Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Marko Prezelj, dobitnik nagrade Paula Preussa 2023 (foto Franc Ekar)

torek, 26. september 2023

Marku Prezlju izročili nagrado Paula Preussa za leto 2023

Vrhunski alpinist in gorski vodnik Marko Prezelj je letošnji dobitnik nagrade Paula Preussa, ki jo od leta 2013 podeljuje Mednarodna družba Paula Preussa. Prezelj je postal prvi Slovenec, ki je prejel to nagrado. Nagrado so mu izročili 23. septembra na slovesnosti v Messnerjevem gorskem muzeju na gradu Sigmundskron pri Bolzanu.

Nagrado Paula Preussa podeljujejo alpinistom oziroma plezalcem, ki so se v svojem celotnem alpinističnem razvoju posvetili prostemu plezanju, ne le z izjemnimi dosežki v gorah, temveč tudi z upoštevanjem misli in filozofskih sporočil Paula Preussa, to je plezanje, osvajanje gora brez tehničnih in drugih pomagal.

marko_prezelj_nagrada_paula_preussa_foto_franc_ekar4
Marko Prezelj, letošnji dobitnik nagrade Paula Preussa - prvi Slovenec, ki je prejel to nagrado (foto Franc Ekar)

Kot so zapisali v obrazložitvi, je bil Marko Prezelj že dolgo na seznamu nominirancev za nagrado Paula Preussa. Že od osemdesetih let velja za enega najboljših alpinistov, odlikuje ga dosledno plezanje v alpskem slogu, kar tudi daje pečat njegovim prvenstvenim smerem. V skladu s Preussovo plezalno filozofijo zagovarja etično "čisti" alpinizem brez vsakršnih tehničnih pripomočkov. 

Njegove podvige pozna ves svet, kot prvi alpinist je štirikrat prejel mednarodno nagrado zlati cepin (1992, 2007, 2015 in 2016). 58-letni alpinist je opravil številne prvenstvene vzpone in prve ponovitve ne le v Alpah, ampak v gorstvih po vsem svetu: v Yosemitih, Patagoniji, na Aljaski, v Kanadi in predvsem v Himalaji in Karakorumu. Ni se proslavil le kot alpinist, ampak tudi kot fotograf. Pomembno pa je tudi njegovo mentorstvo mladim alpinistom. 

marko_prezelj_nagrada_paula_preussa_foto_franc_ekar1
Nagrado so Marku Prezlju izročili 23. septembra na slovesnosti v Messnerjevem gorskem muzeju na gradu Sigmundskron pri Bolzanu (foto Franc Ekar)

Na podelitvi nagrade je bil prisoten tudi Reinhold Messner, častni predsednik Mednarodne družbe Paula Preussa in prvi prejemnik te nagrade leta 2013. V svečanem govoru je med drugim izpostavil, da je slovenski alpinizem v obdobju zadnjih 40 let krojil sam vrh svetovnega alpinizma. Dotaknil se je tudi alpinizma v današnjem času in delil svoje mnenje o dvoranskem plezanju.

Podelitev nagrade Paula Preussa je potekala v prijateljskem in alpinistično preprostem vzdušju v slikovitem zgodovinskem grajskem okolju na Južnem Tirolskem. Slovestnosti se je udeležilo okrog sto mednarodno uveljavljenih alpinistov in uglednih planinskih delavcev. 

Posebno priznanje Paula Preussa za dosežke mladih je prejela 27-letna vrhunska alpinistka, gorska vodnica in zdravnica Laura Tifenthaler s Tirolske.

Manca Ogrin

Fotogalerija

Avtor: Franc Ekar