Kolumna

Legende slovenskega alpinizma
ponedeljek, 26. julij 2021

Odprava SMAR 2021| dve prvenstveni v severni steni Hualcana

Letošnja krona plezalne sezone Slovenske mladinske alpinistične reprezentance predstavlja skoraj mesec dni dolga odprava v Peru. Šesterica mladih alpinistov išče cilje in drzne vzpone v gorah nad mestom Huaraz. Objavljamo kratka vmesna poročila.


  • Odprava: Peru, gore nad mestom Huaraz
  • Trajanje: junij, julij 2021
  • Člani: Matija Volontar (vodja), Krištof Frelih, Blaž Karner, Bor Levičnik, Žiga Rozman in Matevž Štular.

ka_pzs_smar_odprava_peru_2021_aklimatizacija_foto_bor_levicnik__4_

Javljanje 2: sreda, 20. julij 2021
Po aklimatizaciji v Hatun Machayu, smo v obdobju med 7. in 11. julijem nadaljevali z aklimatizacijskimi vzponi.

Karner, Rozman, Štular in Frelih so v petih dneh opravili kar dva aklimatizacijska vzpona in sicer normalni pristop na Ischinko (5530 m) in vzpon po Direktni smeri (900 m, D+) čez severno steno na Ranrapalco (6167 m). Frelih se je med vzponom na Ranrapalko zaradi slabega počutja obrnil.
Volontar in Levičnik sva se v istem času mudila v znani skalni steni poimenovani Sfinga, kjer sva preplezala smer Original route 1985 (750 m, VIII-).

Po aklimatizaciji smo se vsi dobro počutili, zato smo se po nekaj dnevnem počitku Karner, Štular, Volontar, Levičnik in Aritza Monasterio odpravili pod severno steno gore Hualcan (6122 m), v kateri smo želeli preplezati dve prvenstveni smeri. Aritza Monasterio je lokalni gorski vodnik, ki ima pestro in dolgo preteklost plezanja s Slovenci. Tudi tokrat je izrazil željo po plezanju z nami in mi smo ga seveda z veseljem sprejeli. Razdelili smo se v dve navezi in sicer Karner, Štular, Monasterio ter Volontar, Levičnik.

Karner, Štular, Monasterio so v dveh dneh uspešno preplezali novo smer v desnem delu stene, ki jih je pripeljala na zahodni vrh Hualcana (6107 m). Smer obsega strma snežišča in skalne odstavke do VII težavnostne stopnje. Nova smer: Knights and Days (1000 m, 70° - 90°, VII, M5).

ka_pzs_smar_odprava_peru_2021_hualcan_stular_karner_monasterio__2_

Volontar in Levičnik sva prav tako v dveh dneh preplezala novo smer v levem delu stene oz. v območju severovzhodnega raza. Smer v večini poteka po strmih in previsnih snežno-lednih odstavkih z mestoma zelo slabim varovanjem. Smer vodi direktno na vzhodni vrh Hualcana (6122 m). Nova smer: Virtual Insanity (1500 m, 70° - 90°+, M5).

ka_pzs_smar_odprava_peru_2021_hualcan_volontar_levicnik__1_

Vris obeh smeri najdete v naslovni sliki.

Rozman in Frelih sta se v času našega plezanja v Hualcanu odpravila preplezati smer Jaeger Route v gori Chacraraju Este (6001 m), vendar sta po dveh dneh dostopa pod vstopom v smer zaradi objektivnih nevarnosti obrnila in se vrnila v Huaraz.

Javljanje 1: sreda, 7. julij 2021
Po sprehodu nad mestom Huaraz do višine 4000 m smo prvo resno aklimatizacijo opravili na področju »skalnega vrta« Hatun Machay, kjer smo preživeli dva dni. Hatun Machay leži na približno 4250 m in nudi veliko navrtanih smeri do višine 30 m. Plezali smo smeri do 7c.

ka_pzs_smar_odprava_peru_2021_aklimatizacija_foto_bor_levicnik__1_

Z Andov poroča Matija Volontar

Fotogalerija

Avtor: Člani odprave