Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Slovenska mladinska alpinistična reprezentanca (opravičeno odsoten Nejc Marčič) z vodjo reprezentance Markom Prezljem (stoji drugi z leve), foto Zdenka Mihelič

sreda, 27. junij 2012

Na novinarski predstavili SMAR, alpinistične odprave 2012, sodelovanje PZS v Nepalu in uspehe mladih športnih plezalcev

Danes, 27. junija 2012, je na Planinski zvezi Slovenije potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili alpinistične odprave 2012, ki jih finančno podpira Planinska zveza Slovenije, Tečaj planinskih veščin Nepal 2012, na katerem sodeluje Planinska zveza Slovenije; predstavili so tudi letošnje odlične uspehe mladinske reprezentance v športnem plezanju ter novoustanovljeno slovensko mladinsko alpinistično reprezentanco.

Za letošnje leto, po tem, ko sta za vzpon v 2011 za smer Sanjači zlatih jam Luka Stražar in Nejc Marčič prejela zlati cepin 2012, se zdi, da so alpinisti še bolj vzpodbudeni in so si s smelimi cilji zastavili svoje letošnje alpinistične odprave. Na novinarski konferenci so bile predstavljene odprave, ki v letošnjem letu še sledijo. V kratkem se na svojo pot podajajo odprave K7, Koroška 8000 - Broad peak (vodja Grega Lačen), Kirgizija (Peter Bajec), Pamir Alai (Monica Kambič), Bugaboos (Andrej Grmovšek), jeseni še Janak (Miha abjan)... Vodja alpinistične odprave Denali 2012, ki se je vrnila maja, pa je prav tako predstavil doseženo. Vsem so dobre želje in lepo popotnico zaželeli generalni sekretar PZS Matej Planko ter načelnika Komisije za odprave v tuja gorstva PZS Tone Škarja in Komisije za alpinizem PZS Miha Habjan. O vseh letošnjih odpravah smo poročali, prav tako bomo poročali naprej. Prva se na pot odpravlja odprava K7 2012, ki jo vodi Urban Novak iz AO PD Kamnik.

PZS_Novinarska_27_6_2012_foto_ZM24pm
Vodje oz. člani alpinističnih odprav 2012, ki jih finančno podpira Planinska zveza Slovenije (manjkajo vodje petih odprav), z generalnim sekretarjem PZS Matejem Plankom (četrti z desne) in načelnikom Komisije za odprave v tuja gorstva PZS Tonetom Škarjo (prvi z desne),
foto Zdenka Mihelič

(foto Zdenka Mihelič)

Sodelovanje Planinske zveze Slovenije na letošnjem tečaju planinskih veščin Nepal 2012 je predstavil generalni sekretar PZS Matej Planko. Slovensko gorniško šolo v Manangu, ki jo je na pobudo alpinista Aleša Kunaverja Planinska zveza Slovenije ustanovila leta 1979, je bila prva šola za vodnike, ki je bila zgrajena v Nepalu, Planinska zveza Slovenije pa prva planinska zveza, ki se je povezala z Nepalsko planinsko zvezo in želela s pomočjo izobraževanja domačinom omogočiti možnost boljšega življenja in čim manj nesreč pri delu na odpravah. Letošnji tečaj planinskih veščin poteka od 15. junija do 30. julija, s strani PZS pa sodelujeta inštruktor Matjaž Šerkezi (PD Kamnik) in zdravnica Ivana Vukov. Večna spletnem mestu PZS. V letu 2012 je PZS prejela finančno pomoč s strani Ministrstva za zunanje zadeve RS, Mednarodno razvojno sodelovanje Slovenije, prav tako je z veseljem prispevala Tosama, ki nas je obložila s sanitetnim materialom.

Predstavili smo tudi letošnje odlične uspehe slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju. Domen Škofic, aktualni svetovni prvak v težavnosti med kadeti, ki letos tekmuje že med mladinci, zmaguje tako v balvanskem plezanju kot težavnosti. Njegove so bile vse tri zmage na tekmah, ki se jih je slovenska mladinska reprezentanca v športnem plezanju udeležila (Edinburg, Grindelwald in Voiron). Z odličnimi uspehi sta mu sledila Anže Peharc med starejšimi dečki in mladinec Sergej Epih. Na novinarski konferenci sta sodelovala športna plezalca Domen Škofic in Sergej Epih ter Anže Štremfelj, namestnik selektorja slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju. Predstavili so tudi cilje za naprej. Glavni poudarki za letos so dobre uvrstitve na svetovnem mladinskem prvenstvu (SPM) v Singapurju in oblikovanje novega mladega jedra mladinske reprezentance za naslednje 6 letno obdobje. V času pred SMP so predvidene še skupne priprave s francosko in nemško ekipo.

PZS_Novinarska_27_6_2012_foto_ZM28pm
Domen Škofic, Anže Štremfelj, Sergej Epih, foto Zdenka Mihelič

Pomembni del tokratne novinarske konference je bil namenjen tudi slovenski mladinski alpinistični reprezentanci. Ideja o reprezentanci je bila prisotna v Planinski zvezi Slovenije in njeni Komisiji za alpinizem že dolgo, več kot tri leta. V letošnjem aprilu pa je bila reprezentanca postavljena, sedemčlanska ekipa mladih, odličnih alpinistov skupaj z vodjo izbrana. Na novinarski je vodja reprezentance Marko Prezelj, vrhunski slovenski in svetovni alpinist, vse člane (opravičeno odsoten je bil le Nejc Marčič) predstavil tudi v plezalskem smislu ter med drugim dejal: »Po letošnjem startu SMAR bodo fantje za drugo leto že sami začeli iskati cilje in lahko bi bil na vidiku tudi že kakšen konkreten cilj z odpravo. Iz nehomogene skupine želim oblikovati skupino, ki bo sposobna veliko narediti. Pomagal jim bom, jih usmerjal, seveda na mehek način. Moj cilj je, da bi skupina postala taka, da bi svojo pozitivno energijo širila tudi navzven.« Članstvo v reprezentanci je omejeno na tri PZS_Novinarska_27_6_2012_foto_ZM37p2mleta in zgornjo mejo 27 let. Vrednost reprezentance na tej stopnji je v skupnem plezanju, izmenjavi idej in informacij. Vključevali bodo tudi izmenjave.
Slovensko mladinsko alpinistično reprezentanco (SMAR), katere program je narejen za 3-letni ciklus, sestavljajo naslednji naši odlični alpinisti, med njimi sta tudi dobitnika letošnjega zlatega cepina: Nejc Marčič (AO PD Radovljica), Luka Stražar (Akademski alpinistični odsek), Luka Lindič (AO PD Celje - Matica), Nejc Pozvek (Posavski alpinistični klub), Luka Krajnc (AO PD Celje - Matica), Tadej Krišelj (AO PD Kamnik) in Matic Obid (AO PD Nova Gorica). »S projektom SMAR se vsi podajamo na novo pot z novim pristopom pri podpori mladim perspektivnim alpinistom. Z ekipo, ki smo jo izbrali ter z Markom na čelu, menim, da smo na dobri poti, da projekt SMAR zaživi in s časom pokaže pričakovane rezultate,« je zaključil Miha Habjan, načelnik Komisije za alpinizem PZS. Ob koncu novinarske so alpinisti s podpisom pogodb še formalno pristopili v članstvo slovenske mladinske alpinistične reprezentance, ki s sedmerico ni zaključena - prostora je še za 3 člane (skupaj 10).
Preberite še, kako so se imeli in kaj vse preplezali na 1. skupni akciji.

Besedilo in foto Zdenka Mihelič