Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Ivana in Matjaž ob odhodu v Nepal, foto arhiv M. Šerkezi

ponedeljek, 18. junij 2012

Tečaj planinskih veščin Nepal 2012

V petek, 15. junija 2012, sta iz Slovenije odpotovala slovenski inštruktor Matjaž Šerkezi (PD Kamnik) in zdravnica Ivana Vukov, ki bosta letos delovala v okviru začetnega tečaja planinskih veščin v Nepalu.

Tečaj bo potekal od 15. junija do 30. julija, in sicer v Katmanduju, kjer bodo potekala teoretična predavanja in skalno plezanje v bližnjih plezališčih in na umetni plezalni steni v Manangu, kjer tudi stoji naša Slovenska šola (v okviru katere bo tečaj potekal) v Nepalu, ki je bila ustanovljena leta 1979. V Manangu (območje Anapurn) bo poudarek na zimski in ledeniški tehniki. V šestih tednih, ki so na razpolaga, bo 13 inštruktorjev skušalo naučiti varnega gibanja v gorah 43 tečajnikov, ki so opravili preizkus in s tem dobili možnost nadaljnjega učenja. Od tega je prisotnih šest tujcev (dva Američana, Kanadčan in trije iz Singapurja) in kar pet punc, kar v zadnjih letih postaja pravilo, s tem pa se kaže tudi odprtost Nepalske planinske zveze (Nepal Mountaineering Association, NMA) in prava smer delovanja.

V drugi polovici usposabljanja se jim bo pridružil še Steve Long (BMC), ki je vodja skupine za tehnične standarde pri UIAA. V zadnjem letu je delovanje Planinske zveze Slovenije in pomoč Nepalu dobilo Nepal_tecj_vescin2012_MRS_01_logo_k_objaviapel tudi s strani večjih gorniških organizacij, s katerimi smo se povezali in naredili skupen načrt za pomoč Nepalu. Veliko vlogo pri tem igra Petzl Foundation, ki je prepoznal delo Planinske zveze Slovenije kot enega odločilnih za nadaljnja usposabljanja Nepalcev in pravo smer za dosego tehničnih standardov UIAA vseh usposabljanja NMA.

V letu 2012 je PZS prejela tudi finančno pomoč s strani Ministrstva za zunanje zadeve RS, kar gre zahvala predvsem sedanjemu vodstvu PZS.

Zahvaljujemo pa se tudi Tosami, ki nas je bogata obložila s sanitetnim materialom.

Matjaž Šerkezi