Kolumna

Rado Kočevar (foto osebni arhiv)

nedelja, 13. oktober 2019

KinoGore: Tista lepa leta

Vabljeni na kino-knjižni dogodek v sredo, 16. oktobra, ob 19. uri v Linhartovo dvorano v Radovljici. Po dokumentarnem filmu Tista lepa leta sledi pogovor in predstavitev knjige Tista lepa leta: Spomini Rada Kočevarja z Radom Kočevarjem in Mojco Volkar Trobevšek. Vstop je prost.

Tista lepa leta, dokumentarni film, 51 min.
Scenarij: Mojca Volkar
Režija: Boštjan Mašera
Igrajo/glasovi: Danica Blažina, Sandi Blažina, Rado Kočevar

Vabljeni na kino-knjižni dogodek v sredo, 16. oktobra, ob 19. uri v Linhartovo dvorano v Radovljici. Po filmu sledi pogovor in predstavitev knjige Tista lepa leta: Spomini Rada Kočevarja z Radom Kočevarjem in Mojco Volkar Trobevšek. Vstop je prost.

mojca_volkar_trobevsek_rado_kocevar_foto_manca_ogrin
Mojca Volkar Trobevšek in Rado Kočevar sta ob snovanju filma in knjige Tista lepa leta: Spomini Rada Kočevarja stkala dragocene prijateljske vezi (foto Manca Ogrin)

Iskrivi in dobrodušni devetdesetletnik Rado Kočevar pripoveduje, kako so ga pred skoraj petinsedemdesetimi leti tako očarale gore, da je postal eden najboljših alpinistov svojega časa, ki s svojim nekajletnim intenzivnim delovanjem, velikimi plezalnimi uspehi in potem nenadnim zatonom predstavlja svojevrsten fenomen v zgodovini slovenskega alpinizma.

"Radova zgodba na videz ni dramatična, ni senzacionalna in ni napeta. V sodobnem svetu, ki je velikokrat poln lažnivega blišča in zaigranih čustev, se ne počuti najbolje. Ta zgodba je polna malih korakov, velikih odločitev, trdega dela, tovarištva, pristne ljubezni do gora in sočloveka ter neomajne vztrajnosti, ki so iz Rada ustvarili vrhunskega plezalca in vrhunskega človeka," je zapisala urednica in soavtorica knjige Mojca Volkar Trobevšek.