Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Zadnji raztežaj Zimske smeri v Prednji glavi

četrtek, 25. marec 2021

Aktivnosti SMAR v januarju in februarju 2021

Cilj skupnih treningov, ki smo jih poimenovali "mini akcije" je predvsem v druženju in s tem ohranjanju ekipne zavesti in predvsem motivacije. Za zdaj jih izvajamo tedensko po en ali največ dva dni. Ideja se je porodila kot alternativa večjim akcijam, ki so trenutno že od oktobra odpovedane zaradi pandemije pri nas in po svetu. Po prvih štirih srečanjih v januarju lahko z gotovostjo rečem, da so srečanja na vse nas vplivala zelo pozitivno in ta način skupnih treningov bomo po vsej verjetnosti obdržali tudi kasneje, ko se bodo stvari normalizirale, le frekvenco le teh bomo verjetno nekoliko zmanjšali.

16. 1. 2021
Matevž Štular:
Z novim letom smo morali nekako prebiti led in poiskati način, da se več družimo ter tako ohranjamo stike, debatiramo o idejah in krepimo skupinski duh. Po pogovoru smo se na podlagi snežnih razmer odločili, da se povzpnemo na Rutarski Vršič nad Martuljkom. Na poti proti vrhu smo si še ogledali skromno narejene Skočnike. Smuka navzdol ni ponujala nobenih presežkov, namen ture pa je bil zagotovo dosežen.

1_Bor_Levi_nik
Ledinski slap, pleza Matevž Štular (foto: Bor Levičnik)

17. 1. 2021
Žiga Rozman:
V nedeljo smo se odpravili plezat slapove na Jezersko. Navezi Levičnik-Štular in Česen-Volontar so se "tuširali" v Spodnjem Ledinskem slapu. Bor in Matevž sta zaradi neoptimalnih razmer obrnila raztežaj pod vrhom, Aleš in Matija pa sta slap splezala v celoti. Frelih in Rozman sva na smučeh dostopila pod Čedco, kjer sva po preplezanem lažjem spodnjem delu obrnila v sveči Čedce 3.0. Kljub neoptimalnim razmeram in skromnemu plezalnemu izkupičku je bila akcija uspešen premik fokusa od smučanja nazaj k plezanju.

24. 1. 2021
Matija Volontar:
Soteska Mlačca pri Mojstrani se je v zadnjih letih razvila še v mnogo več kot samo poligon za učenje lednega plezanja. Vili Guček je namreč na koncu soteske opremil »drytooling« plezališče z razponom ocen od M6 do M9. V Mlačco smo se z ekipo odpravili zaradi nestabilnih razmer v hribih. Ocene nikakor niso »poceni« in že pri ogrevanju smo imeli malo izbuljene oči ob iskanju razčlemb. Preplezali smo vse smeri (do ocene D8), razen najtežjih dveh, ki se vzpenjata naravnost čez streho. Vsi smo mnenja, da v primerjavi s športnim plezanjem, ki je osnova za plezanje v hribih poleti, premalo treniramo na cepinih. V nadaljnjih tedenskih srečanjih bomo trening na cepinih zagotovo ponovili.

3
Plezanje v Babni, Osp (foto: Aleš Česen)

30. 1. 2021
Bor Levičnik:
Po poročanju nekaj članov SMARa o nevarnih razmerah v gorah in slabi vremenski napovedi smo se z ekipo sestali v Ospu in odšli na skupni trening v Babno. Pridružil se nam je še nov potencialni član Blaž Karner, s katerim smo skupaj dorekli nekaj malenkosti glede prihajajočih odprav/akcij.

6. 2. 2021
Matevž Štular:
V soboto smo se odpravili v Begunje. Akcije smo se udeležili Aleš Česen, Matija Volontar, Žiga Rozman, Krištof Frelih s punco Katarino in jaz. Plezali smo različne smeri do težavnosti D10. Viseli smo na cepinih, dokler nas podlahti niso pekle. Nato smo stvar ponavljali toliko časa, dokler nismo bili prijetno utrujeni.

13. 2. 2021
Krištof Frelih:
Na mrzlo soboto smo šli pogledat severne stene v Krmi. Naveza Štular - Volontar sta po 4.5 urnem gaženju dostopila do smeri Poševna zajeda v VDV, kjer sta sicer našla sprejemljive razmere, a sta zaradi Matijevega bolečega gležnja obrnila. Naveza Stražar, Rozman in Frelih pa so z malo manj gaženja dosegli Debelo peč, kjer so prvotni načrt Srednjega raza zaradi veliko snega zamenjali za Sekločevo smer, v kateri so vztrajali dva raztežaja, nato pa zaradi slabega snega in mraza obrnili.

3_Bor_Levi_nik
Ledinski slap, pleza Matija Volontar (foto: Bor Levičnik)

18. 2. 2021
Aleš Česen:
Pretekli konec tedna je v gorah veter krojil precej nevarne razmere, hladno vreme pa se je nadaljevalo, kar je dalo slutiti o slabi stabilizaciji terena. Priznam, da je tragična nesreča v Storžiču močno vplivala na naše razpoloženje in motivacijo. Tako smo brez slabe vesti šli plezat v Osp. Dan je bil vsekakor dobro izkoriščen v smislu treninga in skupinskega duha.

19. 2. 2021
Žiga Rozman:
V petek 19. 2. smo se Aleš, Krištof in Žiga brez visokih pričakovanj odpravili v Zimsko smer v Prednji glavi (III/4, 280 m). Kljub sorazmerno visokim temperaturam je bila smer polna dobrega ledu, ki nam je omogočil hitro napredovanje. Varovali smo se le v zadnjem raztežaju. Med sestopom po smeri nas je premamila še velika sveča, nekakšen direkten izstop (WI 5+, 30m), ki je bila ravno pravšen izziv, da nas je dobro navilo.