Kolumna

Ines Papert in Luka Lindič (foto Luka Lindič)

petek, 6. april 2018

Alpinistična odprava Šiša Pangma 2018 krenila na pot

Danes, 6. aprila 2018, je proti Kitajski krenila alpinistična odprava na Šiša Pangmo (8027 m), ki jo sestavlja slovensko-nemška naveza Ines Papert in Luka Lindič. Njun cilj je vzpon po prvenstveni smeri v jugozahodni steni himalajskega osemtisočaka. Pred odhodom smo se pogovarjali z Luko Lindičem.

Alpinistična odprava ŠIŠA PANGMA 2018, Himalaja

Trajanje odprave: od 6. 4. do 28. 5. 2018

Člana: Luka Lindič (AO PD Celje - Matica)
           Ines Papert (Nemčija)

S čim vaju je pritegnila Šiša Pangma (8027 m), da sta si jo izbrala za cilj tokratne odprave?
Šiša Pangma ponuja številne možnosti plezanja v visoki steni, kjer ne pričakujeva drugih plezalcev. Brez sramu priznam, da je dejstvo, da gre za enega izmed osemtisočakov, dodatna motivacija.

Leta 1989 sta se Andrej Štremfelj in Pavle Kozjek kot prva Slovenca povzpela na Šiša Pangmo po prvenstveni smeri v jugozahodni steni. Kakšni so vajini načrti na gori?
Levo od njune smeri je še prostor za lepo linijo, ki jo imava v mislih, če bo vse štimalo. Glede na vreme, razmere in najino počutje bova kot vedno plezanje sproti prilagajala.

Kaj načrtujeta za aklimatizacijo?
V bližini Šiša Pangme je veliko šest- in sedemtisočakov. Rada bi se aklimatizirala z vzponi na enega ali dva izmed njih. Tudi aklimatizacijo bova prilagajala glede na okoliščine.

Z Ines sta uigrana naveza. Izkušnje s katerih preteklih (skupnih) odprav so za vaju še posebej dragocene za tokratni vzpon?
Izkušnje z vseh najinih preteklih vzponov so pomembne. Verjamem, da sva dobro pripravljena, poleg tega pa zelo dobro delujeva kot naveza in sva sposobna dati najino zvezo malo na stran, ko je to potrebno. Prav na najini prvi skupni odpravi na Kitajskem 2016 sva videla, da se ujameva v praktično vseh pomembnih dejavnikih na odpravah.

sisa_pangma_foto_david_gottler
Šiša Pangma je z 8027 metri najnižji osemtisočak, med katerimi je bila osvojena zadnja, leta 1964. (foto David Göttler)

Luka Lindič (AO PD Celje - Matica) je zadnja leta eden glavnih protagonistov slovenskega alpinizma, ki kljub mladim letom kaže izjemno alpinistično zrelost, preudarnost, pripravljenost in osredotočenost. Udeležil se je več odprav: K7 West (prva ponovitev smeri Anderson-House-Prezelj, 2008), Bhagirathi (prvenstvene smeri na Bhagirathi II, III in IV, 2009), Makalu (dosežena višina 8200 m, 2011), Phola Gangchen (prvenstvena smer na Kang Ri, 2013), Hagshu (prvenstvena smer v severni steni Hagshuja, 2014, za katero je prejel zlati cepin 2015), Patagonija (prečenje Adel in vzpon na Cerro Torre, 2015), Aljaska (Francoska smer v Mt. Hunterju, 2015) in Choktoi (prvenstvena smer na Biacherahi, vzpon na Baintho Kabato, poskus na Latok I, 2015), Kanada (tri prvenstvene smeri v Skalnem gorovju, 2016), Pakistan (Broad Peak, severni vrh Gašerbruma IV, 2016), Kitajska (Kyzyl Asker, prvenstvena smer, 2016).

Nemka Ines Papert
je bila štirikratna svetovna prvakinja in večkratna zmagovalka svetovnega pokala v lednem plezanju, zadnje desetletje pa se posveča alpinizmu in je ena najuspešnejših alpinistk na svetu. Na številnih odpravah po vsem svetu je preplezala vrsto prvenstvenih smeri in opravila več prvih ponovitev, v zadnjem času v navezi z Luko Lindičem, s katerim sta se med drugim po prvenstveni smeri povzpela na Kyzyl Asker (Kitajska, 2016) in opravila prvo zimsko prečenje Watzmanna (Nemčija, 2018).

Odpravo, ki jo sofinancira Planinska zveza Slovenije, bomo spremljali tudi na naši spletni strani.

Ines in Luka, dobre razmere vama želimo in - srečno!


Manca Čujež