Kolumna

Foto: stremfelj.si

sreda, 7. oktober 2020

Andrej in Marija Štremfelj pred 30 leti stopila na Everest

Na današnji dan pred tridesetimi leti sta Marija in Andrej Štremfelj kot prvi zakonski par na svetu stopila na vrh najvišje gore sveta. Te dni je izšla knjiga Objem na vrhu sveta, ki je posvečena trideseti obletnici vzpona na Everest. V njej je opisana pot na najvišjo goro sveta, vanjo so zlita vsa občutja, ki jih prinašajo osvojeni vrhovi, kot tudi občutki, kadar ni vse tako, kot je bilo sprva načrtovano.

Andreja in Marijo Štremfelj je ljubezen do gora povezala pred štiridesetimi leti in njun skupni ter največji dosežek se je zgodil pred tridesetimi leti. Leta 1990 sta se Marija in Andrej vpisala v Guinessovo knjigo kot prvi zakonski par na Everestu. Andrej je na vrh kot prvi Slovenec stopil že davnega leta 1979, njun skupni Everest se je zgodil 11 let kasneje. Marija je ob tem postala prva in še vedno edina Slovenka, ki ji je uspel vzpon na streho sveta, ter trinajsta na svetu.

Knjiga Objem na vrhu sveta je nastala med pomladansko karanteno. »Piševa o istih stvareh, a vsak z malce drugačnim pogledom. Manj je faktografskega pisanja, več je osebnih občutij. Ker sem bil takrat vodja odprave, seveda več razmišljam o tem, na kaj vse mora paziti človek v takem položaju,« je o knjigi povedal Andrej. Knjigo sta pisala vsak posebej, a sledi sosledju dogodkov. »Nič se nisva pogovarjala o tem, kako bo kdo pisal, temveč samo, kako si bodo sledila poglavja. Pisanja sva se lotila neodvisno. Vsak je po svoje doživel neko obdobje odprave. Ko sva zaključila poglavje, sva ga drug drugemu prebrala. Seveda je moj pogled pogosto drugačen od Andrejevega, a podatki ostajajo enaki,« je dodala Marija.

PZS_Postani__lan_89Foto: Lovro Rozina
Danes popoldne, ob 30.obletnici pomembnega mejnika v njunem in slovenskem alpinizmu, bosta Andrej in Marija Štremfelj knjigo predstavila v Slovenskem planinskem muzeju

»Knjiga govori o vzponu na Everest, o pripravah, ki jih taka odprava zahteva, o prihodu domov, pa tudi o ključnih dogodkih, ki so zaznamovali njuno življenje in ju leta 1990 pripeljali do odločitve, da se skupaj povzpneta na streho sveta. Vsak s svojega vidika, pa vendar skupaj, pripovedujeta zgodbo o doživljanju poti na vrh, o ljubezni do alpinizma in o medsebojni ljubezni. O pogledu na življenje, ki presega le materialno. Dajeta vpogled v košček življenja dveh, ki sta se objela na vrhu sveta, nama in kasneje tudi sestri Neži pa s svojo zgodbo dala bogato življenjsko popotnico. S knjigo, ki jo držite v rokah, nekaj tega delita tudi z vami,« sta ob knjigi zapisala njuna otroka Katarina Škufca in Anže Štremfelj.