Kolumna

Janez Svoljšak (foto Vido Repanšek)

ponedeljek, 15. julij 2019

Obvestilo za javnost o smrti alpinista Janeza Svoljšaka

Planinska zveza Slovenije sporoča, da je v ponedeljek, 15. julija, na odpravi v Pakistanu umrl slovenski vrhunski alpinist Janez Svoljšak, član Alpinističnega odseka PD Kranj.

Na alpinistični odpravi na šesttisočak Tahu Rutum v Karakorumu v Pakistanu je v baznem taboru umrl 25-letni slovenski vrhunski alpinist Janez Svoljšak iz Škofje Loke (član AO PD Kranj). Po prvih informacijah je med spanjem malo pred četrto uro zjutraj globoko zahropel, izgubil zavest in prenehal dihati. V baznem taboru so takoj začeli z nujno medicinsko pomočjo in ga tri ure oživljali, a žal zaman. Trenutno potekajo aktivnosti za prevoz preminulega v dolino in nato v Slovenijo.

Svoljšak je v preteklosti že plezal na alpinističnih odpravah v Pakistanu, Patagoniji in na Aljaski, kombinirane smeri oz. slapove v kanadskem Skalnem gorovju ter Montani in Koloradu v ZDA. Med njegovimi vzponi izstopata tudi solo vzpon v severni steni Matterhorna (Schmidtova smer) in solo vzpon na Mont Blanc v enem dnevu po grebenu Innominata. Leta 2016 je bil evropski prvak v lednem plezanju in zmagovalec na tekmi svetovnega pokala.

Iskreno sožalje Janezovim najbližjim!

Spletna žalna knjiga: Janez Svoljšak, 1993-2019Pogreb Janeza Svoljšaka bo v ponedeljek, 2. septembra, ob 15. uri na mestnem pokopališču v Škofji Loki. Maša zadušnica bo ob 16. uri v župnijski cerkvi na Suhi. Žara bo v mrliški vežici na mestnem pokopališču v nedeljo, 1. septembra 2019, od 15. ure dalje.