Kolumna

Legende slovenskega alpinizma

Miha Zupan (AO PD Tržič) in Robert Karu (AO PD Kranj) sta preplezala novo smer Svet, ki izginja, foto arhiv Mihe Zupana

petek, 8. marec 2013

Malo Kladivo, Svet ki izginja, prvenstveni vzpon

Linija mi je v oči padla kakšen mesec nazaj, ko sem se s smučmi potikal po tistih koncih. Da bi bilo steber možno preplezati v zimskih razmerah se mi sicer ni zdelo možno, vendar me je za smer resno zagrabilo, tako da je bilo treba nekaj narediti.

Dan pred napovedanim poslabšanjem vremena (torek, 5. 3.) je bil tisti pravi. Nekaj težav s soplezalcem, tako da se zadnji trenutek zmenim z Robertom Karujem (AO PD Kranj). Cilj ogledana linija v severni steni Malega Kladiva. S seboj vlačiva pošteno zalogo klinov, saj zgleda steber res strm. Vsaj približno pripravljena na resno turo in celodnevno plezanje do kolen gaziva do pod stene.

Vstop v grapo pa preseneti, v trdi in zbiti plazovini pridobivava višinske metre, skoke popikava, zaustavi pa naju skalna zapora. Navezana preplezava 120-metrski skok po ozkem pasu škripavca v kotu in nalepljenega snega na plato ('ko u Šamu' - Chamonixu). Višje se grapa položi in znajdeva se pod stebrom, tam pa presenečenje - zavese vodnega ledu se vlečejo preko stebra, skoki okovani v led, ledene sveče, ni da ni. Tako da 100 metrov stebra popikava v čistem ledu in zavidljivi naklonini. »Slap« se konča pod previsno zaporo, ki jo z nekaj zatikanja (po mojem občutku ni več kot M4) obideva po desni in se vrneva v prvotno začrtano linijo. Zgornji del stebra naju pričaka s strmim gaženjem in nekaj orientacijskih težav, po katerem razu smer pripeljati do stika s smerjo Ta črn kot. Na koncu nama uspe, sestopiva pa kar s pomočjo macesnov po Vzhodnem pobočju do krnice Gamsovega vrta in direktno po grapi do vznožja stene.

Preplezala sva novo smer in jo poimenovala Svet ki izginja, ocena: IV, M4, WI3+, 80°/ 45°-70°, 700 metrov do stika s smerjo Ta črn kot, 900 m do vrha Malega Kladiva. Plezala sva 7 ur.

Ko se ob sedmih privlečeva nazaj do Gornika, naju ta že ves v skrbeh, kje hodiva, čaka z lučjo v roki. Pa naju povabi še na pir ...

Besedilo in arhiv fotografij: Miha Zupan (AO PD Tržič)

svetki6
Preplezana linija: Svet ki izginja

svetki1
Spodnji del smeri

svetki9
»The skok«. Štrajfn na desni pa ni držal.


svetki2
120-metrski skok s Šamoniškimi razmerami

svetki10
Vstop v »slap«

svetki3
Prvi raztežaj »slapu«

svetki4
Najtežji mix (M4)

svetki5
Na vrhu stebra

svetki7
Kakšne bolj zimske fotke nimam. Rdeča Ta črn kot (Urban Golob, Miha Zupan, 2012), zelena Svet ki izginja.