sreda, 2. avgust 2023

Prezelj kot prvi Slovenec dobil nagrado Paula Preussa

Kamniški alpinist Marko Prezelj je letošnji dobitnik nagrade Paula Preussa, ki jo od leta 2013 podeljuje Mednarodno društvo Paula Preussa. Nagrado bodo podelili 23. septembra v Messnerjevem gorskem muzeju na gradu Sigmundskron pri Bolzanu.

Marko Prezelj je postal prvi Slovenec, ki je prejel nagrado Paula Preussa. Mednarodno društvo Paula Preussa se posveča ohranjanju zapuščine, širjenju dela in filozofije alpinista, publicista in alpinističnega filozofa Paula Preussa, ki se izraža v izreku "Sposobnost je merilo dovoljenega". Prvi je nagrado leta 2013 ob stoti obletnici alpinistove smrti prejel Reinhold Messner. 

Nagrado Paula Preussa podeljujejo alpinistom oziroma plezalcem, ki so se v svojem celotnem alpinističnem razvoju posvetili prostemu plezanju, ne le z izjemnimi dosežki v gorah, temveč tudi z upoštevanjem misli in filozofskih sporočil Paula Preussa, to je plezanje, osvajanje gora brez tehničnih in drugih pomagal.

Prezelj je bil že dolgo na seznamu nominirancev za nagrado Paula Preussa. Že od osemdesetih let velja za enega najboljših alpinistov, odlikuje pa ga dosledna uporaba alpskega sloga. Njegove podvige pozna ves svet, kot prvi alpinist je štirikrat prejel mednarodno nagrado zlati cepin (1992, 2007, 2015 in 2016).

Vir novice: MMC