Tom Livingstone in Gašper Pintar na Mt Dickeyju po preplezani prvenstveni smeri Veliki zid (foto Gašper Pintar)

sreda, 8. maj 2024

Veliki zid, prvenstvena smer slovensko-britanske naveze Pintar-Livingstone na Aljaski

Slovenski in britanski alpinist Gašper Pintar in Tom Livingstone sta med 14. in 17. aprilom 2024 na alpinistični odpravi na Aljaski preplezala prvenstveno smer The Great Wall/Veliki zid v 1600-metrski južni steni gore Mt Dickey, ki sodi med najvišje skalne (in kombinirane) stene na svetu. Njuno odpravo je zaznamovalo nestanovitno in mrzlo vreme, a sta z vztrajnostjo uspela v štirih dneh preplezati novo smer v steni, ki je v preteklosti že privabila številna velika alpinistična imena.

Njuno alpinistično odpravo na odmaknjenem ledeniku Ruth v gorovju Aljaska, približno 20 kilometrov jugovzhodno od Denalija, najvišje gore Severne Amerike, je zaznamovalo muhasto in mrzlo vreme, ko je bilo "predvsem v senci redno pod minus 10 stopinj Celzija. To je v resnici še kar ovira za kakršno koli aktivnost, človek bi rajši ostal šotoru. Mraz tudi ni pomagal pri tvorbi plezalnih razmer - ledu v stenah". V prvih dneh, ko sta stalno odkopavala šotore iz snega, sta opravila več poskusov vzponov na Mt Dickey in poskus v novi smeri v zahodni steni gore Peak 7.400, vendar so ju vsakič ustavile slabe razmere. 

Plazovi_z_vrha_Mt_Dickey
Snežni plazovi z vrha Mt Dickey, ob vznožju katerega sta imela svoj bazni tabor (foto Gašper Pintar)

Kot zanimiva linija vzpona jima je pozornost kradel po znanih informacijah nepreplezan sistem žlebov v južni steni Mt Dickeyja. V spodnji polovici so bile razčlembe manj izrazite, morebiten napihan sneg v žlebovih pa je pomenil, da se bosta tudi višje 'nadelala'. "Po neuspelem poskusu na začetku odprave sva v liniji neverjetnih plošč v južni steni znova poskusila kakšen teden pozneje, tokrat po bolj direktni varianti. Sprva sva namreč mislila splezati očiten žleb in prečiti levo do nevidnega prehoda v zgornjo polovico, pa naju je tam ustavil napihan sneg," je v poročilu odprave Aljaska 2024 zapisal Gašper Pintar (AO PD Ljubljana Matica).

"Prvi dan plezanja sva splezala šest pretežno mešanih raztežajev, fiksirala tri vrvi in prespala v taboru. Drugi dan sva se vrnila na izhodišče, po nekaj raztežajih težkega orodnega plezanja in malo tehnike našla prehod skozi plošče in preživela prvi, prostorsko omejen bivak s pogledom na Ruth Gorge. Južna stena se je izkazala za najboljšo izbiro - našla sva nekaj ledu, v danih temperaturah pa se tudi na soncu ni kaj dosti topilo. Tretji dan je postregel z vetrom, rahlim sneženjem in podobno neugodnimi raztežaji skozi veliki žleb v drugi polovici, vendar prijetnimi ravnimi tlemi za bivak. Četrti dan sva splezala še dva raztežaja in zadnjih 500 položnejših višinskih metrov do vrha Mt Dickey. Sestop je relativno preprost po zahodni strani gore, čez 747 Pass nazaj do vznožja," spomine na vzpon obudi Pintar, najuspešnejši slovenski alpinist leta 2023. 

Poročilo odprave: Aljaska 2024 | Vau, to pa ni več samo plezalni trip - to je odprava! (Gašper Pintar)
                                Alaska 2024: Walls, Dickeys and Peanut Butter (Tom Livingstone)

livingstone_pintar_the_great_wall_foto_gasper_pintar
Tom Livingstone in Gašper Pintar na Mt Dickeyju po preplezani prvenstveni smeri Veliki zid (foto Gašper Pintar)

Prvenstveno smer, dolgo 1600 višinskih metrov, sta poimenovala The Great Wall/Veliki zid in jo ocenila z M7, A1, 6a. "Wall je klasično ime za smeri v angleškem jeziku. Malo sva se pohecala, kar je vedno cilj. Najini snežni zidovi na ledeniku naju nikakor niso obvarovali pred kidanjem zglednih količin snega vsako jutro, ki so se nabrali zaradi katabatičnega vetra na ledeniku. Potrebovala bi pravi veliki zid. Zdi se tudi, da bo tema "Great Wall" kmalu spet aktualna v Ameriki," pojasni Ljubljančan in doda: "K zahtevnosti vzpona je prispevalo dejstvo, da je trajal več dni, preko katerih se je nabirala utrujenost, in to, da ni bilo zares jasno, če bo uspel, ker ne veš, kaj te čaka za naslednjim raztežajem. Potrebno je bilo zbrati nekaj volje."

Ravno vztrajnost pri dvojici alpinistov občuduje slovenski vrhunski alpinist Marko Prezelj, ki je pred leti že plezal nad ledenikom Ruth: "Prvi vtis po branju poročila odprave je, da sta bila s Tomom navdušujoče vztrajna in trmasta. V današnjem času, ko gre pogosto za vse ali nič, sta se pošteno naplezala in uspela preplezati zanimivo linijo v veliki steni. Število resnih poskusov, ki se niso končali na vrhu, je zgovorno samo zase. Bila sta lačna plezanja s pristopom brez kompromisov, čeprav so bile razmere neokusne. Vztrajno poskušanje do sprejemljivega tveganja kaže tudi na visoko stopnjo odgovornosti. Moj poklon in čestitke za vzpon in pristop. Upam, da bo Gašper ohranil navdušenje in zalet za nove ideje."

Zadnji_tezki_raztezaj
Zadnji težki raztežaj prvenstvene smeri The Great Wall v južni steni gore Mt Dickey (foto Gašper Pintar)

Mt Dickey (2909 m) je kljub relativno nizki nadmorski višini ena najimpresivnejših gora nad ledenikom Ruth Gorge v narodnem parku Denali na Aljaski. Ima mogočno 1600 metrov visoko južno in vzhodno steno, ki sodi med najvišje in najstrmejše skalne (in kombinirane) stene na svetu. Prvi vzpon je uspel šele leta 1974 trojni ameriški navezi David RobertsEd Ward in Galen Rowell. Glas se je hitro razširil in smeri v mogočni steni so dodale legende, kot so Američan Jim Donini, Avstrijec Andi Orgler in Švicar Ueli Steck, ki je leta 2002 s Kanadčanom Seanom Eastonom preplezal prvenstveno smer Blood from the Stone (1600 m, A1, M7+, WI6+, X) v njegovi vzhodni steni. Leta 2023 so v isti steni novo smer Aim for the Bushes (1600 m, AI6, M6, X) preplezali ameriški alpinisti Matt CornellJackson Marvell in Alan Rousseau

The_Great_Wall
Vris nove smeri The Great Wall (1600 višinskih metrov, M7, A1, 6a), ki sta jo med 14. in 17. aprilom 2024 preplezala Gašper Pintar in Tom Livingstone (foto Gašper Pintar)

Gašper Pintar že vrsto let pleza na visoki ravni. Lani so med njegovimi vzponi izstopale zelo zahtevne zimske smeri - Lesueurjeva smer v severni steni Druja, Angleška smer v severni steni Piz Badila (v navezi z Livingstonom), v domačih gorah pa je najbolj odmevala prva solo ponovitev Čopovega stebra v Triglavski severni steni v zimskih razmerah, pri čemer velja izpostaviti, da se je v dolino Vrata odpravil z javnim prevozom in peš. Leta 2020 je na odpravi v Patagoniji z Davidom Debeljakom opravil ponovitev smeri Titanic na markantni stolp Torre Egger ter v navezi s francoskima alpinistoma preplezal tudi smer Supercanaleta v Fitz Royu. Leta 2017 je na odpravi v Kirgiziji z Debeljakom preplezal več skalnih smeri (Klenov na Pik Slesov, varianta Perestroike na Pik Slesov, Vedernikov na vrh 4810).

"Razmere se letos zdijo slabe, vendar sva vesela, da sva jih kar najbolje izkoristila, uspela preplezati 'nore plošče' in na Aljaski doživela pravo avanturo. Gašper je dejal, da je bila to najtežja alpinistična smer, kar jih je preplezal. Resnično je bila zahtevna kombinacija različnih vrst plezanja, dni in izzivov," je na Instagramu zapisal Britanec Tom Livingstone. Slovenska javnost ga je spoznala leta 2018 po vzponu na Latok 1 v Pakistanu skupaj s Slovencema Alešem Česnom in Luko Stražarjem, ko so se po prvenstveni 2400-metrski smeri v severnem ostenju Latoka 1 povzpeli na 7145 metrov visok vrh ter se tako v zgodovino vpisali z drugim vzponom na ta pakistanski sedemtisočak in prvim uspešnim vzponom s severne strani. Za ta podvig je trojica prejela nagrado zlati cepin. Livingstone je tudi mentor mladih perspektivnih angleških alpinistov, ki so med drugim januarja letos gostovali pri slovenskih alpinistih v Julijskih Alpah, potem ko so Slovenci leta 2022 že gostovali na Škotskem; na obeh izmenjavah je bil tudi Pintar.

Iskrene čestitke!

Manca Ogrin

------------------------
Medijske objave:
Slovensko-britanska naveza splezala prvenstveno smer na Aljaski (STA)
Z navdušujočo vztrajnostjo in trmo preplezala Veliki zid (MMC RTV Slovenija)
Slovenski alpinist z britanskim kolegom preplezal prvenstveno smer na Aljaski (24ur.com)
Slovensko-britanska naveza splezala prvenstveno smer na Aljaski (Siol.net)
Izjemen podvig Slovenca na Aljaski (Sportklub)
Slovencu v družbi Britanca uspel velik podvig (Žurnal24)
Veliki zid na Aljaski - prvenstvena smer Britanca in Slovenca! (Eko dežela)
Gašper Pintar in Tom Livingstone (Si21.com)


2024_02_02_18_20_30

Fotogalerija

Avtor: Gašper Pintar