Nova smer Delavc brez talenta v V steni Stenarja (foto Nejc Marčič)

sreda, 14. februar 2024

Alpinistične novice, 13. 2. 2024

Še naprej dobre razmere. Naj se zima nikoli ne konča! V Julijcih je med drugimi na svoj račun v sezoni dobrih razmer prišel Nejc Marčič. V headwallu leve vršne glave vzhodne stene Stenarja je nastala nova smer Delavc brez talenta. V Kamniško-Savinjskih Alpah je nastalo nekaj novih smeri.

V Julijcih...
Je na svoj račun v sezoni dobrih razmer prišel Nejc Marčič. V headwallu leve vršne glave vzhodne stene Stenarja je nastala nova smer Delavc brez talenta. Nejc poroča: "Razmere v tej liniji sem opazil med plezanjem Centralne smeri (29.1). Tega sem se razveselil, ker je bila že vsaj 10 let v planu. Plezali smo 3. februarja. Do zgornje skalne bariere smo dostopili po Centralni. Smer je bila v odličnih razmerah, to velja tudi za previsen kamin, saj je bil povsem suh in je nudil dobro varovanje. Atraktiven je bil izstop iz njega saj se je na koncu naredila viseča sveča, po kateri je bilo potrebno izplezati. Na varovališčih je ostal po en klin."
Plezali: Matic Primožič, Jurij Hladnik, Nejc Marčič
Ocena: WI5,VI, AI5 250m (skupaj 1000m) 6h

...

Rad bi še pristavil lonček Tomaževemu uvodniku prejšnjih Alpinističnih novic. Mislim, da je polemika neizogibna, to me je v začetku skoraj odvrnilo od pisanja. Vesel bom konstruktivne kritike, če se nam oglasite na naš mail. To dokazuje, da nam je plezanje najbolj pomembna postranska stvar v življenju. Obenem nas polemika izziva, da ohranimo nekaj zdrave distance - vzemite najino pisanje s ščepcem soli. Ali je najboljši tisti, ki pleza 9c ali tisti, ki se najbolj zabava, bo vsak razčistil sam pri sebi.

Za opomnik, tudi sebi: Alpinistične novice želijo, zavoljo gojenja stila, izpostavljati dobre vzpone. Na srečo dobri vzponi niso (nujno) tisti iz največje in najbolj strme stene. Dober vzpon je definiran v vodilih komisije Zlatih cepinov: ima stil, drznost in kreativnost. Morda v slovenskem plezanju ne premikamo mej vsak dan, imamo pa stalno visoko raven dobrih vzponov. Čestitke za vse opravljene vzpone in srečno z razmerami še naprej!

Več pa si preberite v AN.