Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Nastja v kvalifikacijah v težavnostnem plezanju, foto splet

petek, 18. januar 2013

SP v lednem plezanju 2013, Saas Fee - Janez v polfinalu!

Danes, 18. januarja, se je v Švici začela druga tekma svetovnega pokala v tekmovalnem lednem plezanju UIAA 2013. Na tekmi se je danes najbolj izkazal Janez Svoljšak, ki se je uvrstil v jutrišnji polfinale v težavnostnem plezanju.

KA_PZS_SP_TLP_Sass_fee_ekipa_Nastja_foto_Ziga_Ster_mNa dvodnevni tekmi svetovnega pokala v Švici (Saas-Fee, 18.-19. 1. 2013), kjer je lani Matevž Vukotič dosegel 3. mesto, tekmujejo naslednji naši reprezentanti slovenske reprezentance v tekmovalnem lednem plezanju: Janez Svoljšak (AO PD Kranj), Joži Pavlič (AO PD Celje Matica), debitant in Nastja Davidova (AO PD Ljubljana-Matica), debitantka na tekmah SP, mednarodni sodnik Žiga Šter pa je predsednik sodniške žirije.

Janez je dosegel izjemen dosežek - uvrstil se je v polfinale v težavnosti, za kar morda lahko že rečemo, da to potrjuje bronasto medaljo na mladinskem svetovnem prvenstvu minuli vikend.  

Žiga Šter, vodja Podkomisije za tekmovalno ledno plezanje KA PZS, je o prvem tekmovalnem dnevu dejal: »Janez je v polfinalu, kar je izreden dosežek. Nastji je žal malo zmanjkalo, vendar je videla, da je lahko zelo hitro v stiku z najboljšimi. Jožiju pa do polfinala še manjka."

Janez je v težavnosti v kvalifikacijski skupini dosegel 6., Joži pa 25. rezultat (tekmovalo 38 tekmovalcev v tej skupini in še 39 v drugi kvalifikacijski skupini), Nastja pa je dosegla 22. mesto v težavnosti.
V hiitrosti je prvič zmagal Nizozemec Van Hoek Dennis, ki je na sploh prvič prinesel Nizozemski zmago in prekinil prevlado Rusov, pri ženskah pa je zmagala Rusinja Maria Krasavina.

Tekma SP UIAA 2013, Saas Fee - spletna stranFacebook stran.
 
 Na lanskoletni tukajšnji tekmi SP so naši reprezentanti dosegli odlične rezultate - v hitrosti Matevž Vukovič 3., Jernej 12., Tjaša Kosič 14. mesto, v težavnosti pa: Tjaša 16., Matevž 27. in Jernej 32. mesto.

KA_PZS_SP_TLP_Sass_fee_ekipa_Nastja_Jozi_Janez_foto_Ziga_Ster_m
Naša ekipa na tekmi SP UIAA 2013 v Saas Feeju - Nastja Davidova, Joži Pavlič in Janez Svoljšak, foto Žiga Šter

Tjaša Kosič, ki je žal v Koreji močno zbolela, na tekmi ne nastopa, čeprav je predvidevala udeležbo na vseh letošnjih tekmah SP. Tjaša  je na prvi letošnji tekmi SP UIAA v Cheongsongu (12. in 13. 1. 2013) dosegla 29. rezultat v težavnostnem plezanju, v hitrosti, ki je njen adut, pa 13. mesto. Njeni cilji v letošnjem SP so predvsem v hitrosti, kjer želi priti med prvo osmerico.

Prejšnji konec tedna je potekalo tudi PRVO mladinsko svetovno prvenstvo, na katerem je naš reprezentant Janez Svoljšak dosegel odlično 3. mesto, več o njegovih ciljih v tem tekmovalnem letu.

TEKME SVETOVNEGA POKALA UIAA 2013:

12.-13. januar: Cheongsong, Južna Koreja (težavnost & hitrost) & Svetovno prvenstvo (težavnost) 
18.-19. januar: Saas-Fee, Švica (težavnost & hitrost) 
26.-27. januar: Rabenstein, Italija (težavnost & hitrost) 
7.-9. februar: Busteni, Romunija (težavnost & hitrost) 
8.-10. marec: Kirov, Rusija (težavnost & hitrost) & Svetovno prvenstvo (hitrost)

 
Pripravila Zdenka Mihelič

Preberite tudi: 
- SP v lednem plezanju 2013, Saas Fee - tekmujejo Janez, Nastja, Joži
- Mladinsko svetovno prvenstvo v lednem plezanju 2013 - Janez Svoljšak odličen 3.!
- SP v lednem plezanju 2013 - Tjaša Kosič dobro v Cheongsongu, Koreji
Začetek svetovnega pokala v tekmovalnem lednem plezanju UIAA 2013 in mladinsko svetovno prvenstvo
Svetovni pokal v lednem plezanju UIAA 2013, svetovno prvenstvo
- Naši uspešni tudi na Black Diamond Drytool pokal 2012 v začetku decembra.