Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Nejc Marčič in Luka Stražar po vrnitvi iz Nepala na sedežu PZS (foto Marko Feist/Slovenske novice)

sreda, 10. november 2021

Stražar in Marčič že v Sloveniji | prvi medijski odmevi

Alpinista Luka Stražar in Nejc Marčič sta se po uspešnem vzponu na Tsoboje v petek, 5. novembra, skupaj z Markom Prezljem in Matijo Volontarjem vrnila v Slovenijo. Njuna prvenstvena smer v impozantni severozahodni steni himalajskega šesttisočaka je vzbudila nemalo pozornosti javnosti in novinarjev. Objavljamo in napovedujemo vrsto medijskih objav.

Luka Stražar (Akademski AO) in Nejc Marčič (AO PD Radovljica) sta med 28. do 30. oktobrom 2021 preplezala novo smer v severozahodni steni gore Tsoboje (6680 m), ki sta jo poimenovala Slovenska direktna in jo ocenila z ED, M5, AI5. 1700-metrsko smer odlikuje zahtevno in izpostavljeno plezanje v osrednjem delu, kljub strmemu terenu pa sta našla dve odlični mesti za bivakiranje. Vzpon so zaznamovali nizke temperature in močan veter s pršnimi plazovi. V izogib zmedi zaradi majhne razlike v višini sta se povzpela na centralni in vzhodni vrh gore. Sestopila sta po zahodni strani in bazo dosegla ravno na predvečer odhoda.

Člana alpinistične odprave Rolwaling 2021 sta bila tudi Marko Prezelj (AO PD Kamnik) in Matija Volontar (AO PD Jesenice), ki sta med 28. in 30. oktobrom opravila poskus v vetru zelo izpostavljeni zahodni steni gore Tsoboje. V jugozahodnem razu sta ob skalnem in plezanju mešanega terena dosegla višino 6100 metrov. Tam so ju močni sunki vetra prepričali v umik. Njun cilj vzpona v razu je tako žal ostal neuresničen.

strazar_marcic_pzs_foto_marko_feist_slovenske_novice
Luka Stražar in Nejc Marčič po vrnitvi z odprave na sedežu Planinske zveze Slovenije (foto Marko Feist/Slovenske novice) 

Prvi intervju s Stražarjem in Marčičem po vrnitvi v Slovenijo so objavili na 1. programu Radia Slovenija. V torek, 9. novembra, so o njunem vzponu poročali še v Svetu na Kanalu A, Dnevniku na TV Slovenija in v oddaji 24ur na Pop TV. Današja objava v Delu napoveduje intervju v Nedelu, ki izide v petek, 12. oktobra, jutri, 11. novembra, bosta ob 8.30 gosta v oddaji Jutro na Planet TV, v četrtek bo reportaža v Slovenskih novicah, do konca tedna se obeta obširen intervju na MMC RTV Slovenija, slišati ju bo mogoče na Valu 202, daljši videopogovor bo tudi na 24ur.com. Na spletu dosegljive intervjuje bomo sproti dodajali v spodnjo zbirko medijskih objav. ------------------------
Medijske objave:
Slovenska direktna na gori Tsoboje (1. program Radia Slovenija)
Iz SVETA: Nov mejnik Slovencev v Himalaji (Kanal A)
Podvig naveze Stražar-Marčič na Tsoboju (TV Slovenija)
Vzpon na Tsoboje: "Namesto smer Stražar-Marčič sva si rekla, naj bo Slovenska direktna" (MMC RTV Slovenija)
Pri vzponu na Himalajo bolj kot fizična pomembna psihična pripravljenost alpinista (24ur.com)
PDF Po Slovenski direktni na vrh himalajskega šesttisočaka (Delo)
PDF Slovenca med podvigom ovirali plazovi (Slovenske novice)
PDF V strmini sta našla udobje (Nedelo)
PDF Prvenstvena Slovenska direktna na Himalaji (Večer)
PDF Slovenska direktna v Himalaji (Gorenjski glas)
Po odpravi na goro Tsoboje (Val 202)
V strmini sta našla udobje (Nedelo)
Doživetja narave: Luka Stražar in Nejc Marčič (Radio Ognjišče)

-------------------------
Povezane novice:
Prvenstvena smer Slovenska direktna Stražarja in Marčiča v Himalaji
Alpinistična odprava Rolwaling 2021 - sporočila
Alpinistična odprava Rolwaling 2021 odhaja v Himalajo