Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

SMAR doma – v Trenti. Arhiv KA PZS

sobota, 8. avgust 2020

SMAR doma – v Trenti

Predvideno petdnevno akcijo so skrajšali na vikend, za kar jim je bilo vsem žal. Pa vendar pravijo, da so se vseeno vsi naplezali tudi v dveh dneh.

 • Trajanje: 25. in 26. julij 2020
 • Lokacija: stene nad Trento
 • Udeleženci: Krištof Frelih, Bor Levičnik, Matija Volontar, Marija Jeglič in Aleš Česen (mentor)
ka_pzs_smar_tabor_trenta_2020_arhiv_ka__2_

Kronološki pregled:
 • Sobota, 25. julij:
  Naveza Levičnik-Volontar je načrtovala plezanje v smeri Metropolis v Triglavski severni steni. Ker je bila stena povsem mokra, sta se odločila za počitek in pripravo na naslednji dan.
  Naveza Česen-Frelih-Jeglič se odpravi plezat v steno Lepega Špičja. Glede na to, kako mokre so bile vse stene v Julijcih (prejšnje dni je deževalo), so se odločili prav, saj je bila stena skoraj povsem suha. Ponovili so smer Jeglič-Ščetinin, ki sta jo preplezala Marijin dedek Toneta in soplezalec Ščetinin. Sestopili so po Tumovi smeri. Zvečer so se s preostalima članoma dobili pri Marijinemu dedku Tonetu nekje nad Trento.
 • Nedelja, 26. julij:
  Naveza Česen-Frelih-Jeglič v SZ steni Planje naredi prvo ponovitev smeri Divja jaga. Med sestopom se ogne nevihti, ki v okoliških stenah Prisojnika, Razorja in SV delu Planje povzroči hudournike.
  Naveza Levičnik-Volontar v Vršacu prepleza smer Onkraj resničnosti. Po plezanju je sledila še večerja in odhod domov zaradi napovedanega slabega vremena.
Preplezane smeri:
 • Veliko Špičje - Jeglič-Ščetinin: VI+/II-VI, 500 m.
 • SZ stena Planje - Divja Jaga: VII-/V-VI, 200 m (prva ponovitev).
 • Vršac - Onkraj resničnosti VIII/VI-VII+, 250 m (pristop po Ceklinovi in Smeri mladosti).
ka_pzs_smar_tabor_trenta_2020_arhiv_ka__3_

Vtisi članov:
 • Krištof Frelih: Kjub temu, da smo akcijo zaradi vremena skrajšali samo na vikend, smo z Marijo in Alešem bolj ali manj uživali v dveh zanimivih smereh. V nedeljo smo se pod steno Planje z izbiro druge smeri kot načrtovano nevede izognili hudi nevihti, ki smo jo kasneje lahko opazovali v obliki slapov, ki so tekli prek bližnjih sten. Akcijo je dodatno oplemenitilo večerno druženje z Marijinim atom, Antonom Jegličem!
 • Matija Volontar: Kratka akcija, ki bi lahko trajala vsaj en teden. Plezanje v Trenti je zaradi okolice in vegetacije v stenah res nekaj posebnega. Z Borom sva si za nedeljo izbrala precej zahtevno in redko plezano smer Onkraj resničnosti v Vršacu. Po podatkih spletne strani Primorske stene, sva opravila šele peto prosto ponovitev. Smer ponuja resno in težko plezanje z ne prevelikim možnostim za varovanje. Po plezanju v Trenti, si vsakič rečem, da bom ta »tuja gorsta« obiskal večkrat. Upam, da bo tokrat držalo.
ka_pzs_smar_tabor_trenta_2020_arhiv_ka__4_