokiu bo omogočen le peščici najboljših na svetu, med katerimi, upamo, bosta vsaj dva slovenska predstavnika. Glede na vrhunske rezultate naših plezalcev v zadnjih letih in močan potencial lahko leta 2020 v Tokiu upravičeno računamo tudi na olimpijsko medaljo.

Aleš Pirc, načelnik Komisije za športno plezanje

priznanja_2017_janez_svoljsak_foto_irena_music_habjan
Najuspešnejši ledni plezalec 2016 Janez Svoljšak (foto Irena Mušič Habjan)

Ocena tekmovalne sezone 2015/16 Komisije za gorske športe PZS

Tekmovalno turno smučanje je športna panoga, ki se odvija v naravnem okolju in doživlja v zadnjih letih zelo hiter razvoj in vse večjo priljubljenost. Poleg klasičnih tekem v gorah, na katerih tekmovalci premagujejo več kilometrov dolge proge s tehnično in dolžinsko različno zahtevnimi vzponi in spusti, postajajo vedno bolj priljubljene tekme, izpeljane ob smučiščih, ki so zaradi lažje dostopnosti privlačne tako za tehnično manj izkušene tekmovalce kot tudi medije in gledalce. Tekmovanja potekajo v različnih disciplinah, najpogostejše so posamične tekme in tekme v vzponu. Z več desetletij dolgo tradicijo ostajajo klasične večetapne tekme v parih, v zadnjem času pa je vedno več tudi tekem v šprintu in štafetah.

Tekmovalno ledno plezanje ima v Sloveniji že precej dolgo tradicijo. Tekmovanja se zaradi varstva naravnega okolja in izrednega napredka v tehniki plezanja selijo z naravnih zaledenelih slapov na umetne previsne konstrukcije, kjer je vse manj ledu in vse več umetnih oprimkov za kategorijo težavnost, hitrostno plezanje pa ostaja na ledu. Že od prvih tekem svetovnega pokala v devetdesetih letih prejšnjega stoletja so uspešno tekmovali tudi Slovenke in Slovenci. Po dveh sezonah pogostega uvrščanja med finaliste je Janez Svoljšak v sezoni 2015/2016 dokazal, da spada med najboljše plezalce na tekmah svetovnega pokala in da prvo mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu (U 21) leta 2014 ni bilo naključje. Na stopničke svetovnega pokala je prvič stopil v Saas Feeju z doseženim drugim mesto, potem pa zmagal na tekmi v Rabensteinu in postal evropski prvak v težavnosti.

Fotogalerija

Avtor: Irena Mušič Habjan