torek, 6. junij 2023

Janja Garnbret: športno plezanje, perfekcionizem in garanje za uspehe

V epizodi #6 našega podcasta V steni gostimo vrhunsko športno plezalko, Janjo Garnbret. Korošico pozna ves plezalni svet. Od kar si je priplezala zlato olimpijsko medaljo, jo pozna tudi vsaka Slovenka in vsak Slovenec, ki ga vsaj malo zanima šport.

banner__1920x640_

V svetovni športno plezalni skupnosti je Janja s svojimi dosežki redefinirala pridevnik najuspešnejša. Za statistiko je postala najuspešnejša športna plezalka vseh časov. V Sloveniji je ponesla prepoznavnost plezalnih tekmovalnih disciplin skorajda na raven najpopularnejših slovenskih športov.

Janja je postala svetovna plezalna ikona. Zanjo se že težko najde ustrezne presežnike in superlative. Moramo pa se zavedat, da njena podoba neustrašne, nezlomljive, vedno zmagovalne, ima tudi drugo, povsem, človeško plat, z vsem, kar spada zraven.

ep6_slika2

Janja je velik plezalni talent. A zgolj zaradi tega si ni preplezala 37 posamičnih zmag na tekmah svetovnega pokala, 10 prvih mest v skupnem seštevku svetovnega pokala, 6 naslovov svetovne in 4 naslove evropske prvakinje in olimpijskega zlata.

Janja je tudi garač. Izjemen garač. Taka je pravzaprav odkar je kot otrok začela plezati. Skupaj še z očitno pravimi trenerji, starši in najboljšimi prijatelji, tudi sponzorji ter vsemi ostalimi vpletenimi v njen plezalni razvoj ter na njeno življenjsko pot, je ustvarila svojo "Janja style" plezalsko sinergijo, ki jo je pripeljala do tu kjer je danes.

ep6_slika3

Janja se rada smeji in njen smeh je nalezljiv. Poleg tega pa kot vrhunska športnica in izjemna osebnost postaja vzor številnim, predvsem mladim, plezalkam in plezalcem. Pozitivni vpliv, ki ga ima na plezalno skupnost je izjemen in čas bo šele pokazal, kako zelo izjemen je zares.

V tokratni epizodi našega podcasta, ena in edina, izven serijska Janja Garnbret.

Teme, ki sva jih predebatirala:

Kako se Janja znajde v vlogi najuspešnejše športnice vseh časov?
Kateri dosežek ji največ pomeni?
Kakšen je Janjin stil plezanja?
Janjino hitro odraščanje zaradi vrhunskega športa.
Odnos s trenerjem romanom Krajnikom.
Kaj Janji pomenijo treningi?
Kako jo mnogokrat doživljajo ljudje?
Praznina po doseženi olimpijski medalji.
Ozaveščanje plezalne skupnosti o težavah z motnjami hranjenja.
Prijateljstva v svetovni plezalni karavani
Plezanje v skali
Smer Dura, dura.
Janjin plezalski odklop.
Perfekcionizem
Prijateljstvo s Tino Maze
Večraztežajno plezanje na zasavski dimnik
Pozornost, ki jo ima Janja zaradi športnih uspehov
Popularnost plezanja
Janjin prosti čas

Citati:

"Olimpijske igre so bile vedno moje sanje".
"Ko me kdo vpraša, kaj se je dogajalo tisti dan na olimpijskih igrah, jaz nič ne vem. Tistega dneva se ne spomnim. Niti ene stvari!"
"Jaz sem morala hitro odraščati. Če sem hotela biti pri 16-ih vrhunska športnica, sem morala hitreje mentalno dozoret".
"Vsi vidijo samo rezultate, nihče pa ne vidi, kaj se zadaj dogaja. Na koncu si samo človek, ki dela napake in ima svoje probleme. Ljudje mislijo, da jih jaz nimam, da je pri meni vse super in fajn. Da nimam dvomov in negativnih čustev. Ampak jih imam! To se dogaja na dnevni ravni. S tem se moram sprijazniti in imeti ljudi okoli sebe, ki jim zaupam in oni zaupajo meni. Kolikor jaz hočem biti robot, ker si želim biti robot, na koncu dneva sem samo človek".
"Ko pogledam nazaj se mi zdi, da sem stara enih 45 let. Prej sem bila vrhunska športnica, kot čustveno dozorela oseba".
"Na tekmo greš zmagat, ker zato tekmuješ. To ni nobeno vprašanje".