Roman Robas, Bojan Pollak, Stane Klemenc, Ivč Kotnik in Vanja Matijevec (foto Iztok Končina)

ponedeljek, 20. maj 2024

Everest Bojana Pollaka 45 let po legendarnem vzponu

Pred 45 leti, 13. maja 1979, je odprava prvega slovenskega, takrat še jugoslovanskega vzpona Everest pisala zgodovino slovenskega alpinizma. Spomine na ta dogodek je s svojo fotografsko razstavo originalnih črno-belih fotografij obudil udeleženec odprave "Everest 1979" Bojan Pollak. Razstava je v Kulturnem domu Radomlje na ogled do 30. junija 2024 po predhodnem dogovoru.

Svet gora že od nekdaj vzbuja spoštovanje in občudovanje, izziva pogumne in navdihuje ustvarjalne. 

"Tone, na vrhu sva! ... Sediva pri kitajski piramidi, pa ne veva, kaj bi," je 13. maja 1979 ob 13.51 po nepalskem času Nejc Zaplotnik javil Tonetu Škarji, ko sta z Andrejem Štremfljem kot prva Slovenca stala na vrhu Everesta.

Pred 45 leti je odprava prvega slovenskega, takrat še jugoslovanskega vzpona Everest pisala zgodovino slovenskega alpinizma. Spomine na ta dogodek je s svojo fotografsko razstavo originalnih črno-belih fotografij obudil udeleženec odprave "Everest 1979" Bojan Pollak.

Roman_RobasBojan_Pollak_Stane_Klemenc_Ivc_Kotnik_in_Vanja_Matijevec_620x330
Roman Robas, Bojan Pollak, Stane Klemenc, Ivč Kotnik in Vanja Matijevec (foto Iztok Končina)

Odprtje razstave je bilo v ponedeljek, 13. maja 2024, v Kulturnem domu Radomlje. Številni prijatelji avtorja, alpinista, gorskega reševalca Bojana Pollaka - Bojča in ljubitelji fotografije so do zadnjega kotička napolnili Kodrovo dvorano. Prisotni so bili tudi udeleženci odprave Roman Robas, Stane Klemenc, Ivč Kotnik in Vanja Matijevec. Bojč je z zanosom in sproščeno ob predstavitvi fotografij in nekaterih originalnih rekvizitov podoživljal svoje izjemne podvige po najvišjih gorah sveta. Originalni pulover in kapa iz Rašice, gojzarji Alpina, gamaše, cepin, dva fotoaparata, s katerima je posnel te fotografije, sod, v katerih so šerpe tovorili izjemno težke tovore za njimi v vrhove, grafika s podpisi udeležencev odprave ... Navzoči so komentarje navdušeno nagradili z aplavzom.

ev_11
Spomine na odpravo Everest 1979 je v Radomljah s svojo fotografsko razstavo originalnih črno-belih fotografij in predavanjem obudil udeleženec odprave Bojan Pollak (foto Iztok Končina)

V naročju planin se je rodil, gore so njegov drugi dom, nosi jih v srcu od rane mladosti, saj je bil že leta 1947 prvič na Kamniškem sedlu. Že leta 1955 se je včlanil v Planinsko društvo Kamnik. Z alpinizmom se je začel ukvarjati leta 1966 v Zagrebu. Plezal je v Sloveniji in vseh republikah nekdanje Jugoslavije, poleg tega še v Avstriji, Italiji, Švici, Franciji, na Poljskem, v Kirgiziji in Nepalu. Do 31.12. 2021 je opravil 2.520 alpinističnih tur (plezalni vzponi, pristopi, turni smuki, 681 različnih), od tega okoli 130 prvenstvenih (tudi slapovi). Bil je član treh jugoslovanskih alpinističnih himalajskih odprav (JAHO) - na Kangbačen 1974, na Makalu 1975 in na Everest (Sagarmata, Čomolungma) 1979.

ev_20
Obiskovalci so lahko videli tudi posamezne kose originalne opreme z legendarne alpinistične odprave Everest 1979 (foto Iztok Končina)

S fotografijo se je začel ukvarjati že kot mladenič, intenzivneje pa šele na alpinističnih odpravah. Prvo in edino samostojno razstavo, ki jo ponavlja zdaj, je imel v okviru FVKK Mavrica leta 1980.

Razstava je na ogled do 30. junija 2024 po predhodnem dogovoru po elektronski pošti fkvkmavrica@siol.net.

Fotoklub Mavrica