Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Sara Jaklič in Marija Šorl (foto Marija Šorl)

četrtek, 26. oktober 2023

Sara Jaklič in Marija Šorl odhajata na odpravo v Oman

Sara Jaklič in Marija Šorl (z dekliškim priimkom Jeglič) je uigrana kranjsko-ljubljanska naveza vrhunskih slovenskih alpinistk, ki bo dobro desetletje skupnega plezanja kronala z odpravo v Oman. Na pot odhajata 28. oktobra in se predvidoma vračata 19. novembra. Njun glavni cilj je plezanje v pogorju Jebel Mishta in drugod, kjer visoke apnenčaste stene še dopuščajo nekaj prostora za plezanje prvenstvenih smeri, preizkusili pa se bosta lahko tudi v deep water solu. Več v pogovoru z vodjo odprave Saro Jaklič.

 Alpinistična odprava OMAN 2023

 Trajanje odprave: 28. 10.-19. 11. 2023
 Pogorje: Jebel Misht, Jabal Mishfah, Jabal M'Saw, Jabal Ghul

 Vodja odprave: Sara Jaklič (AO PD Kranj)
 Članica: Marija Šorl (AO PD Ljubljana-Matica)

jebel_misht_vir_splet
Jebel Misht (vir an englishman in squamish)

Kakšne alpinistične priložnosti ponuja Oman?
Oman, država na skrajnem jugu arabskega polotoka, poleg neprecenljivega gostoljubja domačinov ponuja do 1600 metrov visoke apnenčaste stene ter visoke temperature tudi v jesenskih mesecih. Poleg obstoječih smeri v klasičnem slogu ostaja nekaj prostora za plezanje prvenstvenih smeri. V državi je možno obiskati tudi plezalne vrtce ter se preizkusiti v DWS-ju (deep water solo).

S kakšnimi cilji odhajata na odpravo? Katero gorovje sta si izbrali za raziskovanje?
Če bodo temperature dopuščale, je najin glavni cilj plezanje v pogorju Jebel Mishta. Če bi bilo prevroče, je mogoče plezati tudi v severnih pobočjih Jebel Kawra ipd. Glavni cilj je ponovno združiti moči v iskanju plezalnih avantur in pri tem ne pozabiti na skupno ljubezen do plezanja, ki naju kot navezo povezuje že več kot desetletje.

Koliko je to območje že raziskano in koliko prvenstvenega plezanja še ponuja?
Območje je v neki meri že raziskano, vendar zaradi odmaknjenosti kljub vsemu vedno ponuja kakovostne linije za plezanje prvenstvenih smeri.

Kakšne so značilnosti plezanja v tej arabski državi?
Značilnosti omanskega plezanja so precej podobne slovenskim. V stenah v veliki meri prevladuje apnenec, ki je mestoma podoben tistemu, ki smo ga navajeni v Paklenici, nekaj pa je tudi podobnosti s "slovensko podrtijo". S tem namenom sva cilj tudi izbrali, saj podobnost s slovenskim načinom plezanja omogoča lažjo pripravo in trening.

Sta uigrana alpinistična naveza, ki ima za seboj vrsto vrhunskih vzponov in uspešnih odprav. Katere skupne izkušnje vama bodo tokrat prišle najbolj prav?
Tokrat bova za popotnico vzeli desetletje skupnega plezanja v raznovrstnih okoliščinah in krajih, ki so naju v preteklosti in naju še danes oblikujejo kot navezo. Pa naj bo to trening na plastiki ali potovanje na drugi konec sveta.

sara_meri_foto_marija_sorl
Sara Jaklič in Marija Šorl bosta dobro desetletje skupnega plezanja kronali z odpravo v Oman (foto Marija Šorl)

Sara Jaklič (AO PD Kranj), roj. 1993, najuspešnejša slovenska alpinistka leta 2019 in 2020, tvori vrh slovenskega ženskega alpinizma. Je nekdanja članica Slovenske mladinske alpinistične reprezentance, v okviru katere se je udeležila odprav v Maroko, Španijo in Gruzijo ter pozimi plezala v kombiniranih smereh na Škotskem. S soplezalko Marijo Šorl sta leta 2016 plezali ledne in kombinirane smeri v Kanadi, poletje pa preživeli v Dolomitih, ameriških granitnih počeh in na alpskih ledenikih. Bera njenih vzponov v letu 2019 je izjemna, splezala je svojo prvo športnoplezalno smer, ocenjeno z 8b, pozimi je bila aktivna predvsem v slovenskih in italijanskih stenah, po odpravi v Pakistanu pa se je v drugem delu sezone posvetila plezanju težjih smeri v Dolomitih in Alpah. Leta 2020 sta z Jegličevo preplezali prvenstveni kombinirani ledno-skalni smeri na Senji na Norveškem, v letih 2021 in 2022 pa je nanizala več vrhunskih vzponov v Alpah in Dolomitih. 

Marija Šorl (z dekliškim priimkom Jeglič; AO PD Ljubljana-Matica), roj. 1991, najuspešnejša slovenska alpinistka leta 2018 in 2020, je že več let med najvidnejšimi predstavnicami slovenske alpinistične srenje. Kot članica SMAR-a je s soplezalci iz reprezentance v letu 2018 prvič plezala na zahtevnejši odpravi, in sicer v visokih gorah Kavkaza (Gruzija), udeležila pa se je tudi SMAR-ovih odprav v JordanijiAlbaniji in Črni goriMaroku in Bavarskih Alpah. Občudujočo plezalno raven in izkušnje je iz športnega plezanja prenesla v hribe, prirojena strast po raziskovanju pa jo kliče v odkrivanje novih sten in smeri. S Saro Jaklič sta raziskovali strme stene Madagaskarja in ZDA ter ledne slapove Kanade, s Silvom Karom pa je preplezala več prvenstvenih smeri v slovenskih Alpah. Leta 2020 sta z Jakličevo preplezali prvenstveni kombinirani ledno-skalni smeri na Senji na Norveškem, v letih 2021 in 2022 pa nanizali več vrhunskih vzponov v Alpah in Dolomitih. V tem času je splezala svojo prvo športnoplezalno smer, ocenjeno z 8a. Na odpravi Kirgizija 2022 izstopa ponovitev smeri Missing Mountain v navezi z Aleksandrom Šorlom.

Srečno na odpravi, Sara in Meri!

Manca Ogrin