Kolumna

Česnu in Stražarju zlati cepin na Poljskem podelil Štremfelj (foto Szymon Aksienionek)

petek, 27. september 2019

Česnu in Stražarju zlati cepin na Poljskem podelil Štremfelj

Aleš Česen in Luka Stražar sta 22. septembra 2019 na gorniškem festivalu v Ladeku na Poljskem prejela zlati cepin za alpinistični vzpon na Latok I, ki sta ga opravila skupaj z Britancem Tomom Livingstonom. Najvišje priznanje za alpinistične dosežke v letu 2018 jima je podelil Andrej Štremfelj, letošnji član žirije in lanski prejemnik zlatega cepina za življenjsko delo.

Že drugič zapored so zlate cepine podelili na gorniškem festivalu v Ladeku na Poljskem, kjer sta bila med nagrajenci tudi slovenska alpinista Aleš Česen (Alpski gorniški klub) in Luka Stražar (Akademski AO), ki sta avgusta lani z Britancem Tomom Livingstonom preplezala prvenstveno 2400-metrsko smer v severnem ostenju Latoka I v Karakorumu. Trojica se je 9. avgusta 2018 povzpela na 7145 metrov visok vrh ter se tako v zgodovino vpisala z drugim vzponom na ta pakistanski sedemtisočak in prvim uspešnim vzponom s severne strani, potem ko je Latok I v zadnjih štirih desetletjih ostal neizpolnjen cilj okoli 30 alpinističnih odprav z vsega sveta.

zlati_cepin_2019_podelitev_cesen_strazar_stremfelj_foto_Szymon_Aksienionek
Alešu Česnu in Luki Stražarju je zlati cepin za vzpon na Latok I podelil Andrej Štremfelj (foto Szymon Aksienionek)

Česen in Stražar sta najvišje priznanje za alpinistične dosežke v lanskem letu prejela iz rok legende slovenskega alpinizma Andreja Štremflja, letos člana mednarodne žirije, ki je izmed 58 izstopajočih vzponov v letu 2018 izbrala tri in jih nagradila z zlatim cepinom za alpinistične dosežke. Štremfelj je lani na tem festivalu kot prvi Slovenec prejel zlati cepin za življenjsko delo in tako postal edini Zemljan s tem prestižnim priznanjem tako za življenjske dosežke kot za vrhunski vzpon.

Podelitev je bila zelo čustvena, saj so se na njej poklonili tudi spominu na preostala letošnja prejemnika zlatega cepina za vrhunski alpinistični vzpon. Posthumno sta bila nagrajena avstrijska alpinista David Lama za solo vzpon na Lunag Ri (6907 m) v Himalaji in Hansjörg Auer za solo vzpon na Lupghar Sar West (7200 m) v Karakorumu.

zlati_cepin_2019_foto_michal_zlotowski
Pravi alpinistični praznik ob podelitvi zlatih cepinov na gorniškem festivalu v Ladeku na Poljskem (foto Michal Zlotowski)

Letošnji prejemnik zlatega cepina za življenjske dosežke je bil Krzystof Wielicki, veliko ime poljskega in svetovnega alpinizma, znan po svojih zimskih, prvenstvenih in solo vzponih na osemtisočake.

Še enkrat iskrene čestitke!

Manca Ogrin

-------------------------
Povezane novice: