Gašper Pintar lani po prvi solo ponovitvi Čopovega stebra v zimskih razmerah (foto Gašper Pintar)

četrtek, 18. april 2024

Gašper Pintar in Tom Livingstone na Aljaski splezala Mt Dickey po južni steni

Slovensko-britanska naveza Gašper Pintar in Tom Livingstone, ki ima že precej skupne alpinistične kilometrine z izmenjav slovenskih in angleških alpinistov ter drugih vzponov, je 28. marca odpotovala na Aljasko, kjer ju je pričakalo slabo vreme. Člana alpinistične odprave Aljaska 2024 sta 2. aprila vendarle uspela pristati na ledeniku Ruth Gorge, v stenah nad katerim imata smele načrte. >>> 18. aprila sta sporočila, da sta preplezala južno steno gore Mt Dickey.

Alpinistična odprava ALJASKA 2024
Trajanje odprave: 28. 3.-30. 4. 2024

Vodja odprave: Gašper Pintar (AO PD Ljubljana-Matica)
Član: Tom Livingstone (Velika Britanija)

karta_1

"Idejo o destinaciji je predlagal Tom, navdušil pa sem se, ker je redka kombinacija: močnega soplezalca, sten, ki so za dimenzijo večje od Alp, večje izpostavljenosti elementom, plezalnega stila, ki mi je všeč in za katerega mislim, da je moderen in dober (kot večina naših odprav - alpski slog, podkovan z dobro tehnično pripravljenostjo)," je Gašper Pintar pojasnil, zakaj je tokrat svoj alpinistični kompas usmeril proti Aljaski. Njun osrednji cilj so velike in strme stene nad ledenikom Ruth Gorge, kjer relativna odmaknjenost od civilizacije zahteva resen pristop. V teh stenah je že kar nekaj vrhunskih smeri, marsikatero so splezale močne naveze, ki nimajo ponovitev ali morda posamezno, Pintar in Livingstone pa prav tako želita - glede na snežno-ledne razmere v stenah - poskusiti kakšno novo smer. 

Gašper Pintar in Tom Livingstone sta 18. aprila 2024 sporočila, da sta splezala Mt Dickey po južni steni in se že varno vrnila v bazni tabor. Podrobnosti o vzponu sledijo. 

Mount Dickey (2909 m) je kljub relativno nizki nadmorski višini ena najimpresivnejših gora nad ledenikom Ruth Gorge v narodnem parku Denali na Aljaski. Leta 2002 je prvenstveno smer Blood from the Stone (1600 m A1 M7+ WI6+X ) v njegovi vzhodni steni preplezala švicarsko-kanadska naveza Ueli Steck in Sean Easton, leta 2023 pa so v isti steni prvenstveno smer Aim for the Bushes (1600 m, AI6, M6, X) preplezali ameriški alpinisti Matt Cornell, Jackson Marvell in Alan Rousseau.

gasper_pintar_copov_steber
Gašper Pintar lani po prvi solo ponovitvi Čopovega stebra v zimskih razmerah. Na alpinistično odpravo na Aljasko se je odpravil z Britancem Tomom Livingstonom. (foto Gašper Pintar)

Najuspešnejši slovenski alpinist leta 2023 Gašper Pintar (AO PD Ljubljana-Matica) že več let pleza odlično. Alpinist s preplezano 9a svojo visoko plezalno raven prenaša v visoke skalne stene in zelo zahtevne zimske smeri. Slednje so izstopale lani; v prvi vrsti Lesueurjeva smer v januarskem mrazu severne stene Druja, prav tako zelo zahtevna Angleška smer v severni steni Piz Badila (v navezi z Livingstonom). Na domači sceni je gotovo najbolj odmevala prva solo ponovitev Čopovega stebra v zimskih razmerah (koledarsko zimo je 'zgrešil' za teden dni), pri čemer pa velja še dodatno izpostaviti nizkoogljični pristop k avanturi - z javnim prevozom in peš. Leta 2020 je na odpravi v Patagoniji z Davidom Debeljakom opravil ponovitev smeri Titanic na markantni stolp Torre Egger ter v navezi s Francozoma Damienom in Benoitom preplezal tudi smer Supercanaleta v Fitz Royu. Leta 2017 je na odpravi v Kirgiziji z Debeljakom preplezal več skalnih smeri (Klenov na Pik Slesov, varianta Perestroike na Pik Slesov, Vedernikov na vrh 4810).

latok_1_strazar_livingstone_cesen_foto_tom_livingstone
Tom Livingstone (na sredini) je z Luko Stražarjem in Alešem Česnom leta 2019 prejel zlati cepin za vzpon na Latok 1 (foto Tom Livingstone)

Britanski alpinist in pisec Tom Livingstone je eden najuspešnejših alpinistov mlajše generacije, ki ga je slovenska javnost spoznala leta 2018 po vzponu na Latok 1 v Pakistanu skupaj s Slovencema Alešem Česnom in Luko Stražarjem, ko so se po prvenstveni 2400-metrski smeri v severnem ostenju Latoka 1 povzpeli na 7145 metrov visok vrh ter se tako v zgodovino vpisali z drugim vzponom na ta pakistanski sedemtisočak in prvim uspešnim vzponom s severne strani. Za ta podvig, ki se je štiri desetletja zdel nedosegljiv, je trojica prejela nagrado zlati cepin. Livingstone je tudi mentor mladih perspektivnih angleških alpinistov, ki so med drugim januarja letos gostovali pri slovenskih alpinistih v Julijskih Alpah, potem ko so Slovenci leta 2022 že gostovali na Škotskem; na obeh izmenjavah je bil tudi Pintar.

Dobre razmere in srečno!

Manca Ogrin