18. Festival gorniškega filma (arhiv FGF)

petek, 9. februar 2024

18. Festival gorniškega filma s 35 filmi in 8 predavanji

Festival gorniškega filma praznuje polnoletnost v velikem slogu! Med 12. in 17. februarjem v Ljubljani, Domžalah, Radovljici in Celju ljubitelje alpinizma, plezanja, gorske narave, kulture in avanture razveseli 35 gorniških filmov, tri bodo na festivalu predvajali premierno: Viharnik z roba, Tam, kjer tečejo kozorogi in Himalajska bojevnika. Zgodbe z veliko začetnico na predavanjih oživijo alpinisti Krzystof Wielicki in Leszek Cichy, Mikhail Fomin, Edu Marin, Matteo Della Bordella in Rado Fabjan, športna plezalka Mina Markovič, fotograf in režiser Rožle Bregar, raziskovalec planinske zgodovine Dušan Škodič, na fotografski razstavi pa tudi direktor festivala Silvo Karo.

18. Festival gorniškega filma znova prinaša najnovejšo svetovno in domačo gorniško filmsko produkcijo ter tako bogat spremljevalni program, kot ga še ni bilo. V Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Linhartovi dvorani v Radovljici in Kinu Metropol v Celju bo na ogled 35 filmov iz 14 držav - osem alpinističnih ter po devet v kategorijah plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura.

Festival bo 12. februarja v Ljubljani odprl slovenski dokumentarno-igrani film Igorja Vrtačnika Viharnik z roba, 100 let Skalašev, pravi dokument časa, zgodba Turistovskega kluba Skala in njegovih osrednjih akterjev: Klementa JugaJoža ČopaPavle Jesih in drugih. Poleg Vrtačnikovega filma, ki bo na ogled tudi v Radovljici, na festivalu premiero doživita tudi slovenska filmska zgodba gorskih tekačev na Julian Alps Trail Run Tam, kjer tečejo kozorogi Aliasha Tepine ter dokumentarni film Himalajska bojevnika bosanskega režiserja Zehrudina Isakovića o 50-letnem prijateljstvu med alpinistoma Stipetom Božićem in Vikijem Grošljem.

18_festival_gorniskega_filma_arhiv_fgf

Bero slovenskih filmov, ki jih bo na festivalu kar sedem, dopolnjujejo kratki risani film Divji petelin: Skrivnostno življenje v letu in četrt Jerneja Myinta, dokumentarni film projekta LIFE Lynx Skupaj za rise Gregorja Šubica in Timoteja Vrtnika, kratki film Na, v in pod Savo Rožleta Bregarja,  film o kolesarskem vzponu Nike in Andreje na Kilimandžaro Tiha moč Petra Vrčkovnika ter kratki film o strastnem deskarju D A NN O Č Mitje Legata.

V središču pozornosti bo letos kultna smer Eternal Flame v karakorumskem stolpu Nameless Trango Tower v Pakistanu – dvakrat v filmu in enkrat na predavanju. Švicarski film Večna lenoba je dih jemajoča pustolovščina plezanja in BASE-skoka, v ameriškem filmu Goreči plamen pa spremljamo prosto plezanje več kot 1000 metrov dolge smeri, o čemer bo na predavanju spregovoril tudi španski alpinist Edu Marin. Italijanski raziskovalec gora in voda Matteo Della Bordella je tudi eden od protagonistov švicarskega celovečerca Pajek v Patagoniji, ki oriše zgodovino osvajanja patagonskih gora.

Trenutnih družbenopolitičnih razmer na Bližnjem vzhodu se dotakne ameriški film Plezanje kot upor, da je narava še vedno močnejša od človeka, pa spomni švicarski film Tragedija na Haute Route o turnosmučarski drami leta 2018. Da je z močno voljo mogoče premikati gore, sporočata ameriška filma Transcendenca o vrhunskem paraplezalcu Adrienu Costi in Zvočna pokrajina o slepem pustolovcu Eriku Weihenmayerju.

Poleg alpinističnih, plezalnih in športnih filmov bo tudi na letošnjem festivalu na ogled prgišče izjemnih etnografskih dokumentarnih filmov – poljski film Sanje strica Vakha, italijanski Darovi čakanja in španski film Gora spominov. Slovenci z Bloško planoto imamo vidno vlogo v švedskem zgodovinskem filmu Lebdenje na snegu, zgodbi o izdelavi smuči in njihovih vlogah v različnih kulturah. Jamarje bo pritegnil slikovit francoski film Raziskovalci podzemlja, barvitost nomadske Mongolije pa predstavi francoski celovečerec Mongolija: Dolina medvedov.

Filme bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija: nekdanja ustvarjalka oddaje Gore in ljudje in naravovarstvenica Marjeta Keršič Svetel, alpinist in gorski vodnik Tomaž Jakofčič ter nemški novinar, gorniški publicist in filmski ustvarjalec Tom Dauer.

18FGF_predavanja

Spremljevalni program bo postregel s kopico zanimivih gostov, kolikor jih v osemnajstih letih še ni bilo, s predavanji, pogovori, razstavo in najnovejšo gorniško literaturo. Ob obletnici prvega zimskega vzpona na Everest bosta spomine na zgodovinski 17. februar 1980 obudila velikana poljskega alpinizma Krzystof Wielicki in Leszek Cichy. Svojo alpinistično pot bo orisal v Sloveniji živeči ukrajinski alpinist Mikhail Fomin, prejemnik dveh zlatih cepinov – za novo smer na Talung v masivu Kangčendzenge in vzpon v jugovzhodnem grebenu Anapurne III. Španski alpinist Edu Marin bo predstavil drugi prosti vzpon v kultni smeri Eternal Flame v Karakorumu, ki ga je opravil z bratom in očetom, Italijan Matteo Della Bordella pa bo spregovoril o minimalističnih kajakaških odpravah na Grenlandiji, izzivih na Bagiratiju IV in zanj najlepših gorah – Patagoniji.

Nekdaj najuspešnejša slovenska športna plezalka Mina Markovič po koncu skoraj 20-letne vrhunske mednarodne tekmovalne kariere združuje svojo ljubezen in profesijo – skalo in psihologijo športa. Dušan Škodič, avtor knjige Triglav je naš, na podlagi nepričakovano odkritih arhivov na novo vznemirljivo osvetljuje začetke organiziranega planinstva in alpinizma na Slovenskem. Večkrat nagrajeni snemalec, fotograf in filmski režiser Rožle Bregar je na Islandiji našel svoj drugi dom, kotiček za raziskovanje ter dokumentarno in komercialno ustvarjanje. Eden najboljših plezalcev osemdesetih Rado Fabjan, član znamenite postojnske četvorke, navdušuje s svojo iskrenostjo, globino in preprostostjo. V Cankarjevem domu bo na ogled tudi fotografska razstava Silvo Karo: Od lesenega do zlatega cepina enega glavnih akterjev zlate dobe slovenskega alpinizma in direktorja festivala.