Kolumna

Rado Kočevat (arhiv FGF)

petek, 15. februar 2019

Rado Kočevar: Tista lepa leta

Iskrivi in dobrodušni 90-letnik Rado Kočevar pripoveduje, kako so ga pred skoraj 75 leti tako očarale gore, da je postal eden najboljših alpinistov svojega časa. Spomini plezalca, zbrani v knjigi Tista lepa leta - Spomini Rada Kočevarja, ki izide v prihodnjih dneh, bodo še posebej zaživeli na 13. Festivalu gorniškega filma, kjer bosta prejemnik priznanja PZS za življenjsko delo v alpinizmu in soavtorica knjige Mojca Volkar Trobevšek predstavila težko pričakovano knjižno poslastico. V soboto, 23. februarja, ob 16. uri vabljeni v Cankarjev dom v Ljubljani, vstop je prost, dvigniti pa je treba brezplačne vstopnice.

Iskrivi in dobrodušni devetdesetletnik Rado Kočevar pripoveduje, kako so ga pred skoraj petinsedemdesetimi leti tako očarale gore, da je postal eden najboljših alpinistov svojega časa. Spomini plezalca, zbrani v knjigi Tista lepa leta – Spomini Rada Kočevarja (zdajci izide pri Planinski založbi), so ožarjeni z mladostno svetlobo in so pristen in zanesljiv pogled na prvo povojno generacijo. Tako začenjamo prav razumevati tedanje uspehe, ki nas navdajajo z zasluženim spoštovanjem in občudovanjem. Pogovor, Rado Kočevar: Tista lepa leta ob knjigi z avtorjem in soavtorico ter urednico knjige Mojco Volkar Trobevšek bo odstrl pogled v skoraj desetletje nastajanja knjige in zbrane popeljal za skoraj stoletje nazaj v zgodovino.

Predstavitev knjige bo na 13. Festivalu gorniškega filma v soboto, 23. februarja 2019, ob 16. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Vstop je prost, potrebujete pa brezplačne vstopnice, ki jih je mogoče dvigniti na blagajni Cankarjevega doma ali naročiti prek spleta.

tista_lepa_leta
Sveže izdano knjigo Tista lepa leta - Spomini Rada Kočevarja bosta v pogovoru predstavila avtorja Rado Kočevar in Mojca Volkar Trobevšek (foto arhiv PZS)

Rado Kočevar (1928), odličen alpinist prve povojne generacije, s svojim nekajletnim intenzivnim delovanjem, velikimi plezalnimi uspehi in potem nenadnim zatonom predstavlja svojevrsten fenomen v zgodovini slovenskega alpinizma. Slovel je kot zelo močan, trden, zanesljiv in predan plezalec, ki se je alpinizma loteval načrtno. Veliko vzponov je tudi dokumentiral s fotografijami, zapisi, članki in plezalnim vodnikom V naših stenah (1954). Deloval je kot gorski reševalec, alpinistični inštruktor in učitelj. Še vedno vitalen in goreč občudovalec gorskega sveta je v 91. letu življenja prejel priznanje PZS za življenjsko delo v alpinizmu. (tako je na platnici knjige Rada predstavila urednica Mojca Volkar Trobevšek)


AP_vecer_2018_Kocevar_Zupan_foto_Irena_Music_Habjan
France Zupan in Rado Kočevar, leta 2018 prejemnika priznanja za življenjsko delo v alpinizmu (foto Irena Mušič Habjan)

Leta 2010 je nastal tudi dokumentarni film o Radu Kočevarju Tista lepa leta režiserjev Boštjana Mašere in Mojce Volkar Trobevšek, ki si ga lahko ogledate v spletnem arhivu TV Slovenija na tej povezavi >>>.

Toplo vabljeni (po)doživet Tista lepa leta v Mojčino in Radovo družbo!