Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Na četrto skupno akcijo se je SMAR odpravila v Avstrijo, foto Luka Stražar

ponedeljek, 1. oktober 2012

Četrta skupna akcija SMAR - Wielder Kaiser

Četrta akcija je potekala v Avstriji (Wielder Kaiser) od 24. do 26. avgusta 2012. Nastanjeni so bili v planinski koči Anton-Karg-Haus (829 m), akcije pa so se udeležili Luka Krajnc, Nejc Marčič, Luka Stražar in Tadej Krišelj.

Udeleženci: Luka Krajnc (organizacijski vodja izleta), Nejc Marčič (organizacijski pomočnik), Tadej Krišelj in Luka Stražar.

Četrti plezalni izlet je bil namenjen plezanju v apnencu. Izbrali smo področje, kjer je velika izbira smeri različnih karakterjev - od bolj športno plezalnih do tistih, kjer je varovanje potrebno nameščati sproti.
Počitnice ter študijske in delovne obveznosti so poskrbele, da so se le štirje udeleženci uspeli udeležiti plezalnega izleta.
Tokrat je manjša zasedba le delno uresničila namen izleta. Deževno vreme jim je v celoti preprečilo plezanje, a jih je hkrati utrdilo v medsebojnem poznanstvu in povezanosti. Nekaj svežih idej so nedvomno našli, preizkusili pa so tudi samostojno delovanje skupine.
Naslednji izlet bo novembra v Grindelwald.

Akcijsko poročilo v nadaljevanju je napisal Nejc Marčič.

Marko Prezelj


AKCIJSKO POROČILO:

Čeprav ekipa ni bila popolna, smo želeli tabor izpeljati. Plezanja v stenah nad Tirolsko smo si vsi želeli.

Kronološki pregled:
Petek, 24. avgust 2012: Odpravimo se kar z osebnim avtomobilom, ob petih zjutraj prečimo mejo skozi Karavanški predor. V planu imamo plezanje že prvi dan. Na Tirolskem nas preseneti dež, zato dlje časa vedrimo v avtomobilu. Popoldne dež preneha in se zjasni, odpravimo se na kočo Anton-Karg-Haus. Za plezanje smo prepozni, zato uskladimo plane za naslednji dan in pripravimo potrebno opremo. Po večerji zaspimo.

Sobota, 25. avgust 2012
: Zaradi nekoliko daljšega dostopa s turo začnemo ob 3.30. Pri koči Stripsenjochhaus se razidemo. Tadej Krišelj in Luka Krajnc odideta proti steni Fleishcbank, Luka Stražar in Nejc Marčič pa proti Totenkirchl. Zaradi naliva Tadej in Luka obračata po prvem raztežaju, Nejc in Luka pa še pred vstopom v smer. Vedrimo pod stenami in čakamo na nov poizkus. Dež ne poneha zato se odpravimo proti koči. Popoldne se vreme spet stabilizira in vse stavimo na nedeljo, čeprav je vremenska karta doma kazala slabo vreme za nedeljo.

Nedelja, 26. avgust 2012
: Zjutraj dežuje zato se odpravimo v dolino z namenom plezati v bližnjem plezališču. Tudi to nam ni bilo namenjeno, saj je bilo vse mokro.

Zgolj po plezalski plati akcija ni bila uspešna. Ker pa se na napakah tudi učimo, verjamem, da se je vsak od tega nekaj naučil, obenem pa je tabor gotovo utrdil dobro povezanost udeležencev.

Zahvala Planinski zvezi za finančno podporo akcije.

Nejc Marčič
--------------------------------
Povezane novice:
- Tretja skupna akcija SMAR: Val di Mello in Piz Badile
- Druga skupna akcija SMAR - Slovenske mladinske alpinistične reprezentance
- Na novinarski predstavili SMAR, alpinistične odprave 2012, sodelovanje PZS v Nepalu in uspehe mladih športnih plezalcev
- 1. akcija Slovenske mladinske alpinistične reprezentance - Tirolska

Fotogalerija