Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Po planinski navdih na sejem Alpe-Adria 2019 (foto Manca Čujež)

torek, 29. januar 2019

Po planinski navdih na sejem Alpe-Adria 2019

Sejem Alpe-Adria znova vabi na Gospodarsko razstavišče v Ljubljani, navdih za aktivni oddih lahko poiščete od 30. januarja do 2. februarja 2019. Vabljeni na razstavni prostor PZS, kjer se boste tudi letos počutili kot v planinski koči, predstavljajo se še gorski reševalci in Slovenski planinski muzej. Planinska trgovina je pripravila nekaj sejemskih ugodnosti, razgibate se lahko na plezalnem stolpu. Člani PZS boste za vstopnino odšteli le 5 €.

Sejem Alpe-Adria je osrednja turistična sejemska prireditev v Sloveniji, v ospredju katere je zeleni, aktivni turizem, pomemben del katerega je tudi planinstvo. Planinska zveza Slovenije se predstavlja v sodelovanju z organizacijami, ki delovanje usmerjajo v gorski svet, planinske koče, založniško in muzejsko dejavnost, kartografijo, izobraževanje, varnost, preventivo, vodništvo in aktivno preživljanje prostega časa. Na sejmu se skupaj s PZS predstavljajo Gorska reševalna zveza Slovenije, GRS Ljubljana, Slovenski planinski muzej in posamezna planinska društva s planinskimi kočami.

sejem_alpe_adria_2019_pzs_foto_manca_cujez
Vabljeni v planinski kotiček v središču Ljubljane (foto Manca Čujež)

Planinsko razstavišče bo tudi letos v znamenju gostoljubnosti planinskih koč, saj se bodo vsak dan predstavile druge koče, hkrati pa boste lahko spoznali Slovensko planinsko pot in Slovensko turnokolesarsko pot, planinsko ustvarjali, pregledali nove planinske zemljevide in prečesali novosti iz Planinske založbe PZS - Planinska trgovina je pripravila posebne sejemske ugodnosti. #SlovenijaPleza tudi na dvorišču Gospodarskega razstavišča, kjer boste lahko preizkusili športno plezanje in pod budnim očesom gorskih reševalcev splezali na plezalni stolp.

Člani PZS imate poseben popust pri nakupu vstopnic. Cena vstopnice za odrasle obiskovalce je 7 €, za člane PZS pa le 5 €. Za izkazovanje članstva prinesite s seboj planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto. Vsak obiskovalec ob vhodu na sejmišče prejme sejemski katalog oz. revijo Oddih s predstavljenimi razstavljavci, v kateri boste našli tudi vrsto planinskh vsebin.

latok_1_foto_tom_livingstone
Za uvod v alpinistično-plezalni večer, podelitev priznanj za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2018, bo predavanje Aleša Česna in Luke Stražarja o vzponu na Latok 1. (foto Tom Livingstone)

V sredo, 30. januarja, ob 17.30 bo PZS na alpinistično-plezalnem večeru podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2018. Namen izbora je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v lednem plezanju in turnem smučanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke slovenskih alpinistk in alpinistov, ki so lani opravili več uspešnih vzponov in odprav, športnih plezalk in plezalcev, za katerimi je znova imenitna sezona, ter lednih plezalcev in turnih smučarjev, ki so dosegli odlične tekmovalne dosežke na svetovni ravni. Podeljeno bo tudi priznanje za življenjsko delo v alpinizmu, ki ga letos prejmeta Staza Černič in Danica Blažina.

Prireditev bo obogatena z alpinističnimi in plezalnimi kratkimi filmi, pred njo, ob 16.00, pa bo predavanje Aleša Česna in Luke Stražarja o lanskem vzponu na Latok I, prav tako v dvorani Urška.

planinska_koca_odprtje_foto_manca_cujez_3
PZS na sejmu Alpe-Adria sodeluje tudi z mednarodnim posvetom o planinski infrastrukturi in konferenco o planinskem gospodarstvu (foto Manca Čujež)

Z mednarodnim posvetom Planinska infrastruktura – podpora razvoju turizma ali zgolj njegova pastorka?, ki ga v četrtek, 31. januarja 2019, med 10.30 in 14.30 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, organizirata Komisija za koče in pota CAA (Združenje planinskih organizacij alpskega loka) in Planinska zveze Slovenije, želimo opozoriti, da bo brez sistemske ureditve podpore vzdrževanju planinskih poti in koč prišlo do postopnega nižanja standarda urejenosti in da se bodo v gorskem svetu povečali tudi ekološki problemi. Gostje iz planinskih zvez Avstrije, Nemčije in Južne Tirolske nam bodo predstavili, kako je financiranje planinske infrastrukture urejeno v teh deželah oziroma kako načrtujejo usmerjanje razvojnega buma na področju gorskega kolesarjenja.

Sobota, 2. februarja, bo v znamenju 8. konference o planinskem gospodarstvu, ki je namenjena predsednikom in načelnikom gospodarskih odsekov planinskih društev, gospodarjem in oskrbnikom planinskih koč in drugim strokovnim delavcem v planinstvu, planinskim funkcionarjem, poleg posveta o aktualnih vsebinah pa bo PZS na njej podelila certifikate okolju in družinam prijazna planinska koča, katerih prejemniki zagotavljajo do okolja prijazno in energetsko učinkovito upravljanje oziroma odprtih vrat sprejmejo otroke in njihove starše.

Toplo vabljeni, da nas obiščete!

Fotogalerija

Avtor: Manca Čujež