Kolumna

Legende slovenskega alpinizma
torek, 21. avgust 2012

Tretja skupna akcija SMAR: Val di Mello in Piz Badile

Plezanje v granitu je bila rdeča nit tokratne - tretje - akcije SMAR, ki je trajala od 15. do 20. julija. Obvladanje plezanja v granitu je obvezna sestavina pri vsestranskosti plezalskega znanja, a pri nas priložnosti za tovrstno plezanje tako rekoč ni. Območji Val di Mella in Piz Badila predstavljata odličen poligon za preizkušanje in dograjevanje plezalnih sposobnosti v tem tipu skale.

Slovenska mladinska alpinistična reprezentanca (SMAR)
Val di Mello in Piz Badile, 15.-20. julij 2012

Udeleženci: Marko Prezelj (mentor ekipe), Luka Lindič (organizacijski vodja izleta), Luka Stražar (organizacijski pomočnik), Nejc Pozvek, Nejc Marčič, Tadej Krišelj in Luka Krajnc.

SMAR_Val_di_Mello_Piz_Badile_julij2012_foto_Marko_Prezelj19mNaš tretji plezalni izlet je bil namenjen plezanju v granitu. Izbrali smo področje z vsemi značilnostmi gibanja v drugačni kamnini kot smo je vajeni iz nam bližjih sten.Val di Mello odlikuje plezanje po ploščah kjer se najbolj izrazi obvladovanje ravnotežja ter preizkušanje vztrajnosti v ravnotežju in sposobnosti iskanja prehodov, tudi vstopov v smeri. Piz Badil pa je markantna gora na meji med Italijo in Švico in že dolgo predstavlja enega od bolj prepoznavnih alpinističnih ciljev.

Plezanje po ploščah je že prvi plezalni dan vse dobro preizkusilo v obladovanju ravnotežja in zaupanju trenju. Udarno navezo Luka & Luka so presenetili »dinamični gibi v položnih ploščah«, naša trojna naveza je najprej zgrešila podrt vstop v smer, potem pa neodločno nadaljevala po zahtevnejši smeri od izbrane in obrnila tri raztežaje pod vrhom smeri kjer nas je mokro nadaljevanje in pomanjkanje motivacije prepričalo v spust; najbolj uspešna pa sta bila Luka in Nejc, ki sta preudarno izbrala smer in jo tudi preplezala tako kot sta želela. Za sprejetje številčne ocene plezalnih težav v granitnih ploščah je še vedno potrebno vsaj nekaj dni takega specifičnega plezanja - dandanes verjetno kakšen dan več kot v časih, ko previsi še niso bili tako popularni.

Premik pod Piz Badil je popravil nekoliko skrhano motivacijo in okrepil željo po plezanju. V koči je bil ob ugodni vremenski napovedi značilen plezalen vrvež, ki je spodbudil plezalne ambicije. Visoka stena in razmeroma kompleksen sestop sta preprečila bolj ali manj izražene želje po povezavi dveh smeri prav na vrh v enem dnevu. Zvečer smo bili vsi zadovoljni z doživetim. Naslednji dan smo si izbrali nekoliko manj zahtevne smeri. Očitno je bilo, da sta dva plezalna dneva terjala več mentalne energije kot je bilo pričakovano.

Ker smo morali vrniti najet kombi, smo zadnji dan zgodaj zjutraj zapustili kočo in odšli plezat v plezališče. Nam domač apnenec, previsne smeri in sprejemljive ocene so fantom popravile zmršeno samozavest. Preplezane »številke« so spet pritrjevale siceršnji samopodobi.
Tudi tokrat smo dobro uresničili svoj namen, čeprav je bil izlet krajši kot smo sprva načrtovali. Vsi smo plezali smeri kjer je bilo potrebno iskati prehode, varovanje, stojišča, sestop in se soočiti s svojimi dejanskimi sposobnostmi. Kot skupina smo spoznali tudi nekaj značilnosti večdnevnega bivanja v koči.

Naslednji izlet bo konec avgusta v Wilder Kaiser.
Akcijsko poročilo v prilogi je napisal Luka Stražar.

Besedilo in foto Marko Prezelj


SMAR_Val_di_Mello_Piz_Badile_julij2012_foto_Marko_Prezelj5m

AKCIJSKO POROČILO:
Granitne stene Val di Mella in Piz Badila

Plezanje v granitu je bila rdeča nit tokratne akcije SMAR, ki je trajala od 15. do 20. julija. Obvladanje plezanja v granitu je obvezna sestavina pri vsestranskosti plezalskega znanja, a pri nas priložnosti za tovrstno plezanje tako rekoč ni. Območji Val di Mella in Piz Badila predstavljata odličen poligon za preizkušanje in dograjevanje plezalnih sposobnosti v tem tipu skale.

Kronološki pregled
Nedelja: Po zboru ob 13. uri smo nakupili hrano za prihajajoče dni in se odpravili proti Val di Mellu, kjer smo kljub manjšemu zapletu dobili nastanitev in se pripravili za ture, ki so nas čakale naslednji dan.

Ponedeljek: Prvi plezalni dan smo se odpravili v stene v dolini Mello, ki ponuja veliko plezalnih ciljev.
Krajnc - Lindič: Piedi di piombo, 6c, 210 m.
Prezelj - Marčič - Krišelj: poskus v Cogli l'attimo (7b), 500 m (obrnili 3 raztežaje pod vrhom).
Pozvek - Stražar: Stargate, 7b, 700 m (Pozvek prosto, Stražar A0).

Torek
: Iz Val di Mella smo se prestavili v Švico, natančneje kočo Sasc Fura, ki je izhodišče za vzpone v 3308 m visokem Piz Badilu. Dostop traja približno 2 uri.

SMAR_Val_di_Mello_Piz_Badile_julij2012_foto_Marko_Prezelj23m SMAR_Val_di_Mello_Piz_Badile_julij2012_foto_Marko_Prezelj14m SMAR_Val_di_Mello_Piz_Badile_julij2012_foto_Marko_Prezelj24m

Sreda: lepo vreme smo vsi izkoristili za daljše vzpone do vrha Piz Badila. Nekaj kompleksnosti sami turi doda tudi sestop po Severnem razu Piz Badila, ki zaradi svoje dolžine zahteva dobršno mero zbranosti.
Krajnc - Lindič: Another day in paradise, 6b, 900 m, po S grebenu do vrha Piz Badila.
Pozvek - Stražar: Casin, VI, 1000 m, po S grebenu do vrha Piz Badila.
Marčič, Prezelj, Krišelj: Another day in paradise, 6b, 900 m, po S grebenu do vrha Piz Badila.

Četrtek: Po daljših vzponih prejšnji dan smo odšli proti krajšim smerem v severo-zahodni steni Piz Badilla. Dostop do stene poteka v zadnjem delu čez ledenik .
Pozvek - Stražar in Krišelj - Marčič - Prezelj: Per Eliza, 6b, 400 m

Petek: Zadnji dan smo se na poti domov ustavili v plezališču s čudovitim ambientom , v bližini Passo de Bernina. Plezanje smeri (do 7c na pogled) je bila dobrodošla sprememba, po veliko preplezanih metrih granitnih plat prejšnje dni. 

Zahvala Planinski zvezi za finančno podporo akcije.

Luka Stražar

Fotogalerija

Avtor: foto Marko Prezelj