Kolumna

Legende slovenskega alpinizma
petek, 17. junij 2022

Reinhold Messner v Ljubljani

Veliki alpinist Reinhold Messner bo letos septembra ob svetovni premieri festivala Zadnja odprava obiskal Slovenijo in imel predavanje v Cankarjevem domu.

Reinhold Messner je med najboljšimi alpinisti našega časa, gotovo pa je najbolj slaven in karizmatičen. Rojen leta 1944 je kot prvi človek samostojno splezal na Mont Everest brez dodatnega kisika in je prvi alpinist z osvojenimi vsemi osemtisočaki.

Njegovo biografijo dopolnjujejo literarno udejstvovanje in muzealski projekti (The Messner Mountain Museum), v zadnjem obdobju pa tudi cineastična dejavnost, saj je posnel več dokumentarnih filmov. Pomembna je tudi njegova okoljska ozaveščenost, ki jo je zagovarjal tudi kot poslanec v Evropskem parlamentu.

Njegovi življenjski vodili sta pogum za podajanje v neznano, pogosto celo v nemogoče, hkrati pa se je na svojih vzponih izuril v umetnosti samoomejevanja; po njegovem mnenju v alpinizmu ne gre za usvajanje cilja z močjo, temveč za doseganje stanja duha, ki do cilja pripelje.

RM___Everest_summit_1978_lightened_face__002_

Ob prvem obisku v Cankarjevem domu leta 2016 ga je njegov prijatelj Viki Grošelj takole napovedal pred nabito polno dvorano: »Človek, ki je v življenju videl dlje, segel višje in spoznaval globlje od drugih. In to ne le v alpinizmu. Človek, ki je svoje revolucionarne zamisli ne le razvil in utemeljil, ampak jih je predvsem udejanjal. To je tega izjemnega plezalca, vizionarja, lucidnega misleca in svetovljana ustoličilo na alpinistični in himalajski papeški prestol.«

Na svetovni turneji bo Reinhold Messner za tri do štiri dni obiskal države z močnimi alpinističnimi skupnostmi ter jim predstavil svoja stališča in izkušnje. V okviru festivala Zadnja odprava (The Final Expedition), ki svojo premierno pot začenja prav v Cankarjevem domu, se bo karizmatični Reinhold Messner razkril kot alpinist, pustolovec, pripovedovalec in filmski ustvarjalec. Prikazal bo nekaj svojih dokumentarnih filmov in jih pospremil s kratkimi predavanji (v Linhartovi dvorani); v okviru glavnega predavanja v Gallusovi dvorani bo predstavil zgodovinske in filozofske vidike svojega delovanja. V vsaki državi bo to njegov zadnji javni nastop.

messner
NE, 4. 9., ob 19.30
Reinhold Messner: Živeti!
Multivizijsko predavanje

Izhodišča predavanja: Koliko neomejenega prostora potrebuje otrok? Kako pomembni so za preživetje strah, egoizem in instinkt? Neusahljiva radovednost ali egoizem? Reinhold Messner bo brez olepševanja, iskreno in odkrito razgrnil bistvo svojega življenja ter boj za vrednote, kot so pogum, strast in odgovornost. Spregovoril bo o ambiciji in sramu, nočnih morah ter neizogibnem staranju, o novih začetkih in moči sprijaznitve z minevanjem v zatonu življenja.
V sodelovanju z Messner Mountain Movie GmbH iz Bolzana

Filmi s kratkimi predavanji Reinholda Messnerja:

ČE, 1. 9., ob 19.30
Še vedno živa
Still Alive
2016, 88'
Film razkriva zgodbo o enem najbolj osupljivih visokogorskih reševanj v zgodovini alpinizma. S Hans-Jörgom Auerjem v glavni vlogi!

PE, 2. 9., ob 19.30
Everest! Najvišji cilj
Everest! The Last Step
Dokumentarec o tem, kako sta Messner in Peter Habeler 8. maja 1978 med 13. in 14. uro dosegla tedaj nepredstavljivi cilj, prvi vzpon na Everest brez dodanega kisika.

SO, 3. 9., ob 19.30
Sveta gora
The Holy Mountain
2018, 80'
Dokumentarni film, nastal po resnični zgodbi iz Nepala leta 1979. Skupina Novozelandcev pod vodstvom Petra Hillaryja se odloči povzpeti na 6828-metrsko goro Ama Dablam. Reinhold Messner in njegova ekipa se namenijo doseči isti cilj. Opazujejo nevarni vzpon prve skupine, ki kmalu zaide v resne težave. Z edinstvenim izkazom tovarištva se Reinholdova skupina odpravi na reševanje alpinistov. Dokumentarec nas s spajanjem zasebnih arhivskih posnetkov ter osupljivega pričevanja Reinholda in njegovih sopotnikov popelje na neverjetno odpravo.