Skalaška trilogija Anje Petek in Petra Boriča (foto Anja Petek)

petek, 26. april 2024

Zimska Skalaška trilogija Anje Petek in Petra Boriča

Anja Petek (ZSAK Rinka) in Peter Borič (AO PD Radovljica) sta med 13. in 15. januarjem 2024 kot prva v enem zamahu opravila Skalaško trilogijo, "maratonski" vzpon na zimski Špik, Škrlatico in Triglav preko Skalaških smeri. Slaba dva tedna prej, 30. in 31. decembra 2023, sta preplezala Skalaško smer Triglavske stene in nadaljevala v Čopov steber, s čimer se je Anja podpisala pod prvo žensko zimsko ponovitev Čopovega stebra. Več o Skalaškem trisu v enem zamahu pa v njenem poročilu.

Idejo, ki se je letošnjo zimo zaradi vrhunskih razmer ponujala kar sama, sva s Petrom v taki obliki prvič komentirala 11. januarja. Ni imela veliko časa za zorenje, saj sta naju splet okoliščin in visoka mera motivacije, ki se je prepletala z naivno radovednostjo, kako to v praksi tudi izgleda, spodbudila k hitri odločitvi.

13. januarja se pozno zvečer, odpraviva prenočit pod prvo severno steno. Naslednje jutro še v temi plezava prve raztežaje Skalaške smeri v Špiku. Razmere v steni so bile kot pričakovano, fantastične, razen nekaj skalnih mest. Na vrhu stene si ob 20h, po 13 urah plezanja, dava kepco in nadaljujeva s sestopom ter dostopom do bivaka v Dnini.

skalaska_trilogija_petek_boric
"Maratonski" vzpon na zimski Špik, Škrlatico in Triglav preko Skalaških smeri v enem zamahu.

Zaradi nepredelanega snega izmučena prigaziva do bivaka v 7 urah. Ta del trilogije je v naju naselil največ dvomov glede nadaljevanja. Vse je bilo prepuščeno najini želji. Ali si tega dovolj želiva.

Naslednje jutro se izkaže, da si, saj sva nadaljevala v severno steno Škrlatice. Kljub poznemu štartu sva na vrhu stala ravno ob sončnem zahodu. Najin trud je bil poplačan z veličastnimi barvami poslavljajočega se dne in s spokojno nočjo, ki je sledila.

Po prvem toplem obroku po dveh dolgih dneh sva se odpravila k prepotrebnemu počitku v zimski sobi v Vratih, saj naju je naslednje jutro čakal še zadnji izziv.

skalaska_trilogija_peter_anja_foto_anja_petek
Peter Borič in Anja Petek sta kot prva v enem zamahu opravila zimsko Skalaško trilogijo.

Severna stena Triglava naju ni prijazno sprejela. Odeta je bila v gosto, turobno meglo. Razmere v Steni so bile precej zahtevnejše zaradi novo zapadlega snega. V telesu so se mi prepletali mešani občutki in pojavil se je glas: "Ali je mogoče napočil čas, da si priznava, da je bilo dovolj?" Nisem ga utišala, le večjo pozornost sem namenila dogajanju. A ko se je po treh raztežajih megla razkadila in so se prvi sončni žarki oprli na pobočja sosednjega Stenarja, so se tudi glasovi umirili. Prepustila sem se plezanju.

Po Gorenjskem turncu, kamor sva priplezala malo pred slovesom od dnevne svetlobe, se je prava plezarija šele začela. Raztežaji, ki so si sledili, so bili strmi in precej delikatni. Z vztrajnostjo sva premagala še zadnjo smer zamišljene trilogije.

Anja Petek

Fotografije: Anja Petek in Peter Borič

Fotogalerija

Avtor: Anja Petek in Peter Borič