Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Plan je le uspel - v italijanskem Cadareseju.

petek, 16. oktober 2020

SMAR-ovci ponovno zamenjali lokacijo tik pred zdajci

Kot, na žalost, večino stvari letos, tudi akcije SMAR-a narekuje virus covid-19. Prvotna lokacija (plan A) za akcijo je bila Črna Gora, ki smo jo zaradi virusne situacije en mesec prej spremenili na Raetikon (plan B). En teden pred odhodom pa je Raetikon in naše upe na strmo plezanje v kompaktni skali pokril sneg. Torej plan C, Verdon, z dodatkom Annota, kjer bi utrdili svoje znanje gvozdenja okončin. Plan D je le uspel - v italijanskem Cadareseju.

 • Lokacija: Cadarese in Arco, Italija
 • Trajanje: 28. september - 6. oktober 2020
 • Udeleženci: Krištof Frelih (vodja), Aleš Česen (mentor), Žiga Rozman, Bor Levičnik

ka_pzs_smar_cadarese_2020_1_foto_kristof_frelih

Ko sem se na dan odhoda (28. septembra) zbudil, me je pričakal Alešev SMS, da je NIJZ zvečer spremenil »pravila igre« in da je Verdon pristal na rdečem seznamu. Kljub temu se z Žigom, Borom in Alešem zberemo v Ljubljani, od koder ob pogledu na rdeči seznam in vremensko napoved dorečemo plan D, Cadarese. To je plezališče na severu Italije, za katerega so značile granitne poči, v katerih se plezalec varuje z sprotnim nameščanjem varovanja, se pravi zatiči in metulji, sidrišča na vrhu pa so navrtana.

Naslednje tri dni smo tako preživeli v nam bolj ali manj neznanem plezanju kratkih, enoraztežajnih smeri.  In se ob tem učili zaupati zataknjenim okončinam, še bolj pa varovalom, metuljem. Ko se je v petek, 2. oktobra vreme poslabšalo, smo se prestavili v Italijanski Arco, kjer smo naslednja dva dni lovili vremenska okna v previsnih plezališčih. Že čez štiri dni pa smo se zaradi mešanice pomanjkanja motivacije za športno plezanje, slabega vremena in domačih obveznosti predčasno vrnili.

Akcijo ocenjujem kot zasilno uspešno, saj smo se kot ekipa hitro prilagajali razmeram na državnih mejah ter vremenu. Še vedno iz tedna iztisnili nekaj plezanja.

ka_pzs_smar_cadarese_2020_3_foto_kristof_frelih

Kronološko poročilo:
 • 28. september: vožnja v Cadarese, nakup hrane
 • med 29. septembrom in 1. oktobrom: plezanje v plezališču Cadarese
 • 2. oktober: vožnja v Arco
 • 3. oktober: plezanje v plezališču Massone
 • 4. oktober: plezanje v plezališču Massone
 • 5. oktober: plezanje v plezališču Massone
 • 6. oktober: plezanje v plezališču Massone, vožnja domov
ka_pzs_smar_cadarese_2020_4_foto_bor_levicnik

Vtisi članov akcije:
 • Aleš Česen: Krištof, ki je bil sploh prvič v SMARU v vlogi vodje akcije, je imel zelo nehvaležno nalogo. Vso planiranje in spreminjanje lokacij je bilo na koncu Sizifovo delo. Dobesedno že na poti nekam proti zahodu smo morali zaradi politično-zdravstvene situacije spremeniti. Tako sem pravzaprav vesel, da smo to vzeli kot izziv in se nismo predali. Nismo plezali kjer smo hoteli, ne kar bi hoteli, ampak plezali vseeno smo. V alpinizmu je velikokrat drugače kot je planirano, pravzaprav je to njegova srž. Tokrat je bilo to zelo res. Tudi plezanje v Cadarese ni bilo zgolj dobro za tolažilno reklamo. Bila je dobra streznitev in opomin, da je še pred nami vsemi še ogromno učenja novega, če bomo le imeli motivacijo.
 • Krištof Frelih: Zaradi epidemije Covid-19 je bila lokacija akcije velikokrat prestavljena. Kot vodja akcije sem na ta račun izgubil veliko energije, saj sem 50% časa samo gledal različne pogoje in omejitve, postavljene iz strani različnih držav za prehod meja. Vseeno smo preplezali kar nekaj poči, kar nam bo zagotovo koristilo ob naslednjem obisku Centralnih Alp!
 • Žiga Rozman: Najprej je destinacijo prestavilo vreme, nato še korona. Kljub temu smo našli primerno destinacijo, kjer smo se super naplezali. Čeprav sem že preplezal nekaj granita, sem bil prvič v Cadarese. Kratke in intenzivne smeri na "trad", z dobrim varovanjem so naporne, povzročijo pa kar nekaj "muskelfibra" po celem telesu. Seveda je bilo tudi zadovoljstvo po preplezani smeri sorazmerno z borbo, in ne nujno z oceno. Največ truda in globokega dihanja je od mene terjala gospodična Fettembourg. Zakon! Arco, vsaj v dežju, ni opravičil slovesa. Ugotovili smo tudi, da se z droni dela dobre fotke... dokler ne strmoglavijo, da je price/performance AirBnB namestitev precej višji od italjanskih kampov in da so Boru všeč ozke italjanske ceste (še posebej z reprezentačnim kombijem). Škoda, da se več članov ni moglo udeležiti akcije.
 • Bor Levičnik: Teden granita in poči! Žal so prvotni, bolj visoko leteči cilji zaradi očitnih razlogov padli v vodo, ampak vseeno mislim, da se človek v nedomačem načinu plezanja kar veliko nauči.

ka_pzs_smar_cadarese_2020_6_foto_ales_cesen

Poročilo pripravil Krištof Frelih