ponedeljek, 10. april 2023

Vsem, ki ne veste ali bi se prijavili, sporočam ... samo prijavite se

Poročilo o alpinističnem taboru v Chamonixu v organizaciji Komisije za alpinizem, ki je potekal od 19. do 25. 3. 2023.

Zimski tabor Chamonix v organizaciji Komisije za alpinizem Planinske zveze Slovenije.
Datum: 19. 3. do 25. 3. 2023.
Vodja tabora: Andrej Jež (AK Črna)
Pomočnik vodje: Gregor Kristan (AO PD Cerkno)

Ostali udeleženci:
Lara Nikolič, Urh Primožič, Marko Es, Matej Kristan, Sašo Sotlar, Marko Abram, Dino Cesar, Jan Meh, Mihael Vajda in Erik Pauša.

Tabor smo najprej prestavili za en dan zaradi slabega vremena. Zvečer ob našem prihodu v Chamonix je ponovno močno deževalo, v hribih pa snežilo in porajalo se nam je vprašanje, ali bodo razmere sploh primerne, da osvojimo zadane cilje. A vremenska napoved, da bo naslednje tri dni zelo lepo vreme, nam je vlilo dobršnjo mero motivacije. Razdelili smo se v naveze in naslednje jutro odšli prvim ciljem naproti. Razmere so bile pričakovano otežene, saj je bilo ledu malo, nepredelanega snega pa veliko. Razmere, ki so priklicale goro turnih smučarjev.

IMG_20230323_183937_resized_20230409_010656549

Večina udeležencev tabora je prvič plezala na takšni višini in v granitu, kar je popestrilo vzdušje zvečer, saj je vsake toliko kdo pripomnil, da ga boli glava. A kljub temu smeha in motivacije ni zmanjkalo. Naslednji dan nas je večina odšla plezati v Tachul, zraven pa smo nosili še spalne vreče za bivak, saj smo izvedeli, da bodo ta dan zaklenili bivak zaradi odprtja koče. In tako smo si bili primorani pod steno narediti bivak, kar je bilo kar zabavno, saj večina tega še ni počela. Prve izkušnje pa so seveda najslajše. Naslednji dan smo se vrnili v dolino, ter naslednji dan še izkoristili precej muhasto vreme, ki se je tekom popoldneva spremenil v sneženje. Samo plezanje je bilo torej oteženo, smo pa dobro izkoristili okno lepega vremena in s tem pridobili pomembne izkušnje za naprej.

IMG_20230320_124632_resized_20230409_010945796

Sam menim, da smo pridobili nova znanja tako iz plezanja, kot tudi iz logističnega vidika. Sama motivacija udeležencev je bila ves čas na visokem nivoju, ogromno smo se presmejali in navezali stike za naprej.

Andrej Jež, vodja tabora
Foto: arhiv udeležencev PZS-KA-Chamonix_zima_2023
Mnenja udeležencev:

Gregor Kristan
Tabor v chamu smo super preživeli v super družbi. Zaradi nekaj slabšega vremena smo tabor za ene 2 dni skrajšali, smo pa še vseeno maksimalno izkoristili 4 dni lepega vremena. Z večino ekpe smo se podali na Aguile di Midi, kjer smo v okolici plezali različne zimske klasike in bivakirali en dan v bivaku, drugi dan pa pod steno. Za večino je bil to prvi tabor v chamu in nekatere celo tudi prvo bivakiranje na prostem. Zdi se mi, da so udeleženci s tabora odšli z veliko mero novih izkušenj in s tem ocenjujem da je bil tabor zelo uspešen.

IMG_20230320_183045_resized_20230409_010922545

Urh Primožič
Tabor je bil super. Vremensko okno, ki se je pokazalo.med deževnimi dnevi, smo popolnoma izkoristili.
Tabor je bila moja prva plezalna izkušnja v Chamonixu. Prvič sem se soočil z velikostjo in težavnostim višjih gorstev, bivakiranjem in prekratkimi dnevi.
Vzdušje na taboru je bilo odlično, udeleženci motivirani. Izkušnje iz tabora mi bodo zagotovo pomagale v prihodnosti.
Pa še stuširal smo se zadnji dan.

IMG_20230321_130129_1_resized_20230409_010854737

Marko Es
Tabor Chamonix 2023 mi je pomenil priložnost, da se preizkusim v plezanju granitnih zimskih smeri na večji višini, kot sem bil tega vajen do sedaj. Plezanje je predstavljalo velik izziv, saj je vključevalo več logističnega planiranja, smeri pa so zahtevale precej moči in volje. Na srečo smo imeli tri dni lepega vremena, ki smo ga dobro izkoristili za plezanje, omogočilo pa nam je tudi spanje na ledeniku pod milim nebom.
Vesel sem, da sem lahko plezal v navezi z alpinistom Mihom Vajdo. Imela sva podobne ideje in ambicije, tako da sva preplezala tri lepe smeri v solidnih razmerah.
Zelo sem hvaležen tudi, da sem zopet srečal nekaj znancev in spoznal nekaj novih obrazov iz ostalih alpinističnih odsekov. Skupaj smo preživeli prijeten in uspešen teden, kjer smo v kratkem času stikali prijateljske vezi.
Upam, da se bom v prihodnosti udeležil še več taborov pod okriljem PZS.

IMG_20230321_180935_resized_20230409_010833028

Dino Cesar
Prvič sem plezal v Okolici Chamonija. Tabor mi je omogočil spoznavanje nove okolice v plezalski prestolnici in preizkusiti še kakšno drugo kamnino kot domači apnenec. Navdušile so me visoke stene, ledeniki in kompleksne ture. Rad bi se zahvalil Andreju in Gregorju za še eno vrhunsko organizacijo, Janu za 'trpljenje' in vsem udeležencem za super družbo in plezalsko vzdušje. Definitivno te konce obiščem še kdaj.

Matej Kristan
Tabora sem se udeležil prvič in sem ga pričakal nekoliko nervozen, saj nisem vedel kaj pričakovati. Lahko rečem, da je bila trema zaman in da sem se imel res fino. Upam da se vidimo še na kakšnem taboru (čim prej). Organizatorjem in udeležencem pa bi se zahvalil za dobro družbo.

IMG_20230321_WA0001

Jan Meh
Pa sem preživel še en dobro organiziran zimski tabor, sedaj v Chamonixu. Sprva sem bil v dvomih kako bo vse skupaj potekalo, prvič v Chamu, prvič neke velike ture. Vendar se je na koncu izkazalo, da s pravo družbo in mentorstvom lahko posameznik zelo veliko doseže. Nama z Dinom je uspel velik vzpon (za naju) in sma doživela precej preizkušenj vztrajnosti, iz česar bom lahko potegnil veliko znanja. Skratka fajna družba, čudovite gore in uspešen tabor.

Lara Nikolič
To je bil zame prvi zimski tabor, prav tako prvi obisk Chamonixa. Kljub temu, da sem razočarana, ker s soplezalcem nisva izkoristila lepega vremena, sem vesela, da sem se lahko pridružila ekipi, spoznala nove super plezalce in preživela teden pod samim Mt. Blancom. Hvala vodjama in ostalim za nadaljno motivacijo ter KA za podporo. Upam, da se kmalu spet vrnem(o). Drugič prinesem smuči!

IMG_20230321_WA0002

Marko Abram
Tabora za alpiniste sm se udeležil prvič. Prav tako je bil Camonix nekaj novega. Kljub neposrečenem prvem dnevu plezanja oziroma ne plezanja se nismo predali in v naslednjih sončnih dneh, kljub ne najboljšim snežnim razmeram kar se da najbolje izkoristili danosti sten v okolici Chamonixa.
Hvala PZS-ju, ki finančno podpira tabore. Andreju Ježu in Gregu Kristanu za organizacijo ter sokolegom za odlično družbo. Upam, da bom še kdaj izbran na podoben tabor, vsem pa ki ne veste ali bi se prijavili sporočam ... samo prijavi se.

Sašo Sotlar
Moj tretji obisk Chamonixa - prvič v zimskem času. Približno sem vedel kaj me čaka, a presenečenja so vseeno sledila: predvsem novozapadli sneg nam je spremenil načrte in povzročil nekaj preglavic - predvsem zaradi gaženja, ki je pobralo doberšen del energije. Tudi vreme je naš obisk skrajšalo, a na koncu smo vseeno dobro okusili zimske smeri nad Chamom. In kaj reči? Tako kakor poleti - uživancija, k temu pa je veliko pripomorel tudi družbeni vidik tabora - spoznavanje novih ljudi s podobnimi ambicijami in željami, druženje, veselje, smeh. Hvala Andreju in Gregorju za organizacijo in predvsem povabilo - se bom z veseljem odzval še kakšnemu. :)

Erik Pauša
Plezanje v stenah nad Chamonixom je res izjemna izkušnja, zato je tabor na meni pustil velik pečat. Poleg tega si ne bi mogel zamisliti boljše družbe, zato hvala vsem ostalim udeležencem, ter Andreju za priložnost. Vsi glavoboli, slabost, mraz in gaženje so že itak pozabljeni, ostalo je pa precej novih izkušenj, poznanstev in en kup ciljev za naslednjič!

IMG_20230322_101401_resized_20230409_010803323

Mihael Vajda
Tokrat sem se tabora v Chamonixu udeležil drugič. Prednost tokrat je bila, da so delovale gondole. Imeli smo nekoliko manj sreče z vremenom, smo pa kljub temu maksimalno izkoristili vremensko okno ter dane razmere. Tabor je minil v fajn družbi. Zahvala PZS za krije stroškov ter mentorjema za organizacijo in vodenje.

Preplezane smeri:

20.3.2023

 • Aiguille du Midi, Waterfall M5 Jež-Es-Vajda
 • Aiguille du Midi - Arete des Cosmiques (AD, 4a (4c crux)) Matej Kristan-Lara Nikolič
 • Fil a Plomb, poskus Kristan - Abram
 • Aiguille du Midi, Watefall, poskus Kristan-Abram
 • Aiguille du Midi - Arete des Cosmiques (AD, 4a (4c crux)) Sotler- Pauša

21.3.2023
 • Mont Blanc du Tacul, Cabareau-Albinoni 300m III + 200 WI 4 M4 Gregor Kristan - Abram
 • Mont Blanc du Tacul, Cabareau-Albinoni 300m III + 200 WI 4 M4 Jež - Primožič
 • Les Croites - Švicarska smer, TD-, IV, M4, 800m - Jan Meh-Dino Cesar
 • Mont Blanc du Tacul, Pellissier Gully, Pointe Lachenal Pauša- Sotlar
 • Mont Blanc du Tacul, Modica-Noury III,5+,M Es- Vajda
 • Aiguille du Midi, Rebuffat-Pierre, TD-, 6a+ - poskus Nikolič-Matej Kristan

22.3.2023
 • Mont Blanc du Tacul,M6 Solar, M5+ Kristan- Abram
 • Mont Blanc du Tacul, M6 Solar, M5+ Pauša- Sotlar
 • Mont Blanc du Tacul, Pellissier Gully, Pointe Lachenal, III.4,M5 Es-Vajda
 • Mont Blanc du Tacul, Pellissier Gully, Pointe Lachenal, III.4,M5 Jež-Primožič
 • Aiguille du Midi - Arete des Cosmiques (AD, 4a (4c crux)) Jež-Primožič
 • Športno plezanje v Chamonixu Matej Kristan - Nikolič

23.3.2023
 • Les Montetes - Via Corda Alpini, PD+, IV, 600m - Dino Cesar
 • Triangle du Tacul - Chere Couloir (II D+, 350m, ice up to 80°) Erik Pauša- Matej Kristan
 • Turna smuka proti koči Argentjer, Abram-ES
 • Draytooling Jež - Nikolič - Meh- Sotler

fso_728x90 Logo_MGT___slo