petek, 25. avgust 2023

Klavdij Mlekuž: vrhunski alpinist, član Mojstranških veveric in gorski reševalec #podcast

V epizodi #11 našega podcasta V steni gostimo Klavdija Mlekuža, člana prvotne sestave legendarnih Mojstranških veveric, skupine gorskih reševalcev in vrhunskih alpinistov z Mojstrane in Dovjega, ki so v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja prispevali velik del k razvoju in uspehom slovenskega alpinizma in himalajizma.

banner__1920x640_

Kot je Klavdij živel, kot še živi, tako se tudi razgovori v naši tokratni epizodi.

Klavdij je prve stike z gorami doživel na Bovškem, kot pastir na planinah. Življenjska pot ga je pripeljala v Mojstrano, kjer je na pragu velikanov julijskih Alp vstopil v svet alpske vertikale. Še preden je postal vrhunski alpinist, je že bil gorski reševalec.

Svet gora ga je potegnil v svoj tok, zlasti gora Stenar ga je zaznamovala. Tam je doživel prvi stik s pravim plezanjem, prva smer z oceno šest, preplezana najtežja smer, dve prvenstveni in prva reševalna akcija.

A glavnino vrhunskih vzponov je opravil v Dolomitih, zlasti v Treh Cinah in v pogorju nad Chamonixem. Z vrhunskimi vzponi si je prislužil vstopnico za Himalajo, ki ga je kot mnogokaterega začarala.

Kaj vse je Klavdij doživel v življenju?
Ogromno in še več. Tudi ko ga je življenjski ritem odvrnil od vrhunskega alpinizma je globoko ostal povezan z gorami. Tako polno in energetsko kot je njegovo barvito življenje, tako doživljajsko in energično Klavdij pripoveduje svoje zgodbe z gora.

V današnji epizodi nas Klavdij popelje v svoje hribovske začetke na planine nad Bovškim. V stene nad Mojstrano v 60. letih, v življenje, delovanje in plezanje Mojstranških veveric doma in v tujini, na tako željeno himalajsko odpravo. Na številne vzpone, reševalne akcije in ostale prigode, ki jih je ustvarjal in doživel.