Arhiv Silvo Karo

nedelja, 20. november 2022

Silvo Karo: Vesel sem sporočil alpinistov, katerim sem bil navdih

Alpinist Silvo Karo je v soboto zvečer na podelitvi v Brianconu kot drugi Slovenec doslej prejel zlati cepin za življenjsko delo. Kot je dejal za STA, je med podelitvijo prestižnih alpinističnih nagrad podoživel marsikateri trenutek v svoji 40-letni alpinistični karieri.

Enainšestdesetletnega alpinista je žirija znanih alpinističnih nagrad izbrala za življenjski opus, ki sega od himalajskih 8000 metrov do težavnostne smeri 8a v športnem plezanju. V svoji karieri je preplezal več kot 2000 različnih smeri, vključno z več kot 320 prvenstvenimi vzponi.

IMG_20221119_231557
Arhiv Silvo Karo

"Moram reči, da je za mano neprespana noč. Sama podelitev je bila zelo čustvena, podoživel sem marsikateri dogodek iz gora. Bilo je nekako tako kot takrat, ko sva z Janezom Jegličem preplezala Bhagirathi in se po sedmih dneh vrnila v bazni tabor, takrat je bilo tudi nemogoče spati," je preteklo noč primerjal z enim od svojih najbolj znanih vzponov.V intervjuju za spletno stran Planetmountain je povedal, da je ponosen na nagrado, saj da je to priznanje za njegovo dolgoletno plezalno kariero. "A še bolj sem vesel povratnih informacij, ki jih dobivam od plezalcev po vsem svetu - na družbenih omrežjih, vseh sporočil, ki jih prejmem in tudi, ko svojo knjigo prodajam po vsem svetu. Vsi mi pravijo, da jim je bilo moje plezanje velik navdih. Ko slišim takšne besede, sem tega še bolj vesel."

 

Z nagrado za življenjsko delo, imenovano po njenem prvem dobitniku Italijanu Walterju Bonattiju, se je Karo ob Slovencu Andreju Štremflju pridružil drugim legendam tega športa, med drugim Reinholdu Messnerju, Dougu Scottu, Robertu Paragotu in Kurtu Diembergerju.

STA, B.G.O.