Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Člani alpinistične odprave Taghia 2021: Črt Šuštar, Matevž Fale, Gašper Kresnik in Gregor Šegel (foto Črt Šuštar in Gašper Kresnik)

petek, 29. oktober 2021

Alpinistična odprava Taghia 2021 odhaja v Atlas

Alpinistična odprava Taghia 2021, ki jo sestavljajo mladi alpinisti Črt Šuštar, Matevž Fale, Gregor Šegel in Gašper Kresnik, odhaja v Maroko 30. oktobra in se predvidoma vrača 21. novembra 2021. Vsi že imajo izkušnje s plezanjem na različnih destinacijah, je pa to zanje prva samostojna odprava, podprta s strani PZS. Cilj odprave je plezanje v kanjonu Taghie, ki združuje relativno odročnost z dostopnimi cilji, kjer je poudarek na težavnosti plezanja. Več pa v pogovoru z vodjo odprave.

Alpinistična odprava TAGHIA 2021, Atlas

Trajanje odprave: od 30. oktobra do 21. novembra 2021

Vodja: Črt Šuštar (AO PD Rašica)
Člani: Matevž Fale (ZSAK Rinka),
          Gregor Šegel (AO PD Ljubljana Matica),
          Gašper Kresnik (AO PD Grmada Celje)

S kakšnimi cilji odhajate v Atlas?
Cilj odprave je plezanje v kanjonu Taghie.

Zakaj menite, da so ti cilji alpinistično zanimivi? Opišite tudi območje, prosim, kamor odhajate.
Gre za destinacijo, ki združuje relativno odročnost z dostopnimi cilji, kjer je poudarek na težavnosti plezanja. Nastanjeni bomo v vasici, ki je od zadnje ceste oddaljena dve uri hoda in nudi osnovno infrastrukturo (hrana in spanje). Najbližje stene so od tod oddaljene le pol ure, medtem ko bolj odročni cilji zahtevajo tudi dan ali več dostopa. Plezali bomo moderne skalne smeri v stenah, visokih do 800 metrov. Avtorji obstoječih smeri so številni pomembni protagonisti tovrstnega plezanja na svetovni ravni, o kakovosti smeri pa so nam poročali tudi alpinisti, ki so destinacijo že obiskali (SMAR 2017, matični odseki).

taghia_foto_virgil_scott
Cilj odprave je plezanje v kanjonu Taghie v Atlasu (foto Virgil Scott, vir UKClimbing)

Katere plezalne izkušnje menite, da vam bodo med plezanjem v Maroku prišle najbolj prav?
Za uspešno izpolnjene cilje odprave bosta ključna plezalna raven in izkušnje, pomembno vlogo pa igra tudi strategija vzpona v dolgih smereh. Slednje smo spoznali na taborih za perspektivne alpiniste Komisije za alpinizem, katerih smo se vsi člani odprave udeleževali.

Po kakšnem ključu ste oblikovali ekipo odprave? So ena od vaših skupnih točk tudi tabori za perspektivne alpiniste Komisije za alpinizem PZS?
Na teh taborih smo se člani spoznali in tako oblikovali ekipo.

Bo to vaša prva alpinistična odprava? Kako ste se pripravljali nanjo?
Vsi že imamo izkušnje s plezanjem na različnih destinacijah, je pa to za nas prva samostojna odprava, podprta s strani PZS. Tudi zaradi tega smo izbrali cilj, ki je logistično manj zahteven. Na odpravo smo se pripravljali s skalnim plezanjem v domačih gorah, Dolomitih, Centralnih Alpah in v plezališčih.

odprava_taghia_2021_foto_crt_sustar_gasper_kresnik
Člani alpinistične odprave Taghia 2021: Črt Šuštar, Matevž Fale, Gašper Kresnik in Gregor Šegel (foto Črt Šuštar in Gašper Kresnik)

Črt Šuštar (AO PD Rašica), roj. 1992, je trener športnega plezanja in alpinist, ki pleza že od srednješolskih let. V študentskih letih se je pridružil AO PD Rašica, kjer se je začel ukvarjati tudi z alpinizmom. V zadnjih letih se je redno udeleževal taborov za perspektivne alpiniste Komisije za alpinizem, kjer je pridobival nove izkušnje in poznanstva. Do zdaj je plezal večinoma v Alpah, smeri do VIII+ in 7c, v plezališču pa ima preplezanih več smeri z oceno 8b.

Matevž Fale (ZSAK Rinka), roj. 1993, je bil do zdaj član odprave Los Arenales (Argentina) 2019 in Lofoti 2019 (prosto trad plezanje dolgih smeri do težavnosti 7a), sicer pa je plezal v Alpah doma in v tujini.

Gregor Šegel (AO PD Ljubljana Marica), roj. 1998, je ultramaratonec in alpinist. S plezanjem se je začel ukvarjati leta 2017. Zanj je to prva odprava, na katero se je zadnje leto pripravljal v Chamonixu, Dolomitih, Ailefroidu, Val di Mellu in Valle dell'Orcu.

Gašper Kresnik (AO PD Grmada Celje), roj. 1988, se z alpinizmom ukvarja že deset let, bil je udeleženec več taborov v Evropi, bo pa zanj to prvi stik s plezanjem v Afriki.

Srečno pot in varno na odpravi!

Manca Ogrin